background img
banner
banner

«Εφτάψυχο» το αλιευτικό καταφύγιο Κρυονερίου

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ «ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»

Οι συντονισμένες ενέργειες τοπικών φορέων αλλά και ένας νόμος «από μηχανής θεός», σώζει, σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις, την προγραμματισμένη για αύριο κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου στο Κρυονέρι Δ.Ε. Ακράτας. Μάλιστα, στο διάστημα της παράτασης, ευελπιστούν ότι θα προχωρήσει κάθε διαδικασία για τη νομιμοποίηση της εγκατάστασης που εξυπηρετεί σκάφη ντόπιων αλλά και επισκεπτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος είχε υποβάλλει από τον Ιούνιο του 2019 στην Κτηματική Υπηρεσία Νομού Αχαΐας την αίτηση για νομιμοποίηση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4607/2019. Μάλιστα, με την κατάθεση της αίτησης ανεστάλη τότε η εκτέλεση τυχόν εκδοθέντος πρωτοκόλλου κατεδάφισης, το οποίο ωστόσο δεν κατέστη αμετάκλητο.

Αύριο το πρωί θα… έμπαινε μπουλντόζα

Παρά τις ενέργειες που μεσολάβησαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας, στις 29 Οκτωβρίου, το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου απέστειλε ειδοποίηση για κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών εντός αιγιαλού στο λιμανάκι Κρυονερίου Ακράτας, σύμφωνα με το με αρ. 14/1997 (αρ. πρωτ. 2238/03-07-1997) πρωτόκολλο κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων και με το αρ. 6/04-05-2011 πρωτόκολλο κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας. Η κατεδάφιση προγραμματίστηκε για αύριο Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 10.00π.μ.
Μάλιστα, προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης δια του αναδόχου του έργου να προβεί απρόσκοπτα στις εργασίες κατεδάφισης, ζητούσε τη συνδρομή υπηρεσιών.

Συνεργασία δήμου  – περιφέρειας

Στο μεταξύ, και στο πλαίσιο συνεργασίας του δήμου Αιγιαλείας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το θέμα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια, με σκοπό να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο κατεδάφισης. Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης, ΄΄σκοπός ήταν να εξευρεθεί τρόπος διάσωσης ενός ωραιότατου μικρού λιμένα από κατεδάφιση που υφίσταται από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και εξυπηρετεί τοπικούς αλιείς στο Κρυονέρι Ακράτας. Ο παραλογισμός και η πολυνομία του ελληνικού δημοσίου σε συνδυασμό με πιθανές αδράνειες ή αντιπαλότητες τοπικών φορέων «χτυπά κόκκινο» άλλη μια φορά. Δεν θα ήθελα να μπω ούτε σε τεχνικές ούτε σε νομικές λεπτομέρειες αλλά στο γεγονός ότι η ΠΔΕ και ο Δήμος Αιγιαλείας από κοινού προσπαθούμε να λύσουμε ένα «γόρδιο δεσμό» δεκαετιών και να βάλουμε σε υγιή βάση ανάπτυξης το λιμανάκι΄΄.

Μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγίου Βασίλης Χριστόπουλος, αναφέρθηκε σε πρόσφατο νόμο που γεννά προσδοκίες ότι μέσω αυτού μπορεί να αποφευχθεί η κατεδάφιση. ΄΄Δείχνει να αποφεύγεται την τελευταία στιγμή η κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε συνεργασία με τον σύλλογο που το διαχειρίζεται. Όπως φαίνεται, μέσω του νόμου αυτού δίδεται παράταση και αποφεύγεται προσωρινά η κατεδάφιση, γεγονός που μας δίνει χρόνο να προχωρήσουμε σε μία υγιή βάση΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr