background img
banner
banner

Ζητήματα αιχμής για τους εμπόρους στο Συνέδριο της ΕΣΕΕ

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις που συνθέτουν το νέο τοπίο του Retailing στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο διασταυρώθηκαν στο μεγάλο διεθνές Συνέδριο Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου. Την επόμενη ημέρα, καθοριστική ήταν η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας την οποία απασχόλησε πλήθος ζητημάτων. Παρών και στις δύο διοργανώσεις ήταν ο γ΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και εκλέκτορας της ΕΣΕΕ, Λάμπης Παπαδόπουλος, μεταφέροντας τον «σφυγμό» της Αιγιάλειας.

Το πρωτότυπο συνεδριακό concept της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εμπλουτίστηκε εφέτος με περισσότερες θεματικές ενότητες στα ζητήματα αιχμής του Retail, καθώς και με εξειδικευμένα σεμινάρια σε πεδία ευρύτερου εμπορικού/ επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Η ΕΣΕΕ μέσα από το συνέδριο επιχείρησε να μετουσιώσει το διαμορφούμενο μέλλον του Λιανικού Εμπορίου σε μία ολιστική συνεδριακή και εκθεσιακή εμπειρία. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες βρήκε τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος ανέφερε στo Protionline.gr: ΄΄Επιθυμούμε την ενημέρωση και είμαστε υπέρ της εξωστρέφειας. Το θέμα είναι ότι όσο κι αν προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν από τους ξένους ομιλητές για τις δικές τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πενήντα εργαζόμενους και κύκλο εργασιών 5 εκατ. ευρώ, δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Στη χώρα μας οι επιχειρήσεις με αυτά τα νούμερα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Μάλιστα, επιχειρήσεις με αυτά τα μεγέθη δεν είναι καν μέλη μας…΄΄.

Σαφές μήνυμα Λ. Παπαδόπουλου: ΄΄Ο εμπορικός κόσμος βάλλεται από παντού΄΄

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για μία εξαιρετικά δύσκολη ελληνική πραγματικότητα, κάτι που μετέφερε και στη γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας εκεί όπου εκλήθη να μιλήσει. Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ενώπιον προέδρων και εκλεκτόρων από όλη την Ελλάδα, ανέφερε αρχικά: “Η εποχή που ζούμε είναι αρκετά ρευστή. Ζούμε στην χώρα του παραλόγου, στην χώρα που πολλοί προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους. Όμως υπάρχει και το άλλο “κομμάτι” του εμπορικού κόσμου το οποίο εκπροσωπούμε εμείς, ενός κόσμου που γίνεται η βάση των ομοσπονδιών, οι αγωνιστές της επιχειρηματικότητας. Άλλο κομμάτι είναι η επιβίωση και άλλο τα υπερκέρδη. Αυτό που ζούμε, είναι μία εποχή δύο ταχυτήτων. Η Αθήνα και πολλά νησιά σφύζουν από κόσμο και από επισκεψιμότητα, από τουρισμό. Εκεί, τα μαγαζιά της εστίασης, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, οι καφετέριες και οι δρόμοι είναι γεμάτα από κόσμο. Αυτή είναι όμως η μία ταχύτητα. Γιατί η άλλη, λέει ότι υπάρχουν περιοχές που το βράδυ μετά τις 10 δεν κυκλοφορεί “ψυχή”. Το Αίγιο είναι μία “μικρογραφία” της μισής Ελλάδας και δυστυχώς, στην πόλη, τουλάχιστον τις καθημερινές, δεν υπάρχει τίποτα, δεν κυκλοφορεί κανείς. Κάποιοι μας λένε να φτιάξουμε e-shop. Πώς να στηρίξουμε αυτή την δυνατότητα; Στην χώρα που δεν παράγει τίποτα; Πώς μπορεί ένα ελληνικό εργοστάσιο να ανταγωνιστεί τα εργοστάσια της Ταϊβάν ή της Κίνας; Έχουμε ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο όπλων στο Αίγιο που αυτή την στιγμή λειτουργεί σαν “φάντασμα”, δεν παράγει τίποτα. Πώς αυτό το εργοστάσιο μπορεί να ανταγωνιστεί τα μεγάλα ευρωπαϊκά ή παγκόσμια εργοστάσια ταχείας ροής και μεγάλης παραγωγής;” αναρωτήθηκε σαφώς αγανακτισμένος με την κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό τομέα.

Ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος εκπροσώπησης

Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: ΄΄Το κράτος του “παραλόγου” ζητά πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Ακούμε ότι οι ταμειακές μηχανές δεν συνδέονται… το υπουργείο από τη μεριά του δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει το σύστημά του σωστά… και την ίδια στιγμή, άλλα βλέπουν οι λογιστές μας, στο σύστημά τους… Ψηφίστηκε ο νόμος για όσους έχουν 100.000 ευρώ και πάνω χρέη, να πηγαίνουν φυλακή. Ο υπουργός Οικονομικών προτείνει συγχωνεύσεις καταστημάτων, πιστεύοντας ότι είναι δυσκολότερο να δουλεύουν πέντε διαφορετικές επιχειρήσεις το ίδιο αντικείμενο εμπορευμάτων, από το να γίνουν όλα αυτά μία μεγάλη επιχείρηση, ενιαία, με ότι συνεπάγεται αυτό. Εμείς όμως ξέρουμε, ότι αν γίνει αυτό, θα αυξηθεί η ανεργία και θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη. Μόνο ένα όπλο έχει ο Έλληνας στα χέρια του και αυτό, ονομάζεται ψήφος. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Καρανίκα για την εκδήλωση και την άρτια οργάνωση της σημερινής προσπάθειας, όμως πρέπει να θυμάται και ο ίδιος αλλά και όλοι μας, ότι δεν αρκεί πια απλά να φωνάζουμε και να… λέμε. Πρέπει να θυμάστε ότι ο τρόπος εκπροσώπησης δεν μας καλύπτει γιατί μας στήνουν συνέχεια στον τοίχο συνάδελφοι και δεν ξέρουμε τι να τους πούμε, δεν έχουμε απαντήσεις. Είμαι πατέρας και έχω μικρά παιδιά και θέλω να τα κοιτώ στα μάτια. Οι έμποροι και ο λαός απαιτούν την δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για τα λάθη που έγιναν στα Τέμπη, δικαιοσύνη για τους Αγίους Αναργύρους, δικαιοσύνη για τις πλημμύρες στις Θεσσαλίας. Το μόνο που μας μένει είναι η αξία της ζωής και η υπερηφάνεια, γιατί όλα τα άλλα είναι υπέρ των μεγάλων, τον πλουσίων και των πολυεθνικών εταιρειών. Ο εμπορικός κόσμος βάλλεται από παντού και το μόνο που μας απομένει πλέον, είναι να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, όχι με χαμηλά το κεφάλι. Αναζητούμε την δικαιοσύνη σε όλα΄΄.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Παπαδόπουλος στο περιθώριο του Συνεδρίου και της Γ.Σ., είχε επαφές με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, με τον δήμαρχο Αθηναίων και καθηγητή του ΕΜΠ Χάρη Δούκα, με τον Πρόεδρο του ΔΣ ΕΛΤΑ Δανιήλ Μπεναρδούτ και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr