background img
banner
banner

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας «Αλκυών» για τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Κορινθιακό

ΑΠΟ ΕΤΗΣΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΧΘΥΩΝ 15.000 ΤΟΝΟΥΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 18.000 ΤΟΝΟΥΣ…

Οι ιχθυοκαλλιέργειες στον Κορινθιακό Κόλπο είναι το αντικείμενο παρέμβασης της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών» προς τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ. Οι θέσεις της Ομοσπονδίας καταγράφηκαν και αποστέλλονται δεδομένου ότι λόγω covid δεν κατέστη εφικτή η διά ζώσης συνάντηση με την διευθύντρια της υπηρεσίας του υπουργείου.

Όπως εξηγεί το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ΄΄με βάση τις απαντήσεις προς την Ομοσπονδία μας των Δ/νσεων Αλιείας των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που είναι αρμόδιες για τον Κορινθιακό, οι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών ως 4/2018 ήταν ετήσιας δυναμικότητας παραγωγής ιχθύων 15.000 τόνων και σήμερα έχουν φθάσει τους 18.000 τόνους. Στην πράξη η ετήσια παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσια της αδειοδοτημένης. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού για το εύρος της θάλασσάς μας. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, στις περιοχές που δραστηριοποιούνται, έχουν εξοστρακίσει τόσο τις τουριστικές υπηρεσίες όσο και άλλες ασχολίες ήπιας μορφής στην θάλασσα και την στεριά. Εταιρείες καταθέτουν ΜΠΕ και οριοθετούν τις εγκαταστάσεις τους πάνω σε Ποσειδωνίες ( προστατευόμενο είδος σε περιοχή του δικτύου Natura 2000) , πατώντας στο σαθρό – ανεπαρκές νομικό πλαίσιο της χώρας κόντρα στις οδηγίες της Ε,Ε. Επίσης γίνονται αλχημείες στον υπολογισμό της δυναμικότητας των μονάδων τους χρησιμοποιώντας τον μαθηματικό τύπο προσδιορισμού της παραγωγής τους κατά το δοκούν. Οι Αποκ/νες Διοικήσεις το γνωρίζουν και συνεργούν με τις εγκρίσεις τέτοιων ΜΠΕ΄΄.

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας

Η Αλκυών αιτείται: Να χαρακτηριστούν όλες οι περιοχές του Κ.Κ. κορεσμένες από ιχθυοκαλλιέργειες. Καμία νέα μονάδα στην θάλασσά μας. Σύνταξη χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες από την αρχή. Την ευθύνη χωροταξίας τους να αναλάβουν οι Περιφέρειες. Καμία επέκτασή των υπαρχόντων ως τώρα. Μετεγκατάσταση όλων των λειτουργούντων μονάδων μετά από 10 χρόνια λειτουργίας τους σε νέα περιοχή και στην ανοικτή θάλασσα.

Η μετεγκατάστασή τους να γίνει σε ικανή απόσταση από την ακτή, ώστε και να μην καταστρέφεται άμεσα το οικοσύστημα (Ποσειδωνίες κλπ) και να μην απαξιώνεται τουριστικά η ευρύτερη περιοχή. Η απαιτούμενη τεχνολογία και τεχνοτροπία, οι απαιτούμενες αποστάσεις και βάθη υπάρχουν και είναι αυτά που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες όπως μπορεί άμεσα ο καθένας να διαπιστώσει ξεκινώντας από τις υπόλοιπες μεσογειακές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η «Αλκυών» επισημαίνει ακόμη μεταξύ άλλων πως ΄΄είναι Εθνική ντροπή και όχι Εθνικό καμάρι το να υπερηφανεύεται ο οποιοσδήποτε για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων των Ελληνικών εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών στην διεθνή αγορά, όσο η παραγωγή των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα γίνεται με τριτοκοσμικούς όρους. Πιο αναλυτικά για να μην υπάρξουν παρανοήσεις: Το να γίνεται παραγωγή ψαριών με τρόπους που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον και δεν απαξιώνουν άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός ερημώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, όπως κάνουν οι ανταγωνιστικές εταιρίες που έχουν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απαιτεί έξοδα που λέγονται «περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής». Έξοδα που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής άρα και την τελική τιμή πώλησης΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr