background img
banner
banner

Γιάννης Τζόβολος: Το πάθος για τη μουσική, οι “Les skartOi” και η αγάπη για το θέατρο | ΦΩΤΟ

ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΗ

Για τον Γιάννη Τζόβολο οι συστάσεις μάλλον περιττεύουν. Γνωστός και αγαπητός στην τοπική κοινωνία, πολυπράγμων και πολυτάλαντος με ότι έχει ασχοληθεί, μοιράζει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του ανάμεσα στη μουσική, το θέατρο και το βασικό του επάγγελμα, αυτό του οδοντοτεχνίτη, που επίσης απαιτεί καλλιτεχνική δεξιότητα. “Σήμα κατατεθέν” του Γιάννη Τζόβολου αποτελεί το αστείρευτο χιούμορ του, γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στους γύρω του.

Γεννήθηκε στο Αίγιο, στις 7 Σεπτεμβρίου 1983 και από μικρός… κληρονόμησε από τον πατέρα του (που έπαιζε ντραμς) το “μικρόβιο” της μουσικής. Το επάγγελμα του μπαμπά είναι οδοντοτεχνίτης, το οποίο αργότερα ακολούθησε και ο Γιάννης, ο οποίος, αφού αποφοίτησε από τη σχολή, εργάζεται μέχρι σήμερα μαζί με τον πατέρα του στο σύγχρονο (και ψηφιακό) ιδιόκτητο οδοντιατρικό εργαστήριο. Σπούδασε πιάνο στο ωδείο “Φίλιππος Νάκας” και η πρώτη γνωριμία με τις… κονσόλες και τον κόσμο των dj ήρθε το 1997.

Πολλοί θεωρούν ότι ο dj κάνει κάτι απλό συνδυάζοντας τη δουλειά με τη διασκέδαση. Δεν είναι έτσι όμως. Πέρα από το όποιο «ταλέντο», το επάγγελμα απαιτεί γνώσεις και βιώματα πάνω στη μουσική, γνώσεις πάνω στο τεχνικό κομμάτι, συνεχή ενασχόληση στο σπίτι, μεθοδικότητα και καλή διαχείριση των μουσικών επιλογών που διαθέτει. Φανταστείτε ακόμη, ότι βρίσκεται 4, 5 ή και 6 ώρες όρθιος πίσω από την κονσόλα σε κάποιο κλαμπ, εκδήλωση ή χώρο εστίασης και επιπλέον έχει να… αντιμετωπίσει κάποιες φορές και παράλογες απαιτήσεις από… περίεργους θαμώνες όσο αφορά στις μουσικές τους προτιμήσεις.

Γιάννη, ξεκίνησες από χόμπι υποθέτω, αλλά “κόλλησες” και φέτος κλείνεις 23 ολόκληρα χρόνια στον χώρο.

Ουσιαστικά πάντα ως χόμπι το έβλεπα. Για πλάκα ξεκίνησα, σε ηλικία μόλις 14 ετών παρόλο που έβγαζα χαρτζιλίκι. Ξεκίνησα από σχολικά πάρτι και σε σπίτια με φίλους και σιγά σιγά όλο αυτό εξελίχθηκε. Από πολύ μικρός είχα το μικρόβιο. Μάζευα δίσκους, κασέτες, CD και ότι είχε σχέση με μουσική. Το καλοκαίρι του ΄97 άρχισα να παίζω στο CORALI του Χρήστου Μαστροκυριάκου στην Άκολη και τον χειμώνα του ίδιου έτους σε πάρτι του γυμνασίου στο WALL, που το είχε ο Γιώργος Φραγκονικολόπουλος. Μια γνωριμία που εξελίχθηκε σε δυνατή φιλία και κρατάει μέχρι σήμερα. Από το 1998 άρχισα να το βλέπω πιο σοβαρά και από τότε έχω παίξει σε πάρα πολλά μαγαζιά αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις. Το 1999 άρχισε και η συνεργασία με τον Γιώργο στο LOCA, που κρατάει μέχρι σήμερα. Πολλές φορές μαζί με τον Νίκο Διαμαντόπουλο, τον κορυφαίο – μακράν – dj στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Λίγο αργότερα γεννήθηκαν και οι “Les SkartOi!” που γράφουν την δική τους ιστορία. Πότε δημιουργήθηκε η μπάντα;

Όλα ξεκίνησαν τέλη 2003 με αρχές του 2004 στην κεντρική πλατεία του Αιγίου ανάμεσα σε μπίρες και κουβέντα για μουσική και μπάντες. Τό όνομα της μπάντας περιλαμβάνει τρία συνθετικά (Ska-art- Oi), όπου Ska η συγκεκριμένη μουσική, art η τέχνη και Oi!!! (το γνωστό επιφώνημα). Η αγάπη για Σκα και ρέγγε, τους ήχους της Καραϊβικής δηλαδή και συγκεκριμένα της Τζαμάικα ήταν προγενέστερος για όλα τα μέλη της – μετέπειτα – μπάντας και το “δέσιμο” ήταν κάθε άλλο, παρά δύσκολη υπόθεση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι “Les SkartΟi” βρέθηκαν σε φεστιβάλ στο εξωτερικό, σε σκηνές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο περίφημο Φεστιβάλ Ζήρειας που δίνει βήμα σε συγκροτήματα.

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο άλμπουμ;

Το πρώτο ΕΡ άλμπουμ ήρθε το 2005: «Rude Boyz». Το 2009 ήρθε το μεγάλο σουξέ μας, το «Ska Radio», το 2016 το «Fighting On The Dancefloor» και το 2019 η τελευταία μας δουλειά «24hours» η οποία κυκλοφόρησε σε βινύλιο, κασέτα και cd! Φέτος που είναι η χρονιά του κορωνοϊού δεν υπάρχουν συναυλίες. Υπάρχει όμως η έμπνευση και η όρεξη για δημιουργία, με αποτέλεσμα να έχουμε καινούργιο υλικό το οποίο θα ηχογραφηθεί τον φετινό χειμώνα!
Στο μεταξύ, όλα τα χρόνια της μουσικής τους δραστηριότητας οι “Les SkartOi!” έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχοντας μοιραστεί την σκηνή με: Bad Manners, The Toasters, Aggrolites, Tonino Carotone, Mr Symarip, Firewater, The English Beat, Mark Foggo, Manu Chao, Thievery Corporation, Lee Scratch Perry.

Ποιες άλλες μουσικές σας έχουν επηρεάσει;

Εκτός από τις μουσικές βάσεις που μας έχουν προσφέρει οι πρωτεργάτες του είδους, κάθε μέλος τις μπάντας έχει τις δίκες του μουσικές αναφορές. Η soul και το rythm n blues, το punkrock, η funk, και ένα σορό άλλα ακούσματα, τέμνονται στο style των “Les SkartOi!” και αυτό μπορεί να φανεί μέσα από κάποια στοιχειά στις δομές των κομματιών μας, αλλά και στο τι επιλεγεί η μπάντα να διασκευάσει. Από την άλλη το “βάλτωμα” της Ελλαδικής μουσικής σκηνής και το Ska-revival από μπάντες του εξωτερικού, προκάλεσαν τη δημιουργία των Les SkartOi! μιας και η μουσική που μας άρεσε (η ska) έγινε τρόπος για κάποιους μουσικούς, παραμένει ζωντανή και έχει πολλά ακόμα να δώσει.

Κλείνοντας μίλησέ μου λίγο για το θέατρο. Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι;

Την ίδια εποχή με την μπάντα περίπου. Λίγο νωρίτερα το 2002. Ξεκίνησα με τη ΘΕΑ και στην αρχή βοηθούσα με τα ηχητικά και τα φωτιστικά και κάποια στιγμή άρχισα να παίζω και σε παραστάσεις. Έμεινα 7 χρόνια στη ΘΕΑ και το 2011 εντάχθηκα στην ομάδα των Αποφοίτων. Και κάθε χρονιά συμμετέχω σε αρκετές παραστάσεις. Το θέατρο είναι μία ακόμη μεγάλη μου αγάπη. Και στην περιοχή μας υπάρχει πολύ ταλέντο και γίνεται σημαντική δουλειά από όλες τις θεατρικές ομάδες που αξίζει να στηριχθεί ακόμη περισσότερο από όλους..

*** Οι Les SkartOi! είναι:

Drums: Στέλιος Γαβριηλίδης, Bass/vocals: Αλέξης Μαχαίρας, Guitar/vocals: Κώστας Διαμαντόπουλος
Guitar/vocals: Νίκος Χριστοδουλόπουλος
Hammond/Piano: Γιάννης Τζόβολος
Trumpet: Ιάσωνας Βάκρινος, Trompone: Έκτορας Μερκούρης, Tenor Sax: Φώτης Αθανασίου
Alto Sax: Σπύρος Ιατρόπουλος Vocals: Αναστασία Βελισσαρίου


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr