background img
banner
banner

Βάρος στο «σπάσιμο» της αλυσίδας πολλαπλασιασμού

ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο Ν.4830 – ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Με… σύμμαχο τον νέο νόμο 4830 που προβλέπει υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς, η πενταμελής επιτροπή του δήμου για τα αδέσποτα συνεχίζει το έργο της, ρίχνοντας ειδικό βάρος στο «σπάσιμο» της αλυσίδας πολλαπλασιασμού ώστε να μην δημιουργούνται νέα αδέσποτα. Ταυτόχρονα από πλευράς δήμου προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία καταφυγίου στο οποίο ωστόσο θα φιλοξενούνται προσωρινά αδέσποτα που χρήζουν φροντίδας.

Τραγικό τέλος για ένα μικρό φίλο…

Την Τρίτη 8 Μαρτίου, ένα ακόμη αδέσποτο σκυλί βρήκε τραγικό θάνατο έχοντας φάει κάτι εύθραυστο που του κατέστρεψε το στομάχι, θύμα προφανώς φόλας από φονικό χέρι απάνθρωπου όντος. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των μελών της πενταμελούς, του Φιλοζωικού Συλλόγου και κτηνιάτρου, ο «μικρός» εγκατέλειψε με πιθανή αιτία θανάτου ή ποντικοφάρμακο ή κάτι αιχμηρό.
Στη σύντομη ζωή του δε είχε δεχτεί πολύ ξύλο και τραγική ειρωνεία, μόλις την Παρασκευή είχε βρεθεί χώρος να διαμείνει ασφαλές…

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά λειτούργησαν η εκδίκηση, η επιβολή του «δυνατού» στον αδύναμο, η αυτοδικία και μνησικακία.

Όμως όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αδέσποτα δεν γεννήθηκαν αδέσποτα. Κάποιοι τα άφησαν στον δρόμο και βέβαια δεν μπορούν να «μαντρωθούν» σε κάποιο χώρο, ούτε υπάρχει χώρος που θα φιλοξενήσει χιλιάδες σκυλιά, ούτε αυτό επιτρέπεται.

Καθοριστική η ισχύς του νέου νόμου

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, μιλώντας στο protionline.gr, είναι σαφής: ΄΄Όταν οι ασυνείδητοι σταματήσουν να εγκαταλείπουν σκυλιά στον δρόμο, τότε θα πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα. Όσα και να στειρώσουμε εμείς, πάντα θα υπάρχουν νέα αδέσποτα.
Αυτό θα πάψει να συμβαίνει όταν ισχύσει ο νέος νόμος που επιβάλει στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
Από 1η του μήνα ισχύει ο καινούριος νόμος που αφορά τα αδέσποτα και έφτασε η στιγμή που μπορεί να γίνει μία σοβαρή δουλειά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που μας αφορά όλους. Ο 4830 προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση.

Αν κάποιος δεν θέλει να στειρώσει έχει την υποχρέωση να δώσει γενετικό υλικό ούτως ώστε, στην περίπτωση που το σκυλί του προβεί σε πράξη που δεν πρέπει, να μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποιον ανήκει. Τα παραπτώματα για τα ζώα συνεπάγονται με ποινές κακουργημάτων.

Γι’ αυτό καλό θα είναι να βοηθήσουμε όλοι στο θέμα. Επειδή ο νόμος προβλέπει και την αναδοχή, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε να φιλοξενήσουμε αδέσποτα μέχρι να δοθούν σε υιοθεσία.
Η πενταμελής επιτροπής του δήμου που διαχειρίζεται τα θέματα των αδέσποτα, με τον νέο νόμο θα έχει προϋπολογισμό και χρηματοδότηση ώστε ό,τι ενέργειες κάνει να καλύπτονται. Δηλαδή στειρώσεις, αναθέσεις σε κτηνιάτρους, τροφές κ.λπ.΄΄.

Ξεχωρίζουν τις αγέλες με τη μεταφορά ζώων σε άλλο σημείο

Να σημειωθεί πως για το θέμα ο κ. Φραγκονικολόπουλος έκανε ενημέρωση και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ερωτηθείς από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Γούτο για τη συγκέντρωση αδέσποτων στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου, είπε πως υπάρχει μέριμνα και γι’ αυτή την περίπτωση καθώς προβλέπεται στείρωση του θηλυκού.

Όπως τόνισε, ΄΄σε όποια σημεία υπάρχουν αγέλες, ο νόμος λέει πως πρέπει να προσπαθούμε να τη «σπάσουμε». Μεταφέρουμε έτσι κάποια από τα ζώα αυτά σε άλλο σημείο, αλλά πάντα εντός του δήμου και με την προϋπόθεση ότι στο σημείο εκείνο θα μπορεί να εξασφαλίσει τροφή΄΄.

Εκτίμησε δε πως αν εφαρμοστεί ο νόμος, με τις υποχρεωτικές στειρώσεις και την ηλεκτρονική σήμανση θα έχουμε σημαντικό αποτέλεσμα σε μία πενταετία.

Ως το τέλος του μήνα υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση για το καταφύγιο

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται για τη δημιουργία καταφυγίου για τη φιλοξενία 50 αδέσποτων: ΄΄Έχουμε εκπονήσει μελέτη και ως τέλος Μαρτίου θα υποβάλλουμε φάκελο για χρηματοδότηση. Διεκδικούμε 300.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Άργος» και σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε έναν οργανωμένο χώρο, στον οποίο όμως δεν θα κλείνονται αδέσποτα για να… αδειάσει η πόλη.

Τα αδέσποτα δεν μπαίνουν σε καταφύγια και με τον νέο νόμο.

Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία καταφυγίου στον δήμο μας που θα είναι μόνο για προσωρινή φιλοξενία, δηλαδή εκεί θα μεταφέρεται ένα αδέσποτο που δεν μπορεί να επιβιώσει στο φυσικό περιβάλλον, είτε γιατί είναι τραυματισμένο και χρειάζεται περίθαλψη, είτε γιατί είναι κουτάβι μέχρι 5-6 μηνών ή γιατί είναι γέρικο΄΄.

Περισυλλογή θηλυκών από καταυλισμούς για στείρωση

Εν τω μεταξύ, με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, η πενταμελής επιτροπή επισκέπτεται καταυλισμούς και οικισμούς Ρομά, με σκοπό την περισυλλογή σκυλιών για στείρωση. ΄΄Συνεργαζόμαστε καλά με τους κατοίκους των οικισμών αυτών. Αυτό που καλούνται να κάνουν είναι να πιάνουν τα θηλυκά σκυλιά που ταΐζουν και να μας καλούν να τα παίρνουμε για στείρωση. Αμέσως μετά επιστρέφονται στο περιβάλλον τους και δεν πολλαπλασιάζονται΄΄, τόνισε ο κ. Φραγκονικολόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Για εμάς το πιο βασικό για τη διαχείριση των αδέσποτων, είναι να υιοθετήσουν όλοι μία πιο υπεύθυνη στάση, αφού προηγουμένως αντιληφθούν ότι δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε για την ύπαρξη αδέσποτων όταν εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτά΄΄…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr