background img
banner
banner

«Άγριος σπόρος» με τις… γερές ρίζες της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕΙ – ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ»

Ο λόγος που οι παραστάσεις της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου αποτελούν κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Αιγιάλεια, δεν έχει να κάνει μόνο με την ομαδικότητα, την επαγγελματική προσέγγιση και τα ταλέντα των συντελεστών. Το «καλό θέατρο» σχετίζεται και με την κατάλληλη επιλογή του έργου που θα έχει κάτι να δώσει στην κοινωνία τη δεδομένη χρονική στιγμή που παρουσιάζεται. Ο «Άγριος σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, είναι το τριακοστό έργο που θα ανεβάσει η Θ.Ε.Α. και είναι βέβαιο πως, μετά τον… «θερισμό» που επέβαλε ο covid-19 στις παραστάσεις, θα φέρει τους «καρπούς» που όλοι αποζητούν…

Οι παραστάσεις ξεκινούν το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Απριλίου και θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο 9 και 10 του μήνα, με χώρο θεατρικής δημιουργίας το αμφιθεατρικό και ασφαλές (ως προς τις αποστάσεις) «Πολύκεντρο».

Τρεις άνθρωποι είναι αυτοί που «σηκώνουν στις πλάτες τους» την παράσταση. Αυτοί τουλάχιστον που θα φανούν επί σκηνής. Γιατί η επιτυχία της Θ.Ε.Α. εδώ και 24 χρόνια που διαπρέπει στα θεατρικά δρώμενα της Αιγιάλειας, οφείλεται στην καλή συνεργασία, το ταλέντο και το μεράκι για την Τέχνη, πολλών ανθρώπων. Η παράσταση προετοιμάζεται με την έμπειρη πλέον σκηνοθετική «ματιά» της Βαρβάρας Σεφέρη.

Μια ιστορία με πικρό χιούμορ που αφορά τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία

Το έργο είναι μία σύγχρονη και αιχμηρή ανατομία του Έλληνα. Με πικρό χιούμορ και ανάγλυφες όλες τις παθογένειες ενός λαού, που έχει μάθει να είναι θύμα και θύτης την ίδια στιγμή, παρουσιάζει μία επαρχία, όπου η ανυπακοή σε διατάξεις και νόμους αποτελεί καθημερινή άσκηση επιβίωσης. Ο ήρωας δεν κατανοεί ποτέ με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους θεωρείται ύποπτος για τον φόνο. Η απολογία του είναι αδύναμη, γιατί το κατηγορητήριο βασίζεται πάντα σε μισές αλήθειες. Αλλά, όταν η μισή αλήθεια συμπληρώνεται από προκατάληψη, είναι αρκετή για να καταδικάσει τον καθένα…

Μιλώντας στo protionline.gr για το έργο, η κ. Σεφέρη επισημαίνει: ΄΄Ανεβάζουμε φέτος ένα έξοχο ελληνικό έργο, τον Άγριο Σπόρο του Γιάννη Τσίρου. Πρόκειται για μια ιστορία με πικρό χιούμορ που αφορά τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, εκτυλίσσεται στο επαρχιακό τοπίο και εκτείνεται χρονικά μέσα σε μια μέρα από το πρωί ως το βράδυ΄΄.

Η υπόθεση

Πιο συγκεκριμένα ο Σταύρος είναι ο ιδιοκτήτης καντίνας που λειτουργεί χωρίς άδεια, ενώ παράλληλα διατηρεί ένα σφαγείο γουρουνιών. Παλεύει να επιβιώσει έχοντας την βοήθεια της κόρης του Χαρούλας βάζοντάς τα καθημερινά με το «θηρίο» της φορολογίας. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, όταν θα καταφτάσει ένα επιτελείο Γερμανών ερευνητών για να διαλευκάνουν την υπόθεση της εξαφάνισης ενός νεαρού Γερμανού τουρίστα που πέρασε τις τελευταίες του μέρες στην παραλία, συνάπτοντας μάλιστα σχέσεις με τους ιδιοκτήτες της καντίνας. Οι υποψίες κατευθύνονται αμέσως στο πρόσωπο του Σταύρου, καθώς είναι άξεστος και οργίλος και δεν είναι καθόλου συμπαθής τόσο σε ορισμένους ντόπιους, όσο όμως και στους τουρίστες που παραθερίζουν χρόνια στην περιοχή, γιατί με την καντίνα και τους τρόπους του, τους χαλά τη θέα του φυσικού τοπίου. Τις καταθέσεις θα τις πραγματοποιήσει ο Τάκης, ένας νεαρός αστυνομικός που σχετίζεται φιλικά με το Σταύρο και τη Χαρούλα.

Β. Σεφέρη: «Βρήκαμε στον ΄΄Άγριο Σπόρο΄΄ τις αγωνίες και τα ΄΄θέλω΄΄ των ανθρώπων γύρω μας»

Αναφορικά με την επιλογή του έργου, η σκηνοθέτης τονίζει: ΄΄Για τη Θεατρική Έκφραση Αιγίου (Θ.Ε.Α) αυτό είναι το τριακοστό έργο. Το επιλέξαμε γιατί από την πρώτη ανάγνωση μας κέρδισε. (Είχε μάλιστα μόνο τρεις ηθοποιούς που καθιστούσε πιο εύκολη την παραγωγή λόγω δυσκολιών covid). Η γραφή του έργου είναι εξαιρετική. Στο κείμενο συναντήσαμε ελληνικούς χαρακτήρες που έχουμε δει, έχουμε συναναστραφεί, μπορεί μάλιστα να είναι και φίλοι μας΄΄.

΄΄Κοντολογίς, βρήκαμε στον Άγριο Σπόρο τις αγωνίες και τα θέλω των ανθρώπων που πασχίζουν καθημερινά και με κάθε τρόπο να επιβιώσουν μέσα σε μια κοινωνία που τους πνίγει, τους στερεί το νερό που θέλουν και δικαιούνται να πιουν, ενώ τους επιβάλλει νόμους, κανόνες και διατάξεις με τους οποίους οφείλουν να συμμορφωθούν. Η κοινωνία μάλιστα που βιώνει βαθιά κρίση δε διστάζει να τους στοχοποιήσει άδικα και άκριτα και να κανιβαλίσει εναντίον τους. Κάποτε λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι γίνονται ατίθασοι, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, μεταμορφώνονται σε άγριους σπόρους προκειμένου να φυτρώσουν, γιατί κάποια γη, κάποια ακρογιαλιά πρέπει να τους χωρέσει κι αυτούς ώστε να ευδοκιμήσουν΄΄, καταλήγει.

Συντελεστές του έργου

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Σεφέρη, Σκηνικά: Γιώργος Σεφέρης, Φωτισμοί: Κώστας Αυλωνίτης- Σπύρος Ρηγόπουλος, Μουσικές Επιλογές: Βαρβάρα Σεφέρη- Νίκος Ζησιμόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Βασιλείου, Χειρισμός ήχου: Εύη Χρόνη, Φωτογράφιση: Νίκος Ζησιμόπουλος – Χρύσα Κουνινιώτη, Σχεδιασμός αφίσας: Σπύρος Σημάτης.
Ομάδα υποστήριξης: Κάτια Φάκου, Βιβή Κλώτσα, Γιώτα Βαλαούρα, Κωνσταντίνα Βαλλιανάτου, Ανδρέας Παλαιολόγου, Ευαγγελία Σεφέρη, Εύα Παπαγιαννακοπούλου, Υρώ Καραμανόγλου, Νίκος Σεφέρης, Μιχάλης Γεωργίου, Σπύρος Γεωργίου.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Σταύρος: Γιώργος Σεφέρης, Χαρούλα: Αγγέλικα Αλεξανδροπούλου, Τάκης: Γιώργος Παπαδόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr