background img
banner
banner

Κλιματική κρίση: Πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει πιο… κρύους χειμώνες

Όσοι αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και τις προειδοποιήσεις των ειδικών για την υπερθέρμανση του πλανήτη συχνά επικαλούνται τους βαρύτατους χειμώνες των τελευταίων ετών στη Βόρεια Αμερική, αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο μία νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση στους ακραίους χειμώνες που βιώνουν ορισμένες περιοχές της Αμερικής και την επιτάχυνση της ανόδου της θερμοκρασίας στην Αρκτική.

Οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι η υπερθέρμανση στην περιοχή της Αρκτικής ανατρέπει το κυκλικό μοτίβο των ανέμων που είναι γνωστό ως πολική δίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κύματα δριμύτατου ψύχους να κατευθύνονται στις ΗΠΑ και ειδικά στο Τέξας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν δε ότι ορισμένες περιοχές θα βιώνουν ολοένα και πιο ψυχρούς χειμώνες ακριβώς εξαιτίας της… υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δυροφόροι έχουν καταγράψει τις συνέπειες από την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών στην Αρκτική. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στην περιοχή τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι συνέπειες στον υπόλοιπο κόσμο. Η νέα μελέτη κάνει λόγο για σημαντικό αντίκτυπο και στην Ανατολική Ασία.

Οι ερευνητές περιγράφουν με λεπτομέρειες μία μετερεωολογική αλυσίδα, που συνδέεται τη θερμότερη περιοχή με την πολική δίνη. Το λιώσιμο των πάγων οδηγεί σε αυξημένες χιονοπτώσεις πάνω από τη Σιβηρία και σε μεταφορά της περίσσειας ενέργειας που επηρεάζει τους ανέμους στη στρατόσφαιρα. Η θερμότητα «τεντώνει» την πολική δίνη η οποία προκαλεί βαρύτατους χειμώνες στις ΗΠΑ και αλλού.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr