background img
banner
banner

Παρέλαση με ελπίδα κι αισιοδοξία… | ΦΩΤΟ

ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Η ευχή του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου για ειρήνη, μετά το πέρας της Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, «αντήχησε» σε κάθε ήχο της Φιλαρμονικής, σε κάθε βήμα της μαθητικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 και η Εθνική Παλιγγενεσία στο Αίγιο. Αυτό ήταν και το μήνυμα των εορταστικών εκδηλώσεων που η νεολαία και οι φορείς του Αιγίου τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο, αποτείνοντας φόρο τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας, που αφιέρωσαν τη ζωή τους, για να αναπνέουμε σήμερα εμείς, αέρα ελευθερίας.

Διότι, παρά τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας, την πανδημία, τον πόλεμο και τα επακόλουθά τους, η ηλιόλουστη, λαμπερή ημέρα αλλά και η λεβεντιά και χάρη των μαθητών της Αιγιάλειας με τη γαλανόλευκη στα χέρια, απέπνεαν έναν τόνο σιγουριάς και αισιοδοξίας ότι σε ετούτο τον πολύπαθο τόπο, θα ξημερώσουν καλύτερες ημέρες…

Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης

Το πρωί, αντιπροσωπείες σχολείων, προσκόπων, οδηγών, συνδέσμων, σωματείων κ.λπ. με τις σημαίες και τα λάβαρά τους, έλαβαν θέση μπροστά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου με τη Φιλαρμονική να αποδίδει τιμές. Στη συνέχεια τελέσθηκε η Δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, με τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο να παρίσταται στις εκδηλώσεις των Καλαβρύτων.

Μετά τη Δοξολογία και προηγουμένης της Φιλαρμονικής, πραγματοποιήθηκε μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, προσκόπων, χορευτικών ομίλων, συλλόγων αναβιωτών, με τις σημαίες και τα λάβαρά τους, στο Μνημείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.

Το παγκόσμιο νόημα της Επανάστασης

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Αιγίου Παναγιώτης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στις συνθήκες που ζούσαν οι Έλληνες που ήταν υπόδουλοι του οθωμανικού καθεστώτος τονίζοντας πως ΄΄τα μοναδικά στοιχεία που θεωρούνται ενωτικά κατά την σκοτεινή αυτή περίοδο, είναι η ελληνική λαλιά και η ορθόδοξη εκκλησία και πίστη΄΄. Επιπλέον, αναφερόμενος στη δράση συγκεκριμένων προσώπων, είπε: ΄΄Πώς είναι δυνατόν να οργανωθεί και να τελεσφορήσει μια τέτοια δυναμική επανάσταση απέναντι σε μια αυτοκρατορική διοίκηση τυραννική και αδίστακτη; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει η συσπείρωση των κατά τόπους πατριωτών και η Φιλική Εταιρεία. Οι Τσακάλωφ, Ξάνθος και Σκουφάς δεν έχουν κανέναν δισταγμό γιατί η πατρίδα πρέπει πλέον να ελευθερωθεί. Με θάρρος και επιμονή, μυούν στην ομάδα τους σημαντικότερους ανθρώπους από κάθε σημείο της χώρας και προπαντός από την Πελοπόννησο, που ήταν εξάλλου και ο ιδανικός τόπος επιλογής του ξεσηκωμού, λόγω συνθηκών και συσπείρωσης. Εξέχοντες στρατιωτικοί όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ισχυροί πρόκριτοι όπως ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Άνθιμος Γαζής, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αφιερώνουν πίστη και χρόνο στην θωράκιση της Φιλικής Εταιρείας και στην προετοιμασία του ξεσηκωμού του γένους΄΄.

Αναφέρθηκε ακόμη στα κομβικά γεγονότα ως εξής: ΄΄Όσο και αν η νοοτροπία των ανθρώπων της εποχής απέχει από αυτήν των ευρωπαϊκών χωρών και των Ευρωπαίων πολιτών, η εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, της Επιδαύρου ή του Άστρους θέτουν τα θεμέλια μιας σύγχρονης εποχής, μιας ενεργοποίησης, που είναι και το βασικό ζητούμενο. Όταν η δυναμική στρατιά του Ιμπραήμ Πασά έχει σχεδόν “πνίξει” την Ελληνική Επανάσταση και φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος οι Οθωμανοί, η εξωτερική πολιτική της Αγγλίας μεταστρέφεται και ακολούθως και οι Γάλλοι με τους Ρώσους, υπέρ της ελληνικής ψυχής. Έτσι, οι Έλληνες μπορούσαν να ελπίζουν στην αναγνώριση της ελεύθερης Ελλάδας από τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης. Οι ελπίδες του ελληνισμού έπιασαν τόπο και λίγο καιρό μετά το νέο ελληνικό κράτος είναι πραγματικότητα. Ένα κράτος που δεν θα είχε σχηματιστεί ποτέ, αν δεν ήταν οι Μεσολογγίτισσες μανάδες με τα μωρά στην αγκαλιά κατά την διάρκεια της μεγάλης εξόδου. Αν δεν ήταν οι χιλιάδες άμαχοι που εκτελέστηκαν οικτρά από τους Τούρκους κατά το 1822, αν δεν υπάρχει η θυσία του Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη ή εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις ηρωισμού και αυτοθυσίας. Όλοι όσοι πότιζαν με το αίμα τους το “δέντρο” της λευτεριάς, βοηθούσαν αποφασιστικά τους υπόλοιπους να ισχυροποιούνται, στην μετατροπή ενός σκλαβωμένου γένους σε ελεύθερο κράτος΄΄.

΄΄Οι οπλαρχηγοί, οι καπεταναίοι και οι στρατιώτες είχαν μια ηρωική αντίσταση και η τιμή, η συμβολή και η ουσία τους είναι αναγνωρίσιμη. Όποια και αν ήταν τα βαθύτερα κίνητρα του καθενός, αυτό που αξίζει να κρατήσουμε, είναι ότι υπέφεραν τον έσχατο κίνδυνο. Και δίκαια, κερδίζουν την θέση τους στην μεγάλη “συντροφιά” των ηρώων΄΄, είπε ο ομιλητής, αναφερόμενος με τιμητικά λόγια και στους αφανείς ήρωες, ως εξής: ΄΄Τους τιμούμε όλους. Και τους ευχαριστούμε εξίσου. Γιατί χωρίς να το συνειδητοποιούν την στιγμή της κακουχίας τους, γίνονταν ήρωες πολέμου, έγραφαν την ιστορία του έθνους. Έδωσαν την ζωή τους για μια ελεύθερη πατρίδα, όπου ο πόθος για λευτεριά είναι το ιδανικό για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Όσο οι ανθρώπινες κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα ίδια προβλήματα, η Ελληνική Επανάσταση του ’21 θα έχει πάντα κάτι το ξεχωριστό. Το νόημα της Επανάστασης, δεν είναι μόνο εθνικό αλλά θεωρείται παγκόσμιο. Αιώνια η μνήμη των νεκρών, κάθε ανθρώπου που έπεσε για τον δίκαιο αγώνα και τη λευτεριά΄΄.

Κατάθεση στεφάνων

Μετά το πέρας της ομιλίας, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και τους φορείς της πόλης. Στεφάνια κατέθεσαν: Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βασίλης Ροδόπουλος, ο διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Μιχάλης Κωστάκης, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης και Επαμεινώνδας Δούλος αντίστοιχα, η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Κωνσταντίνα Γεροντίνη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Ζουμπουλιά Σπυροπούλου, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου, αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αντώνης Ανδριώτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολυτέκνων Θόδωρος Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Αιγιαλείας Βασίλης Σταθακάρος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αιγιαλείας Ιερόθεος Μουρίκης, ο εκπρόσωπος της Ι.Λ.Ε.Α. Γιάννης Μεντζελόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα Λάμπης Ψυχογιάννης, ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου Γιώργος Νικολόπουλος, εκπρόσωποι του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου, εκπρόσωποι της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας «Αχαιός», του σωματείου «Άρατος», του νεοσύστατου συλλόγου αναβίωσης και των μαρτυρικών χωριών της Αιγιάλειας.

Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το τέλος της κατάθεσης των στεφάνων ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές μετέβησαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Ι.Μ. Ν. Φανερωμένης για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Εντυπωσιακή παρέλαση

Η εκκίνηση των τμημάτων έγινε στις 11.45 με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων να παρελαύνουν φορώντας παραδοσιακές στολές από κάθε τοποθεσία της Ελλάδας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους. Το 1ο Γυμνάσιο παρέλασε πρώτο από τα Γυμνάσια του Αιγίου, ανοίγοντας την τεράστια κόκκινη σημαία με τον μαύρο σταυρό, του τοπικού ήρωα Ανδρέα Λόντου ενώ ακολούθησαν και τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια παρέλασαν με λεβεντιά και χάρη οι μαθητές των Λυκείων, μεταξύ των οποίων και οι ενήλικοι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που είχε ξεχυθεί στους δρόμους. Ακολούθησε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Χορευτικός Όμιλος Αιγίου και Χορευτικό Εργαστήρι δεν θα μπορούσαν να μην τραβήξουν τα βλέμματα, φορώντας ιδιαιτέρως εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές. Παρέλασαν ακόμη, αντιπροσωπεία της νεοσύστατης «Αναβιωτικής Ομάδας Αιγίου», ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα οχήματα της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας «Αχαιός» δείχνοντας πως είναι κοντά στον πολίτη. Στη συνέχεια παρέλασε άγημα με άμαξα από το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, καθώς επίσης και ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821». Την παρέλαση έκλεισε η Φιλαρμονική Αιγίου.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr