background img
banner
banner

Περιβαλλοντικά… απρόοπτα προβληματίζουν τις τοπικές κοινωνίες

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΓΕΛΙΩΤΙΚΑ – ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΕΡΥΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟ

Εβδομάδα με πολλά απρόοπτα που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο το περιβάλλον και τους κατοίκους ήταν η προηγούμενη. Εκτός από τη φωτιά στην περιοχή «Νησί» Τέμενης, καταγράφηκαν η ύπαρξη και φύλαξη εκατοντάδων τόνων λιπασμάτων μέσα στο χωριό των Διγελιωτίκων αλλά και η σοβαρή ρύπανση του ποταμού Κερυνίτη από απόβλητα ελαιοτριβείου που ανήκει σε τοπικό συνεταιρισμό.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι κατά πόσο πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις πριν γίνουν γνωστά αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο. Όπως ήδη έγινε γνωστό από την «Π», η τοπική κοινωνία Διγελιωτίκων είναι ανάστατη καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου εγκαταστάθηκε τεράστια ποσότητα λιπασμάτων στις αποθήκες της ΣΚΟΣ ΑΣΕ (πρώην ΑΣΟ) αμέσως μετά την παλιά σιδηροδρομική γραμμή και μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Κάτοικοι και Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας εξέφρασαν φόβους για τις επιπτώσεις της φύλαξης των λιπασμάτων εντός κατοικημένης περιοχής, για τη δημόσια υγεία έχοντας απευθυνθεί ήδη σε όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα της ενέργειας και ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απόσυρση του τοξικού υλικού από το σημείο.

Περίοικοι παρατήρησαν ότι μόλις το θέμα πήρε δημοσιότητα κάποιοι έσπευσαν να τοποθετήσουν πυροσβεστήρες στο προαύλιο, αμφιβάλλοντας ωστόσο για το εάν πληρούνται οι απαιτούμενες στοιχειώδεις προδιαγραφές προφύλαξης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει γίνει αυτοψία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου και οι τοπικοί παράγοντες βρίσκονται εν αναμονή του πορίσματος.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια να αναγνωστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας την περασμένη Παρασκευή, η απόφαση του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας για το θέμα και να ληφθεί απόφαση, απέβη άκαρπη καθώς επρόκειτο για έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίαση με συγκεκριμένα θέματα. Όπως αναφέρει στο protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διγελιωτίκων Ηλίας Δημητρίου, ΄΄μας παρέπεμψαν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ήδη έχουμε καταθέσει αίτηση καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Ταυτόχρονα, αναμένουμε και τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Δεν θα το αφήσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε αυτή την απειλή ανάμεσά μας΄΄.
Τα μέλη του Συμβουλίου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το εάν η εναπόθεση αυτή εγκυμονεί κινδύνους ρύπανσης του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας εν γένει και πρωτίστως ποιες συνέπειες θα έχει στην υγεία των κατοίκων και στη διαβίωσή τους.

Ρύπανση: Πιθανό το ενδεχόμενο ατυχήματος  στον Κερυνίτη

Ανάλογη ανησυχία επικρατεί και για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας της σοβαρής ρύπανσης του Κερυνίτη από παρακείμενο ελαιοτριβείο. Ήδη το θέμα βρίσκεται σε φάση διερεύνησης και τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τη διαρροή αποβλήτων του ελαιοτριβείου και αφετέρου στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην άρδευση των καλλιεργειών ερευνώνται από την Αστυνομία και τη Διεύθυνση Υγείας. Από πλευράς ΔΕΥΑΑ υπήρξε άμεση αντίδραση αμέσως μόλις εντοπίστηκε το πρόβλημα, ενώ σε σχετική έκθεση του συνεργάτη της άρδευσης έγινε λόγος για ισχυρό απόβλητο, ικανό να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Διεκόπη η άρδευση ενώ σήμερα πρόκειται να γίνει νέα χημική ανάλυση ώστε να διαφανεί εάν καθάρισαν τα νερά και εάν επανήλθε η καταλληλότητα του νερού.

Σε σχετική έκθεση προχωρά και το Δασαρχείο ενώ από την έκθεση του διαχειριστή της άρδευσης προκύπτει σοβαρή ρύπανση των υδάτων του ποταμού, δεδομένου ότι φαίνεται πως κατά μήκος του Κερυνίτη κατάντη της γέφυρας του Αγ. Ανδρέα, κοντά στην ενεργό κοίτη του ποταμού, υπάρχει ανοικτή λιμνοδεξαμενή, η κατασκευή της οποίας ερευνάται εάν είναι με βάση τη νομοθεσία και εάν οι μεμβράνες της είναι όπως θα έπρεπε ώστε να συγκρατούνται τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πτέρης Αναστάσιος Κατσαούνης, ερωτηθείς από τo protionline.gr παρατήρησε πως οι υπεύθυνοι του ελαιοτριβείου τηρούσαν τα όσα ο νόμος προβλέπει.
Μάλιστα, τόνισε ότι είναι εμφανές πως έπεφτε παντού ασβέστης ενάντια στα μικρόβια. ΄΄Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για κάποιου είδους ατύχημα και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εσκεμμένο αυτό που έγινε διότι δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν. Δεν μπορεί να ήταν σκόπιμο ειδικά σε μία εποχή που ό,τι και να πέσει κάτω θα φανεί αφού δεν υπάρχουν νερά. Ό,τι έγινε, έγινε ξαφνικά και διήρκεσε πολύ λίγο άρα θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν προκλήθηκε μεγάλη ζημιάς και θα καθαρίσει σύντομα΄΄.
Εικάζεται μάλιστα ότι μπορεί να ήταν κοπάδι που έβοσκε στο σημείο αυτό που στο πέρασμά του προκάλεσε ζημιά στη μεμβράνη για να υπάρξει η διαρροή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr