background img
banner
banner

Η ελπίδα της τεκνοποίησης μέσα από το παράδειγμα της Αγίας Άννης

ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Το μήνυμα της ελπίδας προς όλα τα ζευγάρια, ότι με πίστη στον Θεό και προσευχή θα τεκνοποιήσουν, απορρέει από την προχθεσινή γιορτή της Σύλληψης της Αγίας Άννης, όπως εορτάστηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στον Συνοικισμό, με Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής. Ανάμεσα στους πιστούς που συνέρευσαν και συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις, ήταν και νέα ζευγάρια που νυμφεύτηκαν τη χρονιά που φεύγει, λαμβάνοντας πολύτιμες υποθήκες από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκρουσε των κώδωνα για τον νόμο που εξετάζεται σχετικά με την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην πίστη των Αγίων Ιωακείμ και Άννα καθώς, όπως είπε, ΄΄η προσευχή είχε ως αποτέλεσμα, η στείρα Αγία Άννα να συλλάβει την Παναγία, η οποία ήταν Αυτή που μας ένωσε με τη Βασιλεία του Θεού και δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η Παναγιά μας είναι αυτή που συνέδεσε τον ουρανό με τη γη και τη γη με τον ουρανό, διότι ήταν προϊόν έντονης προσευχής΄΄. Ανέφερε ακόμη πως η τοπική Εκκλησία έχει αφιερώσει την 9η Δεκεμβρίου ως ημέρα προσευχής για τα νέα ζευγάρια να τα στηρίζει ο Θεός ώστε να έχουν στη ζωή τους πρότυπο και αναφορά τον Ιωακείμ και την Άννα. Τόνισε ακόμη πως ο Ιωακείμ και η Άννα βασανίστηκαν στη ζωή τους καθώς στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, αν ένα ζευγάρι δεν είχε τέκνα ήταν όνειδος διότι πίστευαν ότι αυτό οφείλεται στην αμαρτωλότητά τους. ΄΄Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός ήταν τιμωρός. Δεν επικοινωνούσε με τους ανθρώπους εξαιτίας της ανυπακοής την οποία έδειξαν ο Αδάμ και η Εύα. Έτσι χάθηκε κάθε επικοινωνία του Θεού με τους ανθρώπους, γι’ αυτό και μετά την έξοδο των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο συνέβησαν πολλά άσχημα πράγματα εξαιτίας της απρεπότητας των ανθρώπων. Ο σκοπός του Θεού ήταν να τους παιδαγωγήσει, ξέροντας ότι αυτή η τιμωρία του Πατέρα προς τα παιδιά δεν θα διαρκέσει πολύ. Γιατί είναι ποτέ δυνατόν ένας πατέρας να μισεί τα παιδιά του; Προσευχόμεθα για τα νέα ζευγάρια για να γίνει πράξη η εντολή του Θεού «αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι». Τα σημερινά ζευγάρια, εξαιτίας πολλών εξωτερικών παραγόντων, αργούν να αποκτήσουν τέκνα και απελπίζονται αποκτώντας άγχος. Θα πρέπει ωστόσο να έχουν πίστη στον θεό και θα τα καταφέρουν και αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε όλοι διότι γνωρίζουμε το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας και τις διαστάσεις του΄΄, σημείωσε ακόμη ο Μητροπολίτης.

Τα ερωτήματα του Σεπτού Ποιμενάρχη προς την κοινωνία και οι ευθύνες… όλων

Ειδική αναφορά έκανε ακόμη, στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι υιοθεσίες από τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας: ΄΄Στις μέρες μας βλέπουμε ότι η οικογένεια αλλάζει. Παρατηρούμε πως λανσάρονται και μας επιβάλλονται άλλα πρότυπα οικογένειας. Από τη μία έρχονται και μας μιλούν για την υπογεννητικότητα της πατρίδας μας και από την άλλη καθιερώνουν άλλους τρόπους ζωής και άλλες οικογένειες. Θα πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες διότι κάποιοι θέλουν την γυναίκα μόνο για να τεκνοποιήσει και τον βλαστό της, το παιδί της να το αναλάβουν ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό είναι ντροπή για το γυναικείο φύλο διότι η μητρότητα είναι κτήμα τής κάθε γυναίκας. Πώς μπορούν δύο ομόφυλα ζευγάρια να μεγαλώσουν ένα παιδί, να του μιλήσουν για τον Ιησού Χριστό, για την τεκνογονία, για την ευλογημένη οικογένεια; Πώς μπορεί ένα ομόφυλό ζευγάρι να μιλήσει για την αξία του γάμου, για τον άντρα και τη γυναίκα, την ανατροφή των παιδιών εν νουθεσία Κυρίου; Ο καθένας από εμάς να καθίσει να σκεφτεί πού φτάσαμε. Διότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο έχοντας όλοι ευθύνη και η εκκλησία αλλά και οι άνθρωποι, καθώς αφήσαμε τον διάβολο να κυριαρχήσει στον κόσμο. Κάναμε εκπτώσεις σε πολλά θέματα όπως το να μην ασχολούμαστε με το πώς θα βελτιώνουμε τον εαυτό μας με την προσευχή και διά της επικοινωνίας μας με τον Θεό. Αντιθέτως αρχίσαμε να ασχολούμαστε με αλλότρια πράγματα, γυρίζοντας την πλάτη στον Θεό. Κρούω τον κώδωνα γι’ αυτό που ζούμε στις μέρες μας. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε να μετανοήσουμε, να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Θεό για να μας ξαναστείλει την ευλογία Του΄΄.

΄΄Να μην βάλουμε «σφραγίδα» σε αυτή την ωρολογιακή βόμβα μέσα στην κοινωνία΄΄

Κάνοντας αναφορά στην ιστορία των Σοδόμων και τον Γομόρων, ο τοπικός Ποιμενάρχης έθεσε το ερώτημα «εμείς τι κάνουμε σήμερα σαν Έλληνες; Λέμε ναι στις υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια;». Και πρόσθεσε: ΄΄Σε αυτή την περίπτωση βάζουμε σφραγίδα σε μία ωρολογιακή βόμβα μέσα στην ελληνική κοινωνία. Εάν επιτρέψουμε να θεσπιστεί ο νόμος των υιοθεσιών των ομόφυλων ζευγαριών, έχουμε σκεφτεί πώς θα είναι αυτά τα παιδιά που θα μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια; Υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης συμβιώσεως αλλά δεν τους αρκεί. Έρχονται και λένε «εμείς θέλουμε να υιοθετήσουμε παιδιά». Όμως αυτά τα παιδιά θα καταστραφούν. Κανείς δεν σκέφτεται το μπούλινγκ που θα δεχθούν αν πάνε στο σχολείο. Από τη μία λέμε για την βία και από την άλλη θεσπίζουμε νόμους που είναι καταστροφικοί για την κοινωνία μας και καλλιεργούν βίαιες συμπεριφορές΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Εύχομαι η χάρις του Θεού να σκεπάζει όλους μας και να μας φωτίζει. Η Αγία Άννα η οποία ήταν πρότυπο προσευχής, να ευλογεί τον καθένα μας. Οφείλουμε όλοι να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Θεό, να εξομολογηθούμε να κοινωνήσουμε τον Αχράντων Μυστηρίων διότι σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού μας και Χριστούγεννα σημαίνει νέα ζωή΄΄.

Τους προέτρεψε να οπλιστούν με πίστη και αφοσίωση

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε κέρασμα στη φιλόξενη αίθουσα του Ιερού Ναού καθώς και επικοινωνία του Μητροπολίτου με τα νέα ζευγάρια που είχαν προσκληθεί και παρέστησαν. Ως Πνευματικός Πατέρας, τους έδωσε πολύτιμες συμβουλές. υπογραμμίζοντας ότι η αρμονία στη συμβίωση απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό, υπομονή και ταπείνωση, παραίτηση του καθένα από το εγωιστικό του θέλημα, αγάπη και υποχωρητικότητα. Τους προέτρεψε να εκκλησιάζονται τονίζοντας πως ΄΄αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μία κοινωνία με ποιότητα. Ο δρόμος του Ιησού Χριστού οδηγεί σε θρησκευτικούς δεσμούς, με δυνατές ηθικές αρχές. Η σύγχρονη εποχή έχει φέρει μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και τεράστιες ηθικές ανακατατάξεις και αυτή η σύναξη, σήμερα εδώ, έχει σκοπό να υπενθυμίσει σε όλους ότι μπροστά σε αυτόν τον αγώνα της εξέλιξης, της τεχνολογίας και της νέας τάσης που βλέπουν κάποιοι στη ζωή, οδηγούμαστε σε μία δραματική εξέλιξη και σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο χάος΄΄.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ανέφερε ότι για τα νέα ζευγάρια, τα πράγματα είναι διαφορετικά πριν από το γάμο και αλλιώς, όταν βιώσουν τη ζωή μέσα από τον γάμο. ΄΄Στον κοινό αγώνα πρέπει να οπλιστείτε με πίστη, με αφοσίωση. Η καθημερινότητα και τα προβλήματα αμβλύνονται όταν υπάρχει η συνήθεια, κάτω από τη στέγη της κοινής συμβίωσης. Θα χρειαστείτε υπομονή, θα χρειαστεί να έχετε αλληλεγγύη και για να ανανεώνεστε, θα πρέπει να έχετε το πιο απαραίτητο συστατικό που υπάρχει: Την αληθινή αγάπη΄΄, τόνισε, ενώ αμέσως μετά έφερε παραδείγματα μέσα από τον χριστιανισμό για τη δύναμη της αγάπης, συσχετίζοντας αυτή την αγάπη που ο Ιησούς Χριστός είχε για τον άνθρωπο, αλλά και την αφοσίωσή του για την πίστη στον λόγο του Θεού, με την αγάπη που προσφέρουν ο άνδρας προς τη γυναίκα και η γυναίκα προς τον άνδρα μέσα από τα ιερά δεσμά του γάμου.

Οι συμπεριφορές μας καθορίζουν όχι μόνο το πού είμαστε σήμερα αλλά και το πού βαδίζουμε

Αμέσως μετά, επισήμανε πως η σημερινή κοινωνία είναι μηδενιστική και ότι υπάρχει άκρατος υλισμός, εγωισμός και φιλοδοξία για κυριαρχία, κάτι που όπως είπε, “σκοτώνει” όλες τις καλές προθέσεις του ενός προς τον άλλον και πως στην καθημερινή αντίληψη του κόσμου, ο εγωισμός αποτελεί το πιο μεγάλο σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. ΄΄Οι συμπεριφορές μας, καθορίζουν όχι μόνο το πού είμαστε σήμερα αλλά και το πού βαδίζουμε, πού ακριβώς θα πάμε στο αύριο. Η λατρεία της ύλης και του χρήματος μόνο την καταστροφή μπορούν να φέρουν. Η ανθρωπιά χάνεται μέρα με τη μέρα. Μόνες μας ελπίδες, για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση είναι η νέα γενιά, τα νέα ζευγάρια και η προσήλωση σε έναν κόσμο θεάρεστο και με χριστιανική βάση. Κάνετε παιδιά, αλλά σας καλώ να κάνετε νέους καλούς χριστιανούς. Η μάθηση και η αγωγή να στηρίζεται στα πρότυπα της ηθικής της αγάπης του λόγου του Θεού και των δεσμών της οικογένειας. Μεταδώσετέ τους τη θαλπωρή και επικοινωνήστε μαζί τους για να τα γαλουχήσετε σε ένα σωστό δρόμο. Χρειαζόμαστε μία αυριανή κοινωνία που να μπορεί να έχει ποιότητα και να χτιστεί από ανθρώπους με ηθική. Το μέλλον της κοινωνίας είναι τα παιδιά σας, δεν έχετε παρά να τα διδάξετε να πιστεύουν στον Θεό, να ακολουθήσουν το αίσθημα της αγάπης και να το υπερασπίζονται στο διάβα τους, για όλο το υπόλοιπο της ζωής τους΄΄ ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος και ο λόγος του έτυχε μεγάλης αποδοχής.

Κατευθύνσεις για τον ρόλο της οικογένειας και το πώς πρέπει να λειτουργεί, έδωσε στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, π. Αθανάσιος Λιακόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr