background img
banner
banner

Ιατρικός Σύλλογος… καλεί Διεύθυνση Υγείας

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΛΑΔΟΔΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ «ΝΗΣΙ» ΤΕΜΕΝΗΣ – «ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ» ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

«Καμπανάκι» για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η καύση στο οικόπεδο του δήμου για τα κλαδοδέματα, στην περιοχή «Νησί» Τέμενης, κρούει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, έχοντας μάλιστα στείλει έγγραφο στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και ζητώντας αυτοψία προκειμένου να πράξει τα δέοντα. Από πλευράς δήμου ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως δεν γίνεται καύση απορριμμάτων και μόνον καύση κλαδοδεμάτων ανά περιόδους και πάντα τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία.

Το έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου ουσιαστικά αποτελεί μία σοβαρή καταγγελία αφού φέρει τον τίτλο «καύση απορριμμάτων», κάτι που ως γνωστόν, απαγορεύεται ρητά. Μάλιστα, κοινοποιείται και προς τον δήμο, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναφέρει τα ακόλουθα: «Στην παραποτάμια ζώνη του ποταμού Σελινούντα, στην περιοχή «Νησί» Τεμένης και σε χώρο του Δήμου Αιγιάλειας που χρησιμοποιείται για εναπόθεση λιανοκλαδεμάτων, από το καλοκαίρι του 2010 πολύ συχνά (μερικές φορές και καθημερινά) ξεσπά πυρκαγιά με πυκνό μαύρο καπνό που καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση. Συνήθως η φωτιά ξεκινά νυχτερινές ώρες χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτανάφλεξη. Στο συγκεκριμένο σημείο φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων οι οποίοι καιγόμενοι απελευθερώνουν πιθανά διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα, ουσίες δυνητικά τοξικές και καρκινογόνες΄΄.

Μάλιστα, η διοίκηση του Συλλόγου κάνει γνωστό ότι έχει απευθυνθεί και στην Πυροσβεστική, τονίζοντας: ΄΄Σε ερώτημα που απευθύναμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες περιοίκων και ότι σαν υπηρεσία έχουν προβεί σε ενέργειες ενημερώνοντας και τον Εισαγγελέα΄΄. ΄΄Επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας, σας καλούμε να προβείτε σε αυτοψία και σε όλες τις προβλεπόμενες εκ μέρους σας ενέργειες΄΄, αναφέρει η διοίκηση του Συλλόγου, απευθυνόμενη προς τους υπεύθυνους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Διαχείριση κηπαίων και κλαδοδεμάτων

Ερωτηθείς από το protionline.gr για το θέμα, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ο οποίος έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για απομάκρυνση των παλαιών απορριμμάτων από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης που βρίσκεται στο σημείο, ξεκαθαρίζει πως επ’ ουδενί καίγονται απορρίμματα από τον δήμο, από τη στιγμή που πραγματοποιείται μεταφορά και εναπόθεση σε οργανωμένους χώρους. ΄΄Ο δήμος δεν έχει ανάγκη να κάψει απορρίμματα κι αυτό πλέον το γνωρίζουν όλοι. Αυτό που γίνεται στον συγκεκριμένο χώρο είναι η διαχείριση κηπαίων και κλαδοδεμάτων που μαζεύουμε από τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους. Κάποιες ποσότητες θρυμματίζονται και γίνονται πριονίδι. Όσα δεν μπορούν να υποστούν αυτή την επεξεργασία, καίονται. Πάντα όμως με τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα, ήτοι σε χώρο με τσιμέντο, με χωματουργικό μηχάνημα και υδροφόρα και βέβαια σε περιόδους εκτός αντιπυρικής που επιτρέπεται η καύση΄΄, τόνισε ο κ. Καραΐσκος, κάνοντας γνωστό μάλιστα πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν πραγματοποιείται καύση δεδομένου ότι δεν είναι η εποχή που βγάζουν κλαδοδέματα και κατάλοιπα κήπων στους δρόμους άρα δεν γίνεται περισυλλογή.

«Ερωτηματικά» προκαλεί για τον αντιδήμαρχο η στάση του Ιατρικού Συλλόγου

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, σχολιάζοντας την επιστολή – καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου, εξέφρασε την απορία γιατί ο Σύλλογος έχει συνεργασία για τόσα θέματα με τον δήμο, ωστόσο δεν φρόντισε να έχει και γι’ αυτό που καταγγέλλει ώστε να ενημερωθεί. ΄΄Η στάση της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου προκαλεί ερωτηματικά, διότι το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να ζητήσει από τον δήμο εξηγήσεις σχετικά με το τι γίνεται στο συγκεκριμένο σημείο. Ουδέποτε απευθύνθηκαν σε εμάς γι’ αυτό΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως στο «Νησί» Τέμενης ο δήμος δημιουργεί υποδομές ώστε να διευκολύνεται η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, κλαδοδεμάτων κ.λπ. και πως ουδέποτε θα προχωρούσε με μην σύννομες διαδικασίες.
Τέλος, όσο για την καταγγελία σχετικά με τους ρύπους στην ατμόσφαιρα, αναφέρει πως ΄΄μπορεί να ενοχλεί κάποιους ο καπνός που ενδεχομένως φτάνει μέσω του αέρα όμως αλίμονο αν μολυνόταν έτσι η ατμόσφαιρα από όλους όσοι καίνε λιόκλαρα στα κτήματά τους΄΄…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr