background img
banner
banner

Δύο χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα και οι παθογένειες παραμένουν…

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΣΚΛΗΛΙΟΣ» ΑΙΓΙΟΥ

Στην Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ για την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) «Ακληπιός». Αφορμή για την κινητοποίηση, η συμπλήρωση δύο χρόνων (το Σάββατο) από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Αιτία, οι τεράστιες ελλείψεις και παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αναδείχθηκαν μέσω της πανδημίας.

Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και τις συνθήκες που επικρατούν, η Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρει πως ο απολογισμός είναι θλιβερός και τονίζει πως… δεν προλαβαίνουν να «μαζεύουν» νεκρούς από τα νοσοκομεία…

Όπως τονίζει, ΄΄τον πρώτο χρόνο χάθηκαν 6.500 άνθρωποι από κορωνοϊό και το δεύτερο χρόνο παρ’ ότι υπήρχαν οι εμβολιασμοί, μακρύς χρόνος να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας χάθηκαν 19.000 άνθρωποι. Από τις ΜΕΘ εξήλθαν μόνο 4.200 ασθενείς και πλέον των 18.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Όλοι κατά βάση οι σοβαρά ασθενείς θα πρέπει να δίνουν τη μάχη για τη ζωή εντός ΜΕΘ και όχι να γίνεται επιλογή ασθενών. Τα νοσοκομεία διαθέτουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές. Σε πολλά δεν υπάρχει επαρκές οξυγόνο. Δεν σηκώνουν τα δίκτυα λόγω αυξημένων αναγκών. Το προσωπικό γονάτισε από την κούραση. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς με κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι, παθολόγοι και τα περιστατικά κορωνοιού τα φροντίζουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων (αλλεργιολόγοι, οφθαλμίατροι κλπ)΄΄.

Το σωματείο στηρίζει τους 27 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου

‘‘Συντασσόμαστε με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ και συμμετέχουμε στη σημερινή 24ωρη απεργία΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αιγίου Χάρης Σπηλιωτόπουλος, εστιάζοντας και στα τοπικά προβλήματα με πολύ σοβαρό, στην παρούσα φάση, το θέμα της παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. ΄΄Οι συμβάσεις τους τελειώνουν στο τέλος Μαρτίου και ακόμη δεν έχει ειπωθεί κάτι για παράταση, γεγονός που γεννά ανασφάλεια στους εν λόγω εργαζόμενους. Σαν σωματείο, αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες του νοσοκομείου και στη στηρίζουμε το αίτημα για παράταση των συμβάσεών τους. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενδεχόμενη πρόθεση για «εργολαβίες» στη δημόσια υγεία΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος, σημειωτέον και παλιότερα μέσω του Δ.Σ. του «Ακληπιού» είχε αντιταχθεί στο καθεστώς των «εργολαβιών», το οποίο αντιμετωπίστηκε και έγιναν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο Αιγίου, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου είναι 27.

Ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. ΄΄Από εκεί και πέρα΄΄, όπως είπε, ΄΄υπάρχουν ελλείψεις στο βοηθητικό προσωπικό, δηλαδή σε βοηθούς θαλάμου και τραυματιοφορείς. Το νοσηλευτικό προσωπικό κάπως καλύπτεται με συμβάσεις και το διοικητικό προσωπικό λειτουργεί οριακά. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσλήψεις στη δημόσια υγεία, καθώς τέτοιου είδους προβλήματα, πρέπει να πούμε ότι παρατηρούνται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr