background img
banner
banner

Φυσικοθεραπεία… ώρα μηδέν

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΝΑΙ «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ» – ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Από μία… κλωστή φαίνεται πως κρέμεται η λειτουργία του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αίγιο, καθώς η πρόταση της Επιτροπής για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, περιλαμβάνει τη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, από το Αίγιο που εδρεύει από το 2003, στην Πάτρα. Η τελική εισήγηση ωστόσο προς το υπουργείο θα γίνει από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, με την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα να σηματοδοτεί εξελίξεις κυρίως στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που κινητοποιείται προασπίζοντας τη διατήρηση των κατά τόπους Τμημάτων.

Η πρόταση της Επιτροπής, σχετικά με τη Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τρία τμήματα, μεταξύ των οποίων και η Φυσικοθεραπεία Αιγίου, είναι η εξής: «Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας λειτουργεί στην πόλη του Αιγίου, μακριά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και τα υπόλοιπα τμήματα της Σχολής που είναι στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας στο Κουκούλι. Προτείνεται η μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας. Η προφανής συνέργεια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με την Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι επ’ ωφελεία των φοιτητών. Η εξεύρεση σημαντικών χώρων λειτουργίας των εργαστηρίων του τμήματος αυτού στην Πάτρα είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της προτεινόμενης μεταβολής»…

Δεν ελήφθη υπόψη η… γη και ύδωρ που προσέφερε ο δήμος

Οι… καμπάνες είχαν ηχήσει στο τοπικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου, μετά το κλείσιμο του Τμήματος Οπτικής καθώς η εκτίμηση των ανθρώπων του χώρου ήταν πως τα λειτουργικά έξοδα δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία του Παραρτήματος μόνο με ένα Τμήμα, παρά το γεγονός ότι η Φυσικοθεραπεία θεωρείται υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή σχολή μετρώντας πολλά θετικά ως προς τη διατήρησή της. Για παράδειγμα, «μετρά» μεγάλο αριθμό φοιτητών, «συντηρεί» και τους 150 φοιτητές που έχουν απομείνει από το Τμήμα Οπτικής μέχρι να πάρουν πτυχίο, κατέχει υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, πλέον παρουσιάζει επάρκεια καθηγητών και βέβαια διαθέτει αυτόνομες εγκαταστάσεις με τη «βαριά» και διαχρονική υποστήριξη του δήμου.

Τα στοιχεία αυτά, ως φαίνεται, δεν ελήφθησαν και πολύ υπόψη από την αρμόδια Επιτροπή που είναι εμφανές πως κινείται στη λογική της συγκέντρωσης των Τμημάτων σε μία έδρα, με γνώμονα τη μείωση του κόστους. Η αποκεντρωτική σκέψη με ακαδημαϊκές «κύτταρα» σε διάφορες περιοχές γύρω από την έδρα του Πανεπιστημίου, φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί διά παντός, στερώντας σαφώς από τις γύρω πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Αίγιο, το επιστημονικό υπόβαθρο και το κύρος λειτουργίας πανεπιστημιακής σχολής αφενός και την οικονομική ενίσχυση από τους ξένους φοιτητές αφετέρου.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στην πρόταση της Επιτροπής δεν αναφέρεται η επιλογή πρακτικής άσκησης στην Ορθοπεδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) και επικεντρώνεται μόνο στο Π.Γ.Ν.Π.

Η… γη και το ύδωρ που έχει προσφέρει ο δήμος, αρχικά στο ΤΕΙ Πάτρας, εν συνεχεία στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και πλέον στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν είναι αρκετά και η απόφαση «λουκέτου» στο τοπικό Παράρτημα μοιάζει μη αναστρέψιμη.

Στον δήμο Αιγιαλείας ωστόσο, προτίθενται σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να «ζυγιστούν» οι νέες αρνητικές εξελίξεις και να ενημερωθεί το Σώμα από τον δήμαρχο για τις κινήσεις που πραγματοποιεί σε μία ύστατη προσπάθεια διατήρησης του Τμήματος στο Αίγιο.

Εκπροσώπηση των δημάρχων από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο και ξεκάθαρη πρόθεση διατήρησης των Τμημάτων από την Περιφέρεια

Τον δικό της ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ήδη, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις εισηγήσεις της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με τις συγχωνεύσεις και μετακινήσεις Τμημάτων και Σχολών, κυρίως όμως για το γεγονός πως βλέπουν το φως της δημοσιότητας εξελίξεις χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα, με το σύνολο των φορέων της περιοχής, κάτι που εκφράστηκε και προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα. Ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου, παρουσία του Πρύτανη αλλά και των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας, επανέλαβε ότι απόλυτη πεποίθησή του είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε μπορεί να διαδραματίζει απλό ρόλο παρατηρητή στη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της περιοχής, αλλά και ότι η ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών περνάει μέσα από την εξακτίνωση και τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών Τμημάτων.

Για σήμερα πάντως, στις 3.30 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και με μοναδικό θέμα συζήτησης την πρόταση για αναδιοργάνωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. «Παρών» θα είναι και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί να εκπροσωπήσει τους δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του θέματος. Ο δήμαρχος θα εκφράσει την αναγκαιότητα διατήρησης των Τμημάτων που δίνουν «ζωή» στις τοπικές κοινωνίες, αναφερόμενος και σε όσα έχει προσφέρει αλλά και θα συνεχίσει να προσφέρει ο δήμος Αιγιαλείας στο Πανεπιστήμιο, στηρίζοντας τη λειτουργία Τμημάτων στο Αίγιο.

Καλογερόπουλος: ‘‘Οι δημοτικές αρχές ικανοποιούσαν τις όποιες απαιτήσεις των πρυτάνεων’’

Μιλώντας στο protionline.gr για το θέμα, ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Δυστυχώς, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η πρόταση από την αρμόδια Επιτροπή είναι να μεταφερθεί το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα. Προσωπικά θα λάβω μέρος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκπροσωπώντας τον δήμο μας αλλά και τους υπόλοιπους δημάρχους προωθώντας τον λόγο που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Τα πράγματα φαίνεται πως είχαν δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση από πιο παλιά, είχαμε διατηρήσει το Τμήμα σε συνεννόηση με την προηγούμενη πρυτανεία, προσφέροντας «γη και ύδωρ» και καθιστώντας σαφή την πρόθεσή μας για στήριξη.

Οι δημοτικές αρχές ικανοποιούσαν τις όποιες απαιτήσεις των πρυτάνεων, δρομολογήσαμε έργα και παρεμβάσεις στον χώρο καλυπτόμενα από τον δήμο, φαίνεται όμως ότι τελικά υπάρχει ένα καθεστώς που δεν λαμβάνει υπόψη τις εξυπηρετήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, από τον δήμο΄΄. ΄΄Αγωνιζόμαστε ώστε να αποδείξουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί το Τμήμα και θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε ο δήμαρχος΄΄.

Μπούρας: «Θα καλέσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση» αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου

Ερωτηθείς από τo protionline.gr ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας εξέφρασε τη βούληση να κληθούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις απόψεις τους πριν την εισήγηση της Συγκλήτου. Συγκεκριμένα, επισήμανε: ΄΄Βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αφορά τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, κάτι που προσδιορίζεται χρονικά μέχρι τον Μάιο. Υπάρχει η πρόταση της Επιτροπής, η Σύγκλητος θα κάνει την εισήγησή της αφού προηγουμένως καλέσουμε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις θέσεις τους. Όμως για την εισήγηση της Συγκλήτου θα ληφθούν ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς η λειτουργία των Τμημάτων είναι καθαρά θέμα του Πανεπιστημίου΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr