background img
banner
banner

Ο κορωνοϊός πατάει ‘’παύση’’ στις παιδικές κατασκηνώσεις

ΤΗΣ ΓΕΧΑ… ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ – Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ… ΔΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Για τους ιδιοκτήτες, τα στελέχη, τους ομαδάρχες μα και τους εργαζόμενους των κατασκηνώσεων στην περιοχή, το φετινό καλοκαίρι ήταν από την αρχή του, ένα μεγάλο – μεγάλο στοίχημα: Θα σωθεί η μαγεία της κατασκήνωσης και η ομαδικότητα ή… το ¨παιχνίδι¨ έχει χαθεί λόγω του κορωνοϊού; Η ¨πρόκληση¨ ήταν εκτός από το υγειονομικό πρωτόκολλο, να διατηρηθεί πάνω από όλα, η χαρά των παιδιών…

Στην Αιγιάλεια τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν ¨παραδοσιακά¨ και σε μόνιμη βάση τρεις κατασκηνώσεις για παιδιά. Αυτή, που διοργανώνει και πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η παιδική κατασκήνωση της Χριστιανικής Ένωσης και τέλος, εκείνη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των δύο Συστημάτων της περιοχής. Και οι τρεις περιπτώσεις θεωρούνται εξαιρετικές, με σύγχρονες και καλές υποδομές και με μεγάλη συμμετοχή κάθε χρόνο. Εξάλλου οι υπεύθυνοι των χώρων και οι διοργανωτές των δράσεων, άνθρωποι με εμπειρία και ομαδικότητα, ήταν και είναι πάντα στις επάλξεις της προσφοράς και στις τρεις των περιπτώσεων, έτσι ώστε να πετυχαίνουν τον στόχο τους κάθε χρονιά που περνάει.

Κλειστές κατασκηνώσεις

Δυστυχώς, ο κορωνοϊός ¨χάλασε¨ τα σχέδια για δύο από τις τρεις κατασκηνώσεις αυτές. Πιο συγκεκριμένα, η παιδική ¨ανεμελιά¨ που ετοίμαζε κάθε θερινή σεζόν άλλοτε, η Μητρόπολη, φέτος δεν θα λειτουργήσει καθόλου. Ο λόγος είναι ο φόβος των ανθρώπων για την πανδημία και την εξάπλωσή του. Ως εκ τούτου ήταν φυσικό επακόλουθο να ματαιωθεί από τους αρμόδιους. Στην δεύτερη περίπτωση, τα δύο Συστήματα των προσκόπων που υπάρχουν και εδρεύουν στο Αίγιο, αποφάσισαν να μεταθέσουν τις ημέρες της λειτουργίας της κατασκήνωσής τους, για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, εάν βέβαια τότε οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, τα ¨θύματα¨ είναι τα ίδια τα παιδιά που στερούνται την ανεμελιά, την ξεκούραση και το παιχνίδι με τους φίλους τους.

Εξάλλου, η χαρά της κατασκήνωσης είναι μεγαλύτερη από τον φόβο του κορωνοϊού για την παιδική ηλικία. Και αυτή η ιδιαιτερότητα του κορωνοϊού που παρουσιάζεται φέτος ξεπερνάει κάθε σχεδιασμό των διοργανωτών από άλλα προηγούμενα χρόνια. Είναι η έκτακτη ανάγκη που συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού όλους τους Αιγιαλείς. Αυτό όμως είναι η μία οπτική. Η άλλη είναι η ουσία: Η χαρά της κατασκήνωσης.

Η “κατασκηνωτική ζωή” είναι μεν κατά βάση ομαδική, μα φέτος οι ομάδες αυτές θα ήταν εκ των πραγμάτων υπό ειδικές συνθήκες. Παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Είναι δεκάδες τα παιδιά στην Αιγιάλεια, τα οποία μετά τον εγκλεισμό των περασμένων μηνών νιώθουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για κατασκήνωση. Οι γονείς τους όμως από την πλευρά τους, νιώθουν αβέβαιοι για το κατά πόσο θα κάνουν φέτος διακοπές ή πόση υγειονομική ασφάλεια θα έχει αυτό.

Επίσης να σημειωθεί, πως για φέτος δεν θα λειτουργήσει και η κατασκήνωση στην Πούντα, που πρόσφερε χαρά και δημιουργικές ώρες πλάι στη θάλασσα στους εκπαιδευόμενους του Ε.Κ.Α.ΜΕ./ ΑΜΕΑ Αιγίου.

Ήδη λειτουργεί η κατασκήνωση της Χριστιανικής Ένωσης

Η κατασκήνωση της Χριστιανικής Ενώσεως στο Πυργάκι, έχει ανοίξει ήδη τις “πόρτες” της από τις 17 Ιουλίου.  Φέτος τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο χρονικές περιόδους, 17/07 με 26/07 για τα αγοράκια, 26/07 με 07/08 για τα κοριτσάκια. Η συμμετοχή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 παιδιά για την πρώτη περίοδο, ενώ για τα κοριτσάκια υπολογίζεται ότι θα είναι 40 άτομα και πλέον.

Οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί και ομαδάρχες, έχουν ακολουθήσει όλα τα υγειονομικά μέτρα για την ορθή και σίγουρη λειτουργία του. Υπάρχει μόνιμα και καθημερινά ένας γιατρός για όλες τις ανάγκες των έκτακτων περιστατικών, καθώς και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Για φέτος το σύνολο των ανθρώπων που χρειάζεται για την λειτουργία είναι περίπου 8-9 άτομα (ομαδάρχες, μάγειρες κλπ).

Εκεί, ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει βγει από τους ομαδάρχες και του υπεύθυνους, το οποίο περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες: Επιτραπέζια παιχνίδια, πινγκ πονγκ, δράσεις με χειροτεχνίες, μικρούς περίπατους σε κοντινά σημεία, εκπαιδευτικές προβολές, καθώς και το λεγόμενο “παιγνίδι του δάσους”. Επίσης ο χώρος της κατασκήνωσης διαθέτει γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, καθώς και διάφορες άλλους χώρους, που έχουν διαμορφωθεί για να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά (εικαστικές τέχνες, κατασκευές, παζλ, κλπ)

Ορισμένοι δεν μπορούν να θυμηθούν κάποιο καλοκαίρι μακριά από την όμορφη και έντονη ζωή της κατασκήνωσης. Και όμως… η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω μέσα σε λίγους μήνες μόνο. Αλλάζει ακόμα και αυτό…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr