background img
banner
banner

Ζητούνται μέτρα στήριξης των λεμονοπαραγωγών

ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μετά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή το πρόβλημα των λεμονοπαραγωγών τής Αιγιάλειας που αφορά τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές λεμονιών από τρίτες χώρες, γεγονός που πλήττει τη ζήτηση και τις τιμές των ντόπιων προϊόντων. Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέθεσε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας να μάθει τις προθέσεις τους για το μείζον θέμα που αφορά την Αιγιάλεια.

Όπως τονίζει, ΄΄τον τελευταίο καιρό ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας προϊόντων, όπως σε οπωροκηπευτικά και συγκεκριμένα σε λεμόνια από τρίτες χώρες (Νοτίου Αφρικής, Αργεντινής και Τουρκίας). Χιλιάδες Έλληνες παραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση και εύλογα ζητούν από την πολιτεία συγκεκριμένα μέτρα στήριξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας, ο οποίος με επιστολή του επισημαίνει ότι φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι κατά 50% περίπου, με τη ζήτηση να είναι μηδενική, εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών Νοτίου Αφρικής, Αργεντινής και Τουρκίας. Οι Έλληνες παραγωγοί και ιδιαίτερα οι λεμονοπαραγωγοί βιώνουν μία θλιβερή πραγματικότητα και απαιτείται: α)συνολικό αποτελεσματικό σχέδιο από την Κυβέρνηση στις εισαγωγές βρώσιμων προϊόντων β)εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου από τρίτες χώρες προκειμένου να έχουμε ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές. γ) μέτρα στήριξης των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, καθώς έχουν πληγεί βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας΄΄.

Δεδομένου, ότι το θέμα των αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες πλήττουν την εγχώρια παραγωγή.

Δεδομένου, ότι πρέπει να προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα – Ευρωπαίου παραγωγού και να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία της υπαίθρου. Δεδομένου, ότι πρέπει να προστατευθεί η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των προϊόντων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα – Ευρωπαίου καταναλωτή, με προϊόντα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, ρωτά τους υπουργούς: «1) Τι προτίθεσθε να πράξετε, προκειμένου να αξιοποιηθεί το Θεσμικό Πλαίσιο Ελέγχου προς τα φρούτα, κηπευτικά και εσπεριδοειδή, εισαγόμενων από τρίτες χώρες προς στην Ε.Ε. και κυρίως από την Τουρκία για να αυξηθεί στο μέγιστο το ποσοστό ελέγχου και να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών; 2) Πώς σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την οικονομική βιωσιμότητα και να προστατέψετε το εισόδημα του Έλληνα- Ευρωπαίου παραγωγού και ιδιαίτερα των λεμονοπαραγωγών;».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr