background img
banner
banner

Αναβάθμιση κατοικιών, ανάσα για τις τοπικές επιχειρήσεις

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσου του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για την τελευταία φάση του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που ονομάζεται πλέον «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Το πρόγραμμα στην Δυτική Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει να ¨τρέχει¨ από 30 Νοεμβρίου και πιστεύεται πως θα δώσει ώθηση στον τομέα των κατασκευών σε συγκεκριμένους ειδικά τομείς, που εξαιτίας της κρίσης και των νέων δεδομένων από την πανδημία, πνέει τα λοίσθια.

Η αυξημένη ζήτηση που υπήρξε στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος, είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να μην προλάβουν τελικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό. Έτσι, η Περιφέρεια αποφάσισε την σημαντική ενίσχυσή του σε πόρους, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του από τους πολίτες ή τους επαγγελματίες.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε για το θέμα πως «οι πόροι της Περιφέρειας, είναι πόροι που πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών για την κοινωνία. Το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” απέδειξε την καλή αποδοχή του, προσφέροντας πολύτιμες ενισχύσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Αποφασίστηκε μέσου του προγράμματος η επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση, προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων αναγκών της Δυτικής Ελλάδας», δίνοντας έτσι την δυνατότητα για μια βοήθεια επενδύσεων στην περιοχή. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες και πως η κύρια διαφοροποίησή του από το ισχύον, είναι πως αφορά την αναβάθμιση σε 3 τουλάχιστον επίπεδα.

Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος: «Αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες»

Αναφερόμενος στο θέμα ο Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, επισημαίνει: «Στην προηγούμενη φάση το συνολικό ποσό ήταν λίγο για κάθε δικαιούχο. Έχει αναφερθεί επίσης πως από το 2023 και έπειτα το πρόγραμμα θα παρέχεται μόνιμα κάθε έτος. Αυτό εάν υλοποιηθεί, είναι θετικό και για τους ιδιώτες και για τους επαγγελματίες που θα μετάσχουν. Σε αυτή τη φάση, στόχο έχει την αναβάθμιση των κατοικιών κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες και αυξάνει τα βασικά ποσοστά επιχορήγησης που μπορούν να φτάσουν ως 80-85%. Είναι σημαντική ενίσχυση και θα ωφελήσει σε κάθε περίπτωση».

Να σημειωθεί πως με το νέο αυτό πρόγραμμα, ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις. Ο ανώτατος προϋπολογισμός θα είναι 50 χιλιάδες ευρώ ανά οικία.

Πέραν των οικοδομικών παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτούνται, προστίθενται και αυτές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και αποθήκευσης της ενέργειας, όπως και μονώσεις και ενεργειακά τζάκια. Άλλη κατηγορία, θα είναι οι πολυκατοικίες, όπου εκεί προβλέπεται εκτός των άλλων και η επιχορήγηση ανελκυστήρων ή κοινόχρηστων αναβαθμίσεων.

Χρήστος Μπούρης:«Έχει δώσει και θα δώσει μεγάλη ώθηση στη δουλειά μας»

Μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα ο Χρήστος Μπούρης, τεχνίτης αλουμινοκατασκευών, επισημαίνει: «Σε όλες τις φάσεις, έδωσε ώθηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου κατασκευών. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και το δικό μας αντικείμενο, των αλουμινοκατασκευών. Η ποιότητα των αλουμινίων που περιλαμβάνει και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα είναι κορυφαία και διασφαλίζει άριστες συνθήκες διαβίωσης σε όσους τα εγκαθιστούν.

Η δική μας επιχείρηση έχει ασχοληθεί και έχει επωφεληθεί από το πρόγραμμα, με μόνο ¨αγκάθι¨ την καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων.

Πρέπει να παραδεχθούμε ωστόσο ότι στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, το «Εξοικονομώ» βοήθησε σε ένα βαθμό και αύξησε τη δουλειά μας ασχολούμενοι σταδιακά με αυτό. Θα ήταν σαφώς καλύτερα αν υπήρχε λιγότερη γραφειοκρατία» αναφέρει ο έμπειρος Αιγιώτης επαγγελματίας.

Όσο για το ¨Εξοικονομώ –Αυτονομώ¨ ο κ. Μπούρης συνεχίζει και αναφέρει: «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι καλύτερο γιατί η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή, ενώ όπως φαίνεται έχουν μειωθεί και τα κριτήρια.

Δίνει δυνατότητα συμμετοχής σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών, καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμη και οικογένειες με εισόδημα 120 χιλιάδες ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι σε μία δαπάνη δέκα χιλιάδων ευρώ που χρειάζονται κατά μέσο όρο για μία οικοδομή στην Αιγιάλεια, ο ιδιοκτήτης μπορεί να γλιτώσει και οκτώμισι χιλιάδες ανάλογα και με τα κριτήρια που πληροί και να πληρώσει το υπόλοιπο μέσω δανείου ή ιδίας χρηματοδότησης».

Νίκος Ρεκατσούνης:«Δεν είναι η λύση στο πρόβλημα…»

Σε επικοινωνία που είχε το protionline.gr με τον Νίκο Ρεκατσούνη, ιδιοκτήτη και εκπρόσωπο της γνωστής εταιρίας ¨Παναιγιάλειος Τεντοτεχνία¨, τονίζει για το θέμα με προβληματισμό: «Είναι μια μικρή ανάσα, ειδικά για τις μικρομεσαίες ή μικρές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν αυτά τα προγράμματα και που δίνουν καθημερινά τον υπέρ πάντων αγώνα για να επιβιώνουν και να συντηρούνται.

Αν εγκρίνονταν ακόμη περισσότερα προγράμματα και αν η αποπληρωμή τους ήταν ταχύτερη ή ακόμα και άμεση, τότε μόνο θα μιλούσαμε ουσιαστικά για μια σημαντική βοήθεια του κόσμου. Βάσει της γενικότερης κατάστασης που ταλαιπωρεί την αγορά τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια, ειδικά στην Αιγιάλεια, δυστυχώς μιλάμε μονάχα για απλές ασπιρίνες… και όχι για την οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα» καταλήγει ο επαγγελματίας.

Αναβολή της έναρξης του προγράμματος ζητά το ΤΕΕ

Ωστόσο επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζητώντας την αναβολή έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την καλύτερη προετοιμασία όλων, ώστε να επιτευχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο τόσο οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας όσο και του ίδιου του προγράμματος. Εφόσον ο υπουργός ‘’ακούσει’’ τον πρόεδρο τότε το χρονοδιάγραμμα μπορεί ν’ αλλάξει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr