background img
banner
banner

Καταργείται ο θεσμός του ανταποκριτή ΟΓΑ

ΝΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ…

Τέλος εποχής θα σημάνει σε λίγες ημέρες για το καθεστώς εξυπηρέτησης των αγροτών, καθώς δεδομένη θεωρείται η κατάργηση του θεσμού των ανταποκριτών ΟΓΑ στους δήμους. Στον δήμο Αιγιαλείας, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχει ένας ανταποκριτής για κάθε κοινότητα και δύο για το Αίγιο, όμως τα δεδομένα αλλάζουν και η εξυπηρέτηση από την 1η Μαρτίου θα γίνεται αποκλειστικά από το γραφείο του e-ΕΦΚΑ.

Η παύση άσκησης των αρμοδιοτήτων ανταποκριτών του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σχετίζεται κυρίως με την ατομική υποχρέωση των αγροτών πλέον για ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υποθέσεών τους γεγονός βέβαια που στην πράξη είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει προβλήματα, ακριβώς επειδή δεν είναι όλοι οι παραγωγοί εξοικειωμένοι με το αντικείμενο.
Και βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο ΕΦΚΑ είναι έτοιμος να υποστηρίξει την όλη διαδικασία, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα με τους ασφαλισμένους αγρότες αλλά και για τους υπαλλήλους του Οργανισμού, που θα σηκώσουν ένα επιπλέον εργασιακό βάρος.

Κάλυψη… χιλιομέτρων για κάποιους ως το γραφείο του e-ΕΦΚΑ στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ

Οι κατά τόπους ανταποκριτές σε συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα εδώ και πολλά χρόνια εξυπηρετούν την ύπαιθρο, ωστόσο με το νέο καθεστώς οι αγρότες, ακόμη και κάτοικοι των ορεινών απομακρυσμένων κοινοτήτων θα πρέπει να μετακινηθούν στο κέντρο της πόλης και να επισκεφθούν τα γραφεία του e-ΕΦΚΑ, στο κτίριο της Νικ. Πλαστήρα (πρώην ΙΚΑ) για να εξυπηρετηθούν και βέβαια χωρίς να είναι σίγουρο ότι όλες οι αρμοδιότητες των ανταποκριτών έχουν μεταφερθεί στο εν λόγω γραφείο…

Ένας ανταποκριτής για κάθε κοινότητα και δύο για το Αίγιο το μέχρι τώρα καθεστώς

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την ως τώρα εικόνα του δήμου Αιγιαλείας ως προς το αντικείμενο, μετέφερε στo protionline.gr, ερωτηθείσα σχετικά, η πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων του δήμου, Μαρία Κοντεσοπούλου, η οποία τυγχάνει και ανταποκρίτρια ΟΓΑ της κοινότητας Κουνινάς. Όπως ανέφερε, ΄΄είναι γεγονός πως οι ανταποκριτές θα εκτελούν τα καθήκοντά τους ως τις 28 Φεβρουαρίου αφού ο θεσμός καταργείται.
Στον δήμο μας είχαν οριστεί ανταποκριτές, ένας σε κάθε κοινότητα και δύο στο Αίγιο, με αντικείμενο αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων, επιδόματα, αιτήσεις για κάλυψη εξόδων κηδειών, έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας κ.ο.κ. Σταδιακά οι αρμοδιότητες μειώθηκαν και πλέον, από την ερχόμενη Τρίτη δεν θα υφίστανται ανταποκριτές.
Προφανώς η απόφαση κινείται στη λογική της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης και πλέον οι αγρότες θα κληθούν να εξοικειωθούν με κάτι τέτοιο. Από την επαφή που έχουμε με τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε διαπιστώσει πως λίγοι αγρότες της περιοχής έχουν αυτή τη δυνατότητα΄΄.

Αυτομάτως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αγρότες της περιοχής θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα, ενώ έτσι χάνεται η άμεση επαφή των ανθρώπων της υπαίθρου με τον ΟΓΑ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr