background img
banner
banner

Παραμένει στις συνδεδεμένες ενισχύσεις η Κορινθιακή σταφίδα

ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Στροφή… αρκετών μοιρών έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στο θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, αφού κατά τη 13η Συνδιάσκεψη στη Λαμία μίλησε για διατήρησή τους, ως έχουν, «αδειάζοντας» στην ουσία τόσο τη δική του προ ημερών στάση όσο και των εμπλεκόμενων του υπουργείου στην προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου. Η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν ένα πάγιο αίτημα της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών το οποίο ο υπουργός έκανε αποδεκτό αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της θέσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας.

Όπως τόνισε ο υπουργός «ο πρωτογενής τομέας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο» και πρόσθεσε: «Είναι αναντίρρητο ότι ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται πρώτος από την κλιματική κρίση. Η αύξηση των ζωοτροφών, η πίεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες παραγωγούς. Προς τον σκοπό αυτό και παρά την τεχνοκρατική πρόταση των τεχνικών μας συμβούλων, το ΥπΑΑΤ προτείνει τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, στηρίζοντας – όπως ήδη έχουμε αναφέρει – τα ψυχανθή, τις ζωοτροφές και την κτηνοτροφία. Με γνώμονά μας τον υποστηρικτικό ρόλο που επιτελούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που περνάμε. Είμαστε βέβαια ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις φορέων και κομμάτων αν κάπου διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση».

Μιλτ. Σταυρόπουλος: «Οι αγρότες μας, διεκδίκησαν και πέτυχαν»

Τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα για τους ανθρώπους που κάνουν το καλύτερο όπως και να προχωρά η κατάσταση”, σχολίασε σχετικά με την εξέλιξη για τις στρεμματικές ενισχύσεις, ο διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μίλτος Σταυρόπουλος.

Μιλώντας στo protionline.gr τόνισε: ΄΄Εφόσον φτάσαμε να συζητάμε και για τα κεκτημένα, ναι, η τοποθέτηση του υπουργού και η «αλλαγή πλεύσης» είναι στη σωστή κατεύθυνση. Διαφορετικά θα λέγαμε ότι το προϊόν έχει στοχοποιηθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της απόσυρσης των αποθεμάτων. Η συνέχιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων είναι ένα θέμα που εδώ και χρόνια το προσπάθησε η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, το επιτύχαμε το 2017 και εάν δεν υπήρχε σε αυτή τη χρονική στιγμή η αλλαγή στάσης του υπουργού τότε θα μιλούσαμε για τη χαριστική βολή στην καλλιέργεια της σταφίδας, από τη στιγμή οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά δεν καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας. Ήδη σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου, οι σταφιδοκαλλιεργητές κάνουν «στροφή» σε άλλες καλλιέργειες΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός μέχρι πριν λίγες ημέρες, υπεραμυνόταν της πρότασης των συμβούλων για τη μείωση του αριθμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων ενώ στις εκκλήσεις των παραγωγών που έμεναν εκτός, απαντούσε πως πρέπει να έχουν τεκμηριωμένη άποψη.

Απευθυνόμενος μάλιστα σε τοπικούς βουλευτές έλεγε πως «όταν βάζουμε ένα προϊόν στις συνδεδεμένες φεύγουν χρήματα από τη βασική ενίσχυση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς δεν είναι ατελείωτο το πακέτο των χρημάτων».

Και συνέχισε ο διευθυντής της Π.Ε.Σ.: ΄΄Στις 19 Νοεμβρίου θέσαμε το αίτημα να παραμείνει στις συνδεδεμένες ενισχύσεις η σταφίδα κι ο υπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πάτρα ήταν ανένδοτος.

Του είχαμε μεταφέρει πως είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση και δεδομένων των φημών περί κατάργησης στρεμματικής ενίσχυσης, η σταφιδοπαραγωγοί δεν θα αντέξουν και την απένταξη. Είχαμε επιμείνει σε αυτό, τότε ήταν αντίθετος όμως, όπως φαίνεται, άλλαξε γνώμη.

Η εξέλιξη αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση και αποδεικνύει περίτρανα πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Πρόκειται για μία προσπάθεια της Π.Ε.Σ. πολύ έντονη ειδικά τον τελευταίο μήνα από τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε ότι το υπουργείο δεν θα το συμπεριλάβει, η οποία είχε θετικό αποτέλεσμα΄΄.

Εν αναμονή της απόφασης των Βρυξελλών για την απόσυρση των αποθεμάτων

Σε σχέση με τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο καθολικό αίτημα απόσυρσης των αποθεμάτων της σταφίδας, ο κ. Σταυρόπουλος μετέφερε πως ΄΄το υπουργείο αναφέρει ότι προσπαθεί να πάρει θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες.

Όμως όσοι στήριξαν το αίτημα της απόσυρσης έχουν αντίθετη άποψη καθώς έπρεπε νωρίτερα να υπάρξει γνωστοποίηση της απόφασης ότι η ελληνική πολιτεία θα καλύψει το κόστος. Η απόσυρση των αποθεμάτων είναι η μόνη νόμιμη διαδικασία. Η επιδότηση στο κιλό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Σαφώς και δεν είμαστε αντίθετοι στην ενίσχυση του παραγωγού κι εμείς παραγωγοί είμαστε άλλωστε, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε να αποσυρθεί το απόθεμα γιατί όσο παραμένει παρασύρει το προϊόν στα «τάρταρα». Έτσι ρίχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και θα το βρούμε σε εννέα μήνες πιο έντονο, διότι η κατανάλωση δεν θα αυξηθεί για να απορροφήσει το απόθεμα και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποζημιώνει. Συνεπώς θα μιλάμε για ολική καταστροφή΄΄.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως η τιμή της σταφίδας έχει ήδη κατρακυλήσει στα 0,80 ευρώ το κιλό ενώ δεν υπάρχει ζήτηση για την εναπομείνασα και μία σημαντική ποσότητα δεν βρίσκει αγοραστή.

Δίμηνη παράταση στους παραγωγούς για παράδοση της σταφίδας

Θετικά απάντησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην επιστολή που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος για παράταση στην ημερομηνία παράδοση της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς η προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που θα κοινοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών και γίνεται γνωστή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η νέα καταληκτική ημερομηνία παράδοσης ξηρής σταφίδας από τους σταφιδοπαραγωγούς είναι τα τέλη Ιανουαρίου 2022, ενώ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταχωρήσουν τις ποσότητες στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και τα δελτία ποσοτικής παραλαβής / τιμολόγιων ανά παραγωγό μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Ο κ Βασιλόπουλος, στις συναντήσεις που είχε το τελευταίο διήμερο στο υπουργείο μετέφερε την έντονη ανησυχία των παραγωγών, αφού πάνω από 50% του προϊόντος βρίσκεται ακόμη στις αποθήκες. Επιπρόσθετα με την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζουν οι παραγωγοί και την συνδεδεμένη ενίσχυση για την οποία όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης «θα συνεχιστεί και με τη νέα ΚΑΠ η καταβολή της συνδεδεμένης για ένα ιστορικό προϊόν που έχει συνδεθεί με την αγροτική οικονομία της Περιφέρειάς μας για πολλά χρόνια».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr