background img
banner
banner

Οι πιο ‘’παγωμένες’’ εορτές των τελευταίων ετών

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ… SOS ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η εορταστική περίοδος του 2020 θα μείνει ίσως στην ιστορία ως η λιγότερο αποδοτική για την τοπική αγορά. Με τις μετακινήσεις να απαγορεύονται εκτός κι αν αιτιολογούνται με συγκεκριμένους λόγους, με τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν κλειστά και τις συναθροίσεις να αποτελούν… ανάμνηση, τίποτα δεν θύμισε γιορτές και οι τζίροι των καταστημάτων τροφίμων δεν… σώζουν την παρτίδα.

Το πιο αυστηρό lockdown, με το καλημέρα της νέας χρονιάς, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι τα δύσκολα θα συνεχιστούν και το 2021.

Παπαδόπουλος:  «Ο εμπορικός κόσμος στενάζει και η κατάσταση… δεν πάει άλλο»

Ο πλέον πληττόμενος κλάδος των… επιπτώσεων του κορωνοϊού και των ασφυκτικών κυβερνητικών μέτρων, είναι αναμφισβήτητα το κομμάτι του λιανεμπορίου, το εμπορικό κομμάτι της Αιγιάλειας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ¨Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας¨ Λάμπης Παπαδόπουλος «ζήσαμε δέκα χρόνια μνημονίων, ζήσαμε και μια χρονιά με καραντίνα και lock down. Αυτά, είναι φασιστικά μέτρα. Είναι μέτρα που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το θεωρώ ως καταπάτηση της προσωπικής ελευθερίας. Έχει γίνει ένα τρομερό κακό σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πρέπει να τελειώσει τώρα αυτό το μαρτύριο του ολοκληρωτισμού, γιατί ο εμπορικός κόσμος πραγματικά δεν αντέχει άλλο. Να σταματήσει η παγκόσμια παράνοια που ενίσχυσε την κατάχρηση εξουσίας και να επανέλθουμε σε όσα ξέραμε. Ναι στην αληθινή εκπαίδευση, όχι στην τηλεκπαίδευση. Ναι στο ¨πάω για ψώνια¨ και όχι στο e-shopping. Επιστροφή στην αληθινή εργασία και στους φυσικούς χώρους εργασίας».

«Η εκτίμηση είναι ότι μόνο το 25% κινήθηκε στην αγορά συγκριτικά με πέρυσι»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος, για το ποια είναι η απογραφική εικόνα στον κλάδο και τι έχουν δείξει οι δείκτες των τζίρων των επιχειρήσεων στην Αιγιάλεια, τονίζει: «Το εμπόριο είναι στην χειρότερη φάση που έχει υπάρξει ποτέ. Το τωρινό lock down έφερε μια πτώση από 20% έως και 50%, ανάλογα την περίπτωση. Η υπηρεσία “Click Away” έδωσε μόνο μια μικρή “ανάσα” στις επιχειρήσεις, από 5% έως μάξιμουμ 50%, σε σχέση με την περσινή εικόνα των τζίρων και μόνο για τις ημέρες των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς. Η “Μέση Στάθμη” εκτιμούμε ότι είναι ένα 25% περίπου, στην αγορά, συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Η “παράδοση εκτός” προσπάθησε να “σώσει” κάτι… από την παρτίδα. Τα μαγαζιά στενάζουν, η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Το νέο έτος ξεκινάει από άσχημο σημείο… έπειτα και από την κυβερνητική ανακοίνωση που ισχύει από σήμερα, για κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Αυτά τα συνεχόμενα και επιβλητικά μέτρα, έχουν βγάλει εντελώς εκτός προγραμματισμού όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως και οι οικονομικές ¨ανάσες¨ όλο και λιγοστεύουν επικίνδυνα…

Τηλιγάδης: «Όταν ο κόσμος πληρώνεται… όλα στην αγορά πηγαίνουν ικανοποιητικά»

Ο επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης, α΄ αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας Άρης Τηλιγάδης, αναφέρει στo protionline.gr για την εικόνα που είχε η αγορά, κατά τις ημέρες των εορτών στον κλάδο του: «Στον χώρο της αρτοποιίας, η παραμονή και τα Χριστούγεννα ανήμερα ήταν ¨καλές¨ ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η κίνηση στα καταστήματα του κλάδου και τις δύο ημέρες, της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα, με μία όμως μικρή πτωτική τάση. Τις υπόλοιπες ημέρες θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ¨υποτονικές¨ σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αυτό, προφανώς ερμηνεύεται… ότι ο κόσμος εκείνες τις ημέρες ο κόσμος πήρε χρήματα, δηλαδή μισθούς, οικονομικά βοηθήματα και συντάξεις και για αυτόν τον λόγο παρατηρήθηκε η αύξηση αυτή. Ο covid-19 όχι μόνο έχει… τρομάξει τον κόσμο υγειονομικά, αλλά έχει κάνει το ίδιο ακριβώς και στον ψυχολογικό του τομέα, αλλά και στην τσέπη του» τονίζει ο κ. Τηλιγάδης.

«Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα υπάρξει σταθερότητα μετά το lock down»

Στην ερώτηση του protionline.gr για το ποια είναι η απογραφική εικόνα που υπάρχει, για τον κλάδο των αρτοποιών για το έτος που πέρασε, αναφέρει: «Από την ομοσπονδία δεν υπάρχουν ακόμα απογραφικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, αυτή την στιγμή. Από την φύση μου είμαι ένας αρκετά αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι η νέα χρονιά, θα έχει μια πιο καλή και υγιή εικόνα για την αγορά και την συνολική κίνηση. Θέλω να ελπίζω πως μετά το πέρας του lock down και την επανέναρξη όλων των κλάδων των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί γρήγορα και θα υπάρξει σταθερότητα. Ο κλάδος μας και οι επιχειρηματίες του κάνουν το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετούν τον κόσμο και κατανοούν την οικονομική κατάσταση που έχει επέλθει» καταλήγει ο κ. Τηλιγάδης, ο οποίος ευχήθηκε σε όλον κόσμο «υγεία και… υπομονή!».

Λινάρδος: «Το 2021 θα είναι πολύ δύσκολο για όλον τον κόσμο»

Μιλώντας στo protionline.gr ο επιχειρηματίας της περιοχής Γιώργος Λινάρδος και εκπροσωπώντας των κλάδο των κρεοπωλών, αναφέρει για το πώς κύλησαν οι ημέρες των εορτών: «Σε σχέση με πέρσι η κίνηση ήταν μειωμένη σε ποσοστό 30-40%. Ο κόσμος στις γιορτές προτίμησε την γαλοπούλα, το αρνάκι, το χοιρινό και τα κοτόπουλα κατά κύριο λόγο. Βεβαίως… όλα ήταν με φειδώ, κινήθηκε προσεκτικά στις επιλογές και τις αγορές του και εκτός από αναμενόμενο αυτό, είναι και απολύτως κατανοητό» τονίζει ο φιλικός επιχειρηματίας και συμπληρώνει: «Προβλέπεται πως το νέο έτος θα είναι πολύ δύσκολο.

Δεν είναι μόνο το lock down που είναι ακόμα εδώ… αλλά πολύ περισσότερο είναι ότι έπειτα από το άνοιγμα της αγοράς και την επιστροφή των καταστημάτων σε λειτουργία, ποια θα είναι η δυνατότητα θα έχει ο καταναλωτής και κατά πόσο θα του έχει ¨στοιχίσει¨ σε οικονομικό επίπεδο όλος ο ορυμαγδός των συσσωρευμένων υποχρεώσεων της προηγούμενης χρονιάς» αναφέρει ο επιχειρηματίας.

«Όταν το 70% της αγοράς δεν δουλεύει… είναι αναμενόμενα αυτά τα αποτελέσματα»

Ερωτώμενος ο κ. Λινάρδος για το ποια είναι η εκτίμησή του για το 2020 και ποια είναι η συνολική εικόνα, λέει: «Η εικόνα που έχω για τον δικό μας κλάδο για το ’20 και με την εμπειρία που έχω… εκτιμώ ότι η τάση είναι απολύτως πτωτική σε σχέση με το 2019. Η ζημιά ήταν αρκετά μεγάλη και εκτεταμένη. Ας μην ξεχνάμε ότι για 3 μήνες, την περίοδο του Μαρτίου – Μαΐου ήμασταν κλειστοί. Τώρα πάλι, ήμασταν κλειστοί άλλους 2 μήνες και με δεδομένο πως τα καταστήματα της εστίασης είναι κλειστά και αυτά, το πάζλ που συμπληρώνεται… μόνο αισιόδοξο δεν μπορεί να είναι. Όταν το 70% της αγοράς δεν δουλεύει, είναι αναμενόμενα αυτά τα αποτελέσματα. Όλες οι επιχειρήσεις, σε όποιον κλάδο και αν ανήκουν αποτελούν μια αλυσίδα.

Η αλυσίδα αυτή κόπηκε λόγω των υποχρεωτικών υγειονομικών συνθηκών του ιού και… ιδού τα αποτελέσματα. Αυτή η πανδημία ήταν ένα γερό ¨χαστούκι¨ σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε κλάδο, για όλους τους ανθρώπους» καταλήγει να πει ο καταστηματάρχης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr