background img
banner
banner

1931-2021: 90 χρόνια Αθλητική Ένωση Αιγίου!

ΤΟ «ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ» ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Τέσσερα μόλις χρόνια μετά τον Παναιγιάλειο Γυμναστικό Σύλλογο, ιδρύεται στο Αίγιο η δεύτερη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, με την ονομασία ΑΕΚ Αιγίου. Ένας αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στη προσφυγική συνοικία του Αιγίου, τον Συνοικισμό και ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας το 1931. Αργότερα μετονομάστηκε σε Αθλητική Ένωση Αιγίου, όνομα με το οποίο είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Ο δικέφαλος αετός ως έμβλημα της ομάδας μαζί με το γεγονός ότι η ομάδα φοράει κιτρινόμαυρα, δείχνει το… αυτονόητο. Ότι οι ιδρυτές της εμπνεύστηκαν από τη «μητρική» Α.Ε.Κ. Οι διαδικασίες ίδρυσης του συλλόγου είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του 1926 αλλά το καταστατικό κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αιγίου το 1931. Φέτος το καμάρι της προσφυγιάς του Αιγίου κλείνει τα 90 χρόνια και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα το γιορτάσει!

Με ιδιαίτερη παρουσία στα αθλητικά πράγματα του Αιγίου αλλά και της Αχαΐας η Α.Ε. Αιγίου αποτέλεσε μια μεγάλη δύναμη του Αιγιώτικου ποδοσφαίρου. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ιδιαιτέρως και αγωνιζόμενη στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Δυτικής Ελλάδας, η Α.Ε.Α κόντραρε μεγάλες δυνάμεις της εποχής όπως ο Παναιγιάλειος και ο Παναιτωλικός αλλά και ιστορικές ομάδες όπως ο Πανηλειακός, η Α.Ε. Μεσολογγίου και άλλες. Μετέπειτα αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία της ΕΠΣ Αχαΐας. Δυστυχώς από την περίοδο 2016/17 η ομάδα έμεινε ανενεργή καθώς δεν δήλωσε συμμετοχή στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας. Όμως μετά από προσπάθειες παλιών ποδοσφαιριστών της, η Α.Ε. Αιγίου δήλωσε και πάλι συμμετοχή στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ από την αγωνιστική περίοδο 2019/20 και πέρυσι ανέβηκε στη Β΄ κατηγορία, στοχεύοντας ακόμη πιο ψηλά.

Και ομάδα παλαιμάχων

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε (αγωνιστικά) και η ομάδα παλαιμάχων η οποία δίνει φιλικούς αγώνες κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μεταξύ άλλων, το προηγούμενο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε και ένας πολύ ωραίος φιλικός αγώνας παλαιμάχων με αντίπαλο την ομάδα της πανέμορφης Σελιάνας. Ενός χωριού με ρίζες στην αρχαιότητα που ο πολύ δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Σελιάνας “Η Φελλόη” προσπαθεί να του δώσει την αίγλη του παρελθόντος. Βραβεύτηκαν δύο εμβληματικές μορφές της Α.Ε. Αιγίου, ο αείμνηστος διοικητικός παράγοντας Αντώνης Μαστροκυριάκος καθώς και ο Χρήστος Δημητρίου που φόρεσε για 17 χρόνια την φανέλα της Α.Ε. Αιγίου και συνεχίζει να προσφέρει ακόμα και σήμερα από άλλα πόστα.

Στην ΑΕΑ έχουν αγωνιστεί εκατοντάδες ποδοσφαιριστές όλα αυτά τα χρόνια, πολλοί μεταπήδησαν και στον Παναιγιάλειο πραγματοποιώντας σπουδαία καριέρα στις Εθνικές κατηγορίες, κυρίως στη Β΄ Εθνική. Μάλιστα, τρεις έπαιξαν και στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Ο τερματοφύλακας Μιχαηλίδης στη δεκαετία του ΄60 και οι αδελφοί Καρανικόλα, ο Θανάσης και ο Παντελής στα νεότερα χρόνια. Ο πρώτος με τον Παναιγιάλειο και τα δύο αδέλφια σε άλλες ομάδες παίρνοντας μεταγραφή από τον ΠΓΣ. Κοντά σε μία σπουδαία μεταγραφή για τη μεγάλη ΑΕΚ έφτασε ο Ανδρέας Τριανταφύλλης, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε επειδή ήταν ανήλικος και ο πατέρας του δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στo protionline.gr από τις ΗΠΑ όπου διαμένει πολλά χρόνια. Ο Τριανταφύλλης ήταν ένας ταχύτατος εξτρέμ, αθλητής παράλληλα και στον στίβο, από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην ομάδα. Στην ΑΕΑ να σημειώσουμε ότι μετά τον Παναιγιάλειο πήγε και ο Ντίνος Μακρής ως παίκτης και προπονητής, ο Μινασιάν, ο Φλώρος, ο Χαραλαμπόπουλος, ο Αρβανίτης κ.α.

Ο Παναιγιεύς και η μετέπειτα αλλαγή της ονομασίας σε ΑΕΑ

Μετά τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και ιδιαίτερα τη διετία 1948-50 ο Παναιγιάλειος όπως και οι άλλες δύο ομάδες της πόλης (ΑΕΚ Αιγίου και Εθνικός Αιγίου) είχαν περιέλθει σε βαθιά κρίση και δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν σε επίσημους αγώνες. Προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που είχε περιέλθει στο Αιγιώτικο ποδόσφαιρο οι παράγοντες των τριών ομάδων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Έτσι, ο Παναιγιάλειος απορροφώντας ΑΕΚ και Εθνικό Αιγίου, μετονομάστηκε σε Παναιγιεύς. Αρχικά συμμετείχε στο Κύπελλο και κατά τη διάρκεια της σεζόν έδωσε πλήθος φιλικών αγώνων. Την περίοδο 1951-52 0 Παναιγιεύς συμμετέχει κανονικά πλέον στο πρωτάθλημα της Περιφέρειας.

Το δυναμικό της νέας ομάδας αποτελούσαν παίκτες και των τριων συλλόγων (κυρίως από τον ΠΓΣ) και συγκεκριμένα οι:
Μινασιάν (τερματοφύλακας), Χριστοδούλου, Λουρίδας, Κάρλος, Κόλλιας, Παγανός, Πολίτης, Γκιώνης, Φλώρος, Ντρίνιας, Σωτηρόπουλος, Χαραλαμπόπουλος, Μούστος, Αντωνόπουλος, Καρεκλάς, Αρβανίτης, Κάρλος ΙΙ, Μιχαηλίδης, Γριτζόβαλης, Καπετσώνης, Παπασταύρου, Σταθακόπουλος, Πολυζωνόπουλος

Το 1952 ο Παναιγιεύς διαλύθηκε και η ΑΕK επανήλθε ως ΑΕΑ, όνομα το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Το σκεπτικό της απόφασης για αλλαγή του ονόματος δεν έγινε ποτέ ξεκάθαρα γνωστό με τις απόψεις και τις φήμες να διίστανται. Παράγοντες της εποχής που θα μπορούσαν να μας… διαφωτίσουν, μετά από 70 και πλέον χρόνια δεν υπάρχουν στη ζωή. Σύμφωνα με ότι έχει ειπωθεί παλαιότερα από ανθρώπους που είχαν ζήσει τα γεγονότα, δεν μπορούσε να επιστρέψει με το προηγούμενο όνομα και αναγκάστηκε να το αλλάξει. Η περίπτωση του Παναιγιαλείου ήταν διαφορετική γιατί ήταν η ομάδα που είχε απορροφήσει τις υπόλοιπες δύο και για αυτό τον λόγο χρησιμοποίησε και πάλι το αρχικό του όνομα. Αλλά και αυτή η περίπτωση παρουσιάζει… κενά αφού ο Εθνικός Αιγίου δεν άλλαξε ονομασία. Όπως και να έχει, η ταυτότητα, τα χρώματα και κυρίως το σήμα της ομάδας, ο δικέφαλος αετός, παρέμειναν και αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας ως ΑΕΑ

Η ομάδα με τη νέα της ονομασία (ΑΕΑ) συμμετείχε την περίοδο 1952-53 στον 3ο υποόμιλο (του Αιγίου) του περιφερειακού πρωταθλήματος με αντιπάλους τον Παναιγιάλειο και τον Ολυμπιακό. Το πρώτο παιχνίδι ήταν με τον Παναιγιάλειο γνωρίζοντας την ήττα με 1-3, ενώ στον επαναληπτικό το ματς διακόπηκε εις βάρος της και ενώ ο ΠΓΣ προηγείτο με 1-0 (κατακυρώθηκε υπέρ του με 2-0 α.α). Στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό Αιγίου έφερε μία ισοπαλία (0-0) και μία ήττα (0-4).

Μεγάλη επιτυχία της «κιτρινόμαυρης» ομάδας αποτέλεσε η συμμετοχή της στη δεύτερη φάση του περιφερειακού πρωταθλήματος την περίοδο 1958-59, που ο Παναιγιάλειος έφτασε μέχρι τους τελικούς με αντίπαλο την Παναχαϊκή κατακτώντας την ιστορική άνοδο στη νεοσύστατη Α΄ Εθνική. Η ΑΕΑ κόντραρε στα ίσα ιστορικές ομάδες όπως ο Παναιτωλικός, ο Πανηλειακός και η ΑΕ Μεσολογγίου, ενώ και από τον Παναιγιάλειο έχασε δύσκολα με 2-1 στο ματς του δευτέρου γύρου (στο πρώτο είχε ηττηθεί με 4-0). Τελικά τερμάτισε στην 5η θέση μόλις 3 βαθμούς πίσω από τον τρίτο Πανηλειακό.

Η Βαθμολογία
1 ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 32
——————————————————
2 Παναιτωλικός 29
3 Πανηλειακός 22
4 ΑΕ Μεσολογγίου 21
5 ΑΕ Αιγίου 19
6 Λευκός Αστέρας Αμαλιάδας 16
7 Άρης Αιτωλικού 13

Η ΑΕΑ στη νέα εποχή

Μετά την επιστροφή της στην ενεργό δράση, το 2019, το νέο Δ.Σ. που πρόεκυψε μέσα από τις εκλογές απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από παλαίμαχους παίκτες της ομάδας. Ισχυρή παρουσία έχει και το γυναικείο φύλο με την συμμετοχή της Κατερίνας Δημητρίου, της Βασιλικής Μαστροκυριάκου, της Μαίρης Οικονομοπούλου και της Δανάης Τρίψα που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια με όλες τους τις δυνάμεις. Η ομάδα ξεκίνησε από το μηδέν χωρίς να έχει ούτε ένα δελτίο και φέτος το ρόστερ απαριθμεί περισσότερους από 30 ποδοσφαιριστές.

«Θεωρώ ότι οργανωτικά είμαστε μέσα στις καλύτερες ομάδες της Ε.Π.Σ. Αχαΐας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νεανικού συνόλου αλλά και πολύ σύντομα η ομάδα να έχει τις δικές της ακαδημίες», τονίζει ο πρόεδρος και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας, Φίλιππος Κοσσαράς. «Ο στόχος ήταν η ομάδα να κάνει μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα και να εξασφάλιζε μια άνετη παραμονή στην κατηγορία. Από τη στιγμή όμως που η ανθρωπότητα μαστίζεται από την πανδημία του covid 19, όλα αυτά πάνε σε δεύτερη μοίρα. Η ευχή μου είναι να ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία όσο πιο γρήγορα γίνεται και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να γυρίσουμε στα γήπεδα. Φυσικά αν είναι να επιστρέψουμε και μετά από λίγο να σταματήσει και πάλι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι προτιμότερο να ακυρωθεί η χρόνια και να πάμε στην επομένη», συμπληρώνει.

Προπονητής από το καλοκαίρι ανέλαβε ο Χρήστος Μαστροκυριάκος, παλαίμαχος της ομάδας, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Παπακωνσταντίνου με τον οποίο η ομάδα ανέβηκε στη Β΄ κατηγορία. Ο Μαστροκυριάκος απέκτησε δίπλωμα προπονητή UEFA C , το οποίο απαιτείται πλέον για της ομάδες Β΄ ΕΠΣΑ. Βοηθός προπονητή και παράλληλα γενικός αρχηγός είναι ο Χρήστος Δημητρίου και προπονητής τερματοφυλάκων ο Νίκος Γιουβαντζίκογλου.

Στρατής και Χρήστος
Μαστροκυριάκος με τον Φ. Κοσσαρά

Βλέψεις για κατασκευή γηπέδου

Η διοίκηση δείχνει να έχει όραμα και υψηλές βλέψεις που φτάνουν μελλοντικά μέχρι και την κατασκευή γηπέδου, με χρηματοδότηση. Έχει βρει έναν χώρο δέκα στρεμμάτων στην περιοχή του Συνοικισμού Αιγίου και είναι θέμα ημερών να καταθέσει αίτημα στον ΟΑΕΔ που ανήκει το ακίνητο για την παραχώρηση του. Οι άνθρωποι της Αιγιώτικης ομάδας είναι αποφασισμένοι να επιδιώξουν τρόπο χρηματοδότησης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και να προχωρήσουν στην συμφωνία με τον ΟΑΕΔ για την παραχώρηση του ακινήτου. Στόχος είναι να υπογραφεί μια μακροχρόνια σύμβαση, που ίσως φτάσει και τα 25 χρόνια με μικρό μηνιαίο μίσθωμα ώστε η ομάδα να δημιουργήσει ένα ιδιόκτητο γήπεδο και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αλλά η διοίκηση της ΑΕ Αιγίου έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Πρώτο μέλημα είναι η κατασκευή γηπέδου και στην συνέχεια η δημιουργία γηπέδων μικρότερων διαστάσεων για την λειτουργία ακαδημιών με παιδιά όλης της περιοχής. Το επόμενο διάστημα είναι σημαντικό και θα δείξει αν επέλθει συμφωνία για την παραχώρηση του ακινήτου.

Μιχάλης Παπαμιχαήλ
– Νίκος Γιουβαντζίκογλου

Φιλικό με την ΑΕΚ και εορταστικές εκδηλώσεις

Η διοίκηση προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων τη φετινή χρονιά για να εορταστούν – αν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας – τα 90 χρόνια της ομάδας. Φιλικό με την ομάδα παλαιμάχων της ΑΕΚ στο τέλος του καλοκαιριού (η οποία έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση), μία συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες και προς το τέλος της χρονιάς μια μεγάλη εκδήλωση με ομιλίες για την ιστορία του συλλόγου, παρουσιάσεις και βραβεύσεις ανθρώπων που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορική ομάδα.

Η σημερινή διοίκηση της ΑΕΑ έχει την παρακάτω σύνθεση:
Πρόεδρος : Φίλιππος Κοσσαράς
Α΄ Αντιπρόεδρος: Αναστάσιος Μπαζιώτης
Β΄ Αντιπρόεδρος: Ηλίας Αναγνωστόπουλος
Γενικός Γραμματέας: Κωνσταντίνος Κωστόπουλος
Ταμίας: Ιωάννης Κωνσταντέλλης
Γενικός Αρχηγός: Χρήστος Δημητρίου Έφορος: Αντώνιος Παπαχριστόπουλος
Μέλη: Κατερίνα Δημητρίου, Δανάη Τρίψα, Βασιλική Μαστροκυριάκου, Μαίρη Οικονομοπούλου

Το φετινό ρόστερ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Κώστας Μακρής, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Δημόπουλος.
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Τάσος Αντωνόπουλος, Αποστόλης Ψηλός, Νίκος Καπάνταης, Παναγιώτης Δημόπουλος, Μάριος Μαγειράκης, Νίκος Μερτής, Γιώργος Μεσσήνης, Κώστας Τσέλιος, Χρήστος Κοσσαράς, Μιχάλης Μεντζελόπουλος, Ανδρέας Σωτηρόπουλος, Βαγγέλης Μπαρμπάκης, Θεόδωρος Μήτσης, Νίκος Ντάλλας.
ΜΕΣΟΙ: Στέφανος Τριανταφύλλου, Νίκος Βασιλακόπουλος, Παναγιώτης Κλουκινιώτης, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ηλίας Μακάσης, Αϊντίν Έργουιν, Βασίλης Ρηγόπουλος, Φλόρενς Σινάι, Αντώνης Παρίσης, Παναγιώτης Μάλλιος, Τρύφωνας Λίβας, Αλεξάντερ Έργουιν.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αλεξάντερ Αϊντίν, Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος, Κώστας Δημόπουλος, Δημήτρης Λυμπέρης, Νίκος Μαχαίρας, Παύλος Αγγελόπουλος.

Το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για αυτό το αφιέρωμα προέρχεται από την σελίδα της ομάδας στο facebook και τα αρχεία των Γιώργου Μπόκολα, Γιάννη Δρουγούτη και Δημήτρη Περδίκη.

Χρήστος Δημητρίου
– Κώστας Κωστόπουλος

Ο Αντώνης Μαστροκυριάκος


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr