background img
banner
banner

Τι αλλάζει για τους ανασφάλιστους – Πώς θα συνταγογραφούνται τα φάρμακα

Μόνο από γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα μπορούν να λαμβάνουν τις συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις οι ανασφάλιστοι πολίτες. Το υπουργείο Υγείας με τροπολογία του αφαιρεί τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από τους ιδιώτες γιατρούς, για λόγους «συγκράτησης της δαπάνης του ελληνικού Δημοσίου», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Σύμφωνα με την τροπολογία, ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας και δικαιούνται νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των δημοτικών ιατρείων, η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία (φάρμακα υψηλού κόστους παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ). Δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους έχουν μόνο οι γιατροί των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προωθεί ρυθμίσεις που αφορούν την παράταση της παραμονής στο ΕΣΥ των ειδικευόμενων καθώς και των υπό συνταξιοδότηση γιατρών, με στόχο την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε επί του σχεδίου νόμου για τη νέα Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, γιατροί που ολοκληρώνουν τον χρόνο άσκησης στην πνευμονολογία και την εσωτερική παθολογία και παρατείνουν για 12 μήνες την παραμονή τους ως ειδικευόμενοι με αίτηση που υποβάλλουν έως το τέλος Μαρτίου 2022, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου. Επιπλέον, παθολόγοι και πνευμονολόγοι που έχουν λάβει τον τίτλο ειδικότητας και δεν έχουν κάνει ακόμα αγροτικό, μπορούν να τοποθετούνται για 12 μήνες και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία σε οργανική θέση ειδικευομένων οποιασδήποτε ειδικότητας. Με την ολοκλήρωση της 12μηνης υπηρεσίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει την παράταση έως το τέλος Ιουνίου 2022 του χρόνου υπηρεσίας των γιατρών που συνταξιοδοτούνται στο τέλος του έτους, αλλά και ανανέωση της αντίστοιχης παράτασης που είχε δοθεί πέρυσι. Η παράταση αφορά παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους, ακτινολόγους, βιοπαθολόγους και εντατικολόγους, και υπό τον όρο ότι συμμετέχουν σε πρόγραμμα εφημεριών, αλλά και γιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας, η παραμονή των οποίων είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος στο οποίο υπηρετούν. Σε κάθε περίπτωση, η παράταση γίνεται κατόπιν αίτησης των ιδίων και θα πρέπει να υποβληθεί στον διοικητή της μονάδας εντός πέντε ημερών από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας.

Τέλος, ιατροί που έχουν λάβει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν υποβάλει αίτηση για ειδίκευση στις ειδικότητες της εσωτερικής παθολογίας της πνευμονολογίας – φυματιολογίας και της αναισθησιολογίας, μπορούν να απευθυνθούν άμεσα για ανάληψη καθηκόντων στο νοσοκομείο προτίμησής τους. Η απασχόλησή τους διενεργείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας έως έξι μηνών και δυνατότητα παράτασής της για άλλο ένα εξάμηνο, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν από την πανδημία και με αποδοχές όμοιες με αυτές των ειδικευόμενων γιατρών. Ο χρόνος απασχόλησής τους προσμετρείται ως χρόνος άσκησης στην ειδικότητα και απομειώνει τον χρόνο εκπαίδευσης για έως έξι μήνες.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr