background img
banner
banner

Έπαινος θάρρους για την Αιγιώτισσα performer

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΔΕΙΞΕ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ 69ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗ – ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΒΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ

Επί μισή ώρα περίπου ¨πάλευε¨ με… νύχια και με δόντια η γυμνάστρια – ναυαγοσώστρια Αθηνά Δεληγεωργοπούλου, ώστε να μπορέσει να επαναφέρει τον 69χρονο λουόμενο που για… κακή του τύχη, αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που κολυμπούσε.

Το περιστατικό συνέβη στις αρχές Αυγούστου στην παραλία ¨Λούτσα¨. Είναι μια αρκετά φημισμένη και πολυσύχναστη ακτή στην πόλη της Πάργας. Ο άτυχος παραθεριστής ο οποίος έχασε άξαφνα τις αισθήσεις του, κινδύνευσε πολύ σοβαρά από πνιγμό, όμως τελικά σώθηκε, ύστερα από τις επίπονες προσπάθειες και τους “λεπτούς χειρισμούς” της Αιγιώτισσας, που ανέλαβε την διάσωσή του.

Ο παραθεριστής έχασε τις αισθήσεις του ενώ κολυμπούσε το πρωί της 7ης Αυγούστου. Η έμπειρη ναυαγοσώστρια επιχείρησε καρδιοπνευμονική ανάνηψη και φρόντισε να επαναφέρει πλήρως τον 69χρονο προτού τον παραδώσει στο ασθενοφόρο. Για τον επαγγελματισμό και το μεγάλο θάρρος που επέδειξε στην παραλία της Λούτσας, ο δήμαρχος της πόλης έδωσε έπαινο και τιμητική πλακέτα στην Ναυαγοσώστρια του δήμου της Πάργας, θέλοντας έτσι να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά που η… ξενιτεμένη Αιγιώτισσα, ανήκει στο δυναμικό της πόλης του και για την ¨ανδρεία¨ που έδειξε για το έκτακτο αυτό περιστατικό. «Η βράβευση της Αθηνάς, αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση για το δύσκολο έργο της προσφοράς και της βοήθειας προς τους συνανθρώπους, που πρόσφεραν και εφέτος οι ναυαγοσώστες του δήμου» ήταν τα λόγια του κ. Ζαχαριά, του δημάρχου Πάργας κατά την στιγμή της απονομής.

Ποια είναι η Αθηνά Δεληγεωργοπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιγιάλεια, για την οποία τρέφει μια μεγάλη και ¨ακούραστη¨ αγάπη. Τελειώνοντας την Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών, βρίσκεται να παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, επάνω στην Διατροφή Αθλητών και Ασκούμενων και με ειδικότητα το Health Coaching, για επαγγελματίες υγείας. Από το 2013 και έπειτα εργάζεται ως γυμνάστρια, ναυαγοσώστρια και performer ακροβάτισσα, σε διάφορα events που την καλούν. Τα αντικείμενα διδασκαλίας είναι μαθήματα και σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και κυρίως, είναι ο σύγχρονός χορός, η μυϊκή ενδυνάμωση και η ευλυγισία, η ορθοσωμία και η άσκηση yoga. Τέλος, η Αθηνά Δεληγεωργοπούλου, έχει ασχοληθεί με το ¨σωματικό θέατρο¨ και την εκφραστικότητα ενός καλλιτέχνη επάνω στο σανίδι, με ασκήσεις εδάφους και εναέρια ακροβατική γυμναστική, ενώ έχει εξειδίκευση στην ακροβατική γυμναστική σε μεγάλο ύψος. Μάλιστα, έχει διακρίσεις για τις ικανότητές της, στην Ισπανία αλλά και το San Fransisco των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Έχει συμμετάσχει σε δύο έρευνες, στο 6o συνέδριο Αθλητικής Επιστήμης με τίτλο ¨Γεφυρώνοντας την έρευνα με την πράξη – Προπόνηση – Υγεία¨ από το ΤΕΦΑΑ Αθηνών, τον Ιούνιο του ’21.

Έχει συμμετάσχει με ακροβατική γυμναστική, στην μικρού μήκους ταινία «Another drop» του Παντελή Παραδείση και έχει συμμετοχή στο Internationales Tanz Film Festival που διοργανώθηκε στο Βερολίνο, στα πλαίσια του έβδομου ¨Athens Video Dance Festival¨.

Είχε παραδώσει το κλειδί για το ‘‘Πάρκο των Χριστουγέννων’’ στον δήμαρχο

To protionline.gr συνομίλησε με την κ. Δεληγεωργοπούλου για την εμφάνισή της πριν από περίπου δύο χρόνια στο Πάρκο των Χριστουγέννων και στα εγκαίνια του, όπου… κρεμασμένη με σχοινιά ¨παρέδωσε¨ το κλειδί του Πάρκου στον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, σχολίασε το άσχημο περιστατικό με τον παραλίγον πνιγμό του παραθεριστή, ενώ η ίδια περιγράφει με γλαφυρό τρόπο, το πόσο αγαπάει την δουλειά της και την θάλασσα και κυρίως το πόσο ψύχραιμη είναι σε περιστατικά που άλλοι, θα τα… έχαναν τελείως.

Πριν από δύο περίπου χρόνια, σας είδαμε στο Αίγιο και στην τελετή έναρξης του Πάρκου των Χριστουγέννων. Πόσα έτη ασχολείστε με την ακροβατική γυμναστική; Είναι τόσο δύσκολο όσο και εντυπωσιακό;
Χαίρομαι που το απολαύσατε! Το ξεκίνημά μου είναι στην Γρανάδα της Ισπανίας του 2009 στην οποία βρισκόμουν με υποτροφία, στο αντίστοιχο Πανεπιστήμιο Γυμναστικής Ακαδημίας. Ο εναέριος χορός έχει πολύ ενδιαφέρον ως μορφή τέχνης, αλλά είναι και πολύ διασκεδαστικός ως τρόπος εκγύμνασης και έκφρασης ταυτόχρονα. Και ενώ φαντάζει ένα εγχείρημα δύσκολο και ακατόρθωτο, με την σωστή εκμάθηση της τεχνικής της, καταφέρνεις σχετικά γρήγορα να κινείσαι εντυπωσιακά στον ακροβατικό εξοπλισμό, όπως είδατε εκείνη τη ημέρα. Σαφώς, με πρώτο γνώμονα την ασφάλεια.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη ναυαγοσωστική; Πού προσφέρετε τις υπηρεσίες σας;
Λατρεύω τη θάλασσα… μπορώ να την παρατηρώ για ώρες. Το να “συνεργάζομαι” μαζί της είναι για μένα ένα δώρο της ζωής αλλά και μια μόνιμη πρόκληση συγχρόνως. Έχω καλύψει ναυαγοσωστικά, αρκετές παραλίες της Αιγιάλειας στο ξεκίνημα μου, όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι και εργάζομαι κυρίως στην παραλία της Λούτσας Πρεβέζης στον δήμο της Πάργας. Επίσης, έχω καλύψει αρκετές παραλίες και σε άλλες περιοχές (Αμμουδιά, Δρέπανο Ηγουμενίτσας) αλλά και την παραλία Φαληράκι της Ρόδου.

Προσφάτως βραβευτήκατε από τον δήμο Πάργας για τη διάσωση ενός ανθρώπου. Πείτε μας γι’ αυτό το περιστατικό.
Ήταν ένα ακόμα περιστατικό που ευτυχώς είχε… αίσιο τέλος. Συνέβη μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αρχές του Αυγούστου. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη, καθώς ο λουόμενος είχε πιει πολύ νερό και η παρουσία μου εκεί, τελικά αποδείχτηκε σωτήρια. Ίσως και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα να ήταν πολύ αργά… Έγινε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση για αφαίρεση της ποσότητας του νερού από τους πνεύμονες μέχρι να έρθει ασθενοφόρο από την Πρέβεζα. Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να εστιάσω στην κρισιμότητα της ύπαρξης ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες παραλίες. Εκτός της διάσωσης, ο κάθε ναυαγοσώστης προσφέρει παροχή πρώτων βοηθειών, περίθαλψη τραυματισμών, όπως επίσης και πρόληψη, ενημερώνοντας τον κόσμο για κινδύνους που τυχόν αγνοεί. Ο δήμαρχος της Πάργας, κάνει μια αξιέπαινη προσπάθεια, τόσο ο ίδιος όσο και το προσωπικό του δήμου, ώστε να καλυφθούν όλες οι παραλίες Ναυαγοσωστικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Ζαχαριά για την αναγνώριση της προσπάθειάς μου. Ο δήμος έχει κατορθώσει να αγοράσει το σύνολο του εξοπλισμού που απαιτείται, παρέχοντας έτσι ποιοτικές υπηρεσίες. Σε μια χώρα που ¨βασίζεται¨ στη θάλασσα και τους πόρους της, η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι υψίστης σημασίας.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας ως ναυαγοσώστρια; Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Ποια τα συναισθήματά σας όταν σώζατε τον άνθρωπο;
Ναι, έχει χρειαστεί να περιθάλψω πολλές φορές κάποιο τραύμα ή να συνεφέρω άτομα που λιποθύμησαν, να φροντίσω άτομα με συμπτώματα ηλίασης ή να διαχειριστώ κρίσεις πανικού. Έχει τύχει να φροντίσω τσιμπήματα από δράκαινες ή αχινό, κάποια κάκωση αυχένα από βουτιά, να προλάβω μία αρχάρια που σέρφαρε και κατευθυνόταν σε βράχια στην παραλία της Τέμενης ή να ρυμουλκήσω άτομα στη στεριά. Στην Αιγιάλεια υπάρχουν παραλίες που βαθαίνουν απότομα και είναι εύκολος ο πνιγμός εκεί που “σκάει” το κύμα. Στην προσπάθεια για έξοδο από την θάλασσα, δηλαδή. Εκεί είναι το επικίνδυνο σημείο στην Ελλάδα. Εκπαιδεύεσαι όμως γι’ αυτό και με την εμπειρία, μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις όλο και καλύτερα. Το συναίσθημα της προσφοράς και η ευγνωμοσύνη που λαμβάνεις από τα άτομα, μετά τα περιστατικά είναι αυτό που μένει στο φινάλε. Είναι ένα επάγγελμα με αρκετές προκλήσεις και η ψυχική και ηθική ικανοποίηση που παίρνει κάποιος με την ενασχόληση του σε αυτό, δεν περιγράφεται με λόγια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr