background img
banner
banner

Πως οι αναπλάσεις αλλάζουν το κέντρο της πόλης

ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ THN ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ 

Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την εκτέλεση των έργων ανάπλασης στον κεντρικό πυρήνα της πόλης του Αιγίου, τα οποία αποτελούν επέκταση των ήδη εκτελεσθέντων έργων ανάπλασης-διαμόρφωσης των κοινοχρήστων χώρων, τμημάτων της περιοχής. Τις επόμενες ημέρες διευθετείται το θέμα των περιπτέρων στην πλατεία Αγ. Λαύρας ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες. Την ίδια ώρα, «τρέχουν» οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως που υπολογίζεται μέσα στο φθινόπωρο.

Μεταφέρθηκε το περίπτερο στη Ζαΐμη – Κατεδαφίζεται το πρώην κέντρο πληροφοριών

Το έργο της πλατείας είναι βέβαιο πως ξεπερνά το χρονοδιάγραμμα αφού υπολείπεται ένα μεγάλο μέρος των εργασιών. Το επόμενο «βήμα» θα είναι να ολοκληρωθούν τα έργα με τις αβαθείς λεκάνες ώστε τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων να μεταφερθούν στη μέση της πλατείας και να προχωρήσουν τα έργα στα πλαϊνά τμήματα. Το περίπτερο ιδιοκτησίας Χριστόπουλου που βρισκόταν στο πάνω μέρος κατεδαφίστηκε αφού ούτως ή άλλως στεγαζόταν σε χώρο που είχε διαμορφωθεί για χώρο παροχής πληροφοριών. Την Τετάρτη, μαζί με το σπάσιμο των τελευταίων τσιμέντων έγινε και μεταφορά και τοποθέτηση άλλου περιπτέρου για τον συγκεκριμένο επαγγελματία, επί της οδού Ζαΐμη κοντά στη στοά που οδηγεί στην Ερμού ενώ η τελική του θέση θα είναι στην ίδια ευθεία αλλά στο κάτω μέρος της πλατείας. Τα υπόλοιπα δύο περίπτερα θα παραμείνουν στην πλευρά που βρίσκονται δηλαδή στην οδό Γερμανού.

Ο εν λόγω σχεδιασμός έχει εγκριθεί και από την αρχιτεκτονική επιτροπή, όπως έκανε γνωστό στο protionline.gr ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Λεωνίδας Καράμπελας. Τέλος, επί των οδών Ζαΐμη και Γερμανού θα δημιουργηθούν πέργκολες ώστε από κάτω να τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων αποκτώντας τη μόνιμή τους μορφή. Ακόμη, στον υπόγειο χώρο που λειτουργούσαν τα ουρητήρια, θα συγκεντρωθούν όλα τα ηλεκτρολογικά της πλατείας. Βεβαίως υπολείπεται η ανάπλαση της οδού Βάλφουρ και των δρόμων πέριξ αυτής, όπως συμβαίνει και με την πλατεία Αγ. Λαύρας.

Ίσως τα Χριστούγεννα ανάδοχος – Τι προβλέπεται για την Μητροπόλεως

Στην οδό Μητροπόλεως, η ανάπλαση δεν… μπορεί να περιμένει. Όπως αναφέρει ο κ. Καράμπελας, ΄΄η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που ξεπεράστηκε το θέμα του προϋπολογισμού. ΄΄Μετά από σειρά ενεργειών από την Τεχνική Υπηρεσία προς την Ο.Ε. αναμένεται να σχηματιστεί η επιτροπή διαγωνισμού, η οποία δεν αποτελείται από στελέχη της υπηρεσίας μας, αλλά από μηχανικούς από την Π.Ε. Εκτιμούμε ότι περίπου τα Χριστούγεννα θα έχουμε ανάδοχο αφού προβλέπουμε τη δημοπράτηση το φθινόπωρο. Όλα αυτά βέβαια εφόσον δεν έχουμε ενστάσεις΄΄, τόνισε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Το έργο περιλαμβάνει την διαμόρφωση της οδού Μητροπόλεως, σε όλο το υπολειπόμενο μήκος της από το ήδη διαμορφωμένο τμήμα έως οδό Σολωμού. Διαμορφώνεται το τμήμα της οδού Μητροπόλεως από το διαμορφωμένο τμήμα μετά το τέλος του κτιρίου Παναγιωτοπούλου, μέχρι την οδό Σολωμού, μήκους 445,00 μ και συνολικής επιφανείας 6.520,00μ2. Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις της μελέτης ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της πόλης, η οδός Μητροπόλεως διαμορφώνεται με εκατέρωθεν δενδροστοιχίες και σε αυτόν θα επιτρέπεται κατά τμήματα, ειδικά προσδιορισμένα με την διαφοροποίηση της επίστρωσης του χώρου, η υπαίθρια επέκταση των καταστημάτων αναψυχής.

Ο χώρος δυνατότητας ασφαλούς διέλευσης αυτοκινήτου για την εξυπηρέτηση της περιοχής (φορτοεκφόρτωση καταστημάτων, απορριμματοφόρου, οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, οχημάτων εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ ή και minibus) κι εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του πεζόδρομου, ακολουθεί την χάραξη και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του ήδη διαμορφωμένου τμήματος της οδού, και καθορίζεται από την διαφοροποίηση του υλικού επίστρωσης, χωρίς να διαφοροποιείται το επίπεδο του χώρου. Για την ασφάλεια των πεζών και λοιπών χρηστών της περιοχής από την διέλευση των επιτρεπόμενων οχημάτων, ο χώρος διαχωρίζεται με την χρήση εμποδίων που αποτελούν χρηστικά αντικείμενα του αστικού εξοπλισμού. Με τον ίδιο τρόπο διαχωρίζονται και τμήματα του χώρου για στάση – προσωρινή στάθμευση αυτοκινήτου για φορτοεκφόρτωση – εξυπηρέτηση του Ι.Ν. Φανερωμένης κ.ά. Το βέβαιο είναι ότι θα γίνει επέκταση και πλακόστρωση πεζοδρομίων, καλλωπιστικός φωτισμός και παγκάκια.

Η επιδίωξη

Βασική επιδίωξη της δημοτικής αρχής, είναι η ριζική αναμόρφωση της εικόνας της πόλης, η οποία έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση από την χρήση του αυτοκινήτου, τις συνθήκες στάθμευσης και τον υπερκορεσμό των λειτουργιών, με την υποστήριξη μιας εναλλακτικής πρότασης οργάνωσης του κεντρικού πυρήνα, προς όφελος των πεζών και των ήπιων μέσων κινητικότητας, και την προσαρμογή σε αυτήν, των εκπονούμενων μελετών των έργων ανάπλασης.

Γενικότερα η όλη ρύθμιση της οργάνωση της περιοχής έχει ως βασική αρχή την βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με την απαλλαγή της περιοχής από την κυκλοφορία του αυτοκινήτου και την απόδοση των ελεύθερων χώρων της πόλης στους κατοίκους της.

Βεβαίως, η… πρόβα της πεζοδρόμησης του τμήματος από Μελετοπούλων ως Ρωμανιώλη απέτυχε αφού «σκόνταψε» σε αντιδράσεις και διαδικασίες που κρίθηκαν ως μη ενδεδειγμένες. Σε ό,τι αφορά πάντως τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πέραν της προσωρινής πεζοδρόμησης που άρθηκε, αυτές θα παραμείνουν έως 30 Οκτωβρίου, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr