background img
banner
banner

Πώς… θα τελειώσουν με τα POS;

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ 20% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕΙ

Ανοιχτούς… λογαριασμούς με το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως έχει το 20% περίπου των επαγγελματιών – νέων υπόχρεων χρήσης τερματικού POS στις επιχειρήσεις τους, σε ό,τι αφορά την περιοχή. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ωστόσο έχει προχωρήσει στη σχετική παραγγελία που ακόμη δεν έχει εκτελεστεί από τις τράπεζες. Όσοι έχουν προπληρώσει πάντως δεν διατρέχουν κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο, τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως από προχθές 1η Απριλίου, είναι υποχρεωτική η παροχή δυνατότητας πληρωμών με κάρτα για 35 κλάδους, από ταξί και περίπτερα έως λαϊκές αγορές, καθώς ολοκληρώνεται η προθεσμία που είχε δώσει η ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το επόμενο 24ωρο όλοι οι υπόχρεοι, εφόσον δεν το έχουν πράξει, θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για τη μη εγκατάσταση POS ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και για τη μη διασύνδεση του POS με την ταμειακή μηχανή διαμορφώνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ.

Ποιοι υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές με κάρτα

Οι 35 κλάδοι που πρέπει να δέχονται πληρωμές με κάρτα είναι: Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό. Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα. Λιανικό εμπόριο άλλων τροφίμων σε εξειδικευμένα καταστήματα. Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές. Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές. Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές. Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών. Εκμετάλλευση ταξί. Χρηματοδοτική μίσθωση (leasing). Ασφάλειες ζωής. Δραστηριότητες σχετικές με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών. Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών. Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών. Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων. Αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων. Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Διαφημιστικά γραφεία. Παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης. Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις. Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών. Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες. Τέχνες του θεάματος. Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες. Επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών.

Σύγχυση και χάος

Ερωτηθείς για το τι επικρατεί στην τοπική αγορά, ο γ΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης και εκλέκτορας στην ΕΣΕΕ Λάμπης Παπαδόπουλος, τόνισε πως υπάρχουν ακόμη κενά και παράπονα. Ειδικότερα σημείωσε: ΄΄Απ’ όσο γνωρίζω από τους συναδέλφους, στο Αίγιο έχει γίνει η διασύνδεση όμως υπάρχουν πολλά μαγαζιά που έχουν κάνει αίτημα να τους έρθει το POS και ακόμη δεν έχουν παραλάβει. Έχουν κλείσει ραντεβού, το έχουν προπληρώσει και το περιμένουν εδώ και 20 ημέρες. Μπορούμε να πούμε ότι ένα 20% με30% των νέων υπόχρεων είναι… στον αέρα. Βέβαια όσοι συνάδελφοι έχουν έστω κλείσει ραντεβού, είναι καλυμμένοι έως 30 Απριλίου΄΄.
Αναφορικά με το κόστος να σημειωθεί ότι κυμαίνεται λίγο κάτω από 300 ευρώ για αγορά ενώ βεβαίως υπάρχει και το κόστος συντήρησης. ΄΄Γενικότερα υπάρχει μία σύγχυση. Η διασύνδεση δεν έχει ολοκληρωθεί και το σύστημα του υπουργείου είναι μη ταυτόσημο. Δηλαδή έχει παρατηρηθεί το «mydata» και το «mycent» που αφορούν το «Ζ» της επιχείρησης να μην συμφωνούν, να βλέπει άλλο ο λογιστής, άλλο το υπουργείο κι άλλο το μηχανογραφικό σύστημα. Ο επαγγελματίας φορτίζεται με μία ακόμη υποχρέωση και άγχος, να κοιτάζει το «Ζ» αν έγινε επιτυχής μετάβαση. Δεν μας έφταναν τα προβλήματά μας, το κράτος μας επιβαρύνει συνέχεια΄΄, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος που έκανε γνωστό ότι θα συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο και τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ αυτή την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, προκειμένου να εκθέσει τα προβλήματα.

΄΄Και δεν είναι μόνο το POS αφού είχαμε να σκεφτούμε και την κάρτα εργασίας για την εφαρμογή της οποίας ευτυχώς σήμερα (χθες) δόθηκε παράταση μέχρι 1η Ιουλίου του 2024΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Δυστυχώς, συνεχίζεται το ανεξήγητο φαινόμενο, ο μικρομεσαίος επαγγελματίας, ο έμπορος, ο αυτοαπασχολούμενος, να δουλεύει ακατάπαυστα 16 ώρες την ημέρα, να έχει χρέη και να μην μπορεί να ζήσει την οικογένειά του. Το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις και πρέπει να δοθεί λύση΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr