background img
banner
banner

Ανάσα… ρευστότητας για 4.647 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας

14 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ «ΠΕΣΟΥΝ» ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Χείρα… βοηθείας για επιχειρήσεις και στην περιοχή, σε αυτή την πολύ κρίσιμη καμπή της τοπικής οικονομίας θα πρέπει να θεωρείται η χρηματοδοτική ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της δράσης «Παροχή ρευστότητας σε Επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα που επλήγησαν από την πανδημία» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020. Τα ποσά που θα λάβουν ανέρχονται σε 800, 1.000, 3.000 και 5.000 ευρώ, δίνοντας μία ανάσα για την κάλυψη «σπασμένων» από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για τη δράση ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, η οποία χρηματοδοτείται με 20 εκατ. ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα συγχρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χρονική στιγμή μάλιστα που πιστώνονται τα χρήματα είναι κρίσιμη, διότι οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες καλούνται να χειριστούν και το ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που τείνει να αλλάξει άρδην τα δεδομένα και στην τοπική αγορά. Βεβαίως, είναι σαφές πως τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να… σώσουν τις επιχειρήσεις, αποτελούν ωστόσο ένα στήριγμα, «ρίχνοντας» στις κατά τόπους αγορές της Δυτικής Ελλάδας, συνολικά 14 εκατ. ευρώ!

Από 800 έως 5.000 ευρώ

Τα χρήματα θα διανεμηθούν σε συνολικά 4.647 επιχειρήσεις, όπως αποφασίστηκε τη Δευτέρα από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη μετά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του συγκεντρωτικού πίνακα οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης της πρόσκλησης χρηματοδοτικής Ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων. Συνολικά δηλαδή θα μοιραστούν 14.549.300 ευρώ με το μεγαλύτερο ποσό που παίρνουν οι επιχειρήσεις να μην ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, 1.658 επιχειρήσεις θα μοιραστούν 8.290.000 ευρώ με την κάθε μία να παίρνει 5.000 ευρώ. Τις 1.681 φθάνουν οι επιχειρήσεις που θα λάβουν ως ενίσχυση 3.000 ευρώ με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 5.039.500 ευρώ ενώ 867 θα μοιραστούν συνολικά 867.000 ευρώ με την κάθε μία να παίρνει 1.000 ευρώ. Τέλος 352.000 ευρώ θα μοιραστούν 441 επιχειρήσεις με την κάθε μία να παίρνει ως ενίσχυση 800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την «Παροχή ρευστότητας σε Επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα που επλήγησαν από την πανδημία» είχε εκπνεύσει τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν καταθέσει αίτηση και επιχειρήσεις που τελικά κρίθηκε πως δεν δικαιούνται της επιχορήγησης. Πρόκειται συνολικά για 1.057 επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν με την αιτιολογία είτε έλλειψης πληρότητας φακέλου ή τυπικών προϋποθέσεων ή και τα δύο.

Όλοι μαζί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων…

Όπως είχε αναφέρει κατά την έναρξη του προγράμματος ο κ. Φαρμάκης, ΄΄το μέγεθος της οικονομικής πληγής που άνοιξε η πανδημία είναι πολύ μεγάλο και σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερο από τις οικονομικές δυνατότητες που εμείς έχουμε. Όμως, σταθερά επίσης, είμαστε αποφασισμένοι να στρέψουμε κάθε διαθέσιμο πόρο για την ανακούφιση της τοπικής οικονομίας και των συμπολιτών μας, στεκόμενοι δίπλα τους και προσφέροντας με όσες δυνάμεις έχουμε, στο δικό τους αγώνα. Θα επαναλάβω αυτό που πολλές φορές έχω πει: Σε αυτή την περιπέτεια μπήκαμε όλοι μαζί και όλοι μαζί πρέπει να βγούμε!΄΄.

Τέλος, να σημειωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ένστασης εντός συγκεκριμένης καταληκτικής ημερομηνίας, από όσους η αίτησή τους απορρίφθηκε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr