background img
banner
banner

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ: «Μοιράζουν ψίχουλα στους σταφιδοπαραγωγούς και πανηγυρίζουν γι’ αυτό»

Ιδιαιτέρως προβληματισμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι η κυβέρνηση να αντιληφθεί πως μόνο με ουσιαστική στήριξη του αγροτικού τομέα θα αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση, παρουσιάζονται οι αγρότες της Αιγιάλειας. Με αφορμή την επιχορήγηση της σταφίδας με 54 ευρώ ανά στρέμμα από το υπουργείο, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» κάνει λόγο για «ψίχουλα», καθώς τα ποσά αυτά απέχουν κατά πολύ από τα αιτήματα που είχε θέσει…

Η διοίκηση του Συλλόγου υπενθυμίζει πως ΄΄όλο το προηγούμενο διάστημα με μια σειρά από κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, αγώνα με την μορφή μπλόκων και με τη συμμετοχή μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα αναδείξαμε το σοβαρά προβλήματα στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και διεκδικήσαμε λύσεις που θα δίνουν ανάσα και θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα, να παράγουμε, να επιβιώσουμε. Με τους αγώνες μας αποσπάσαμε κάποιες λύσεις(πχ ρήτρα αναπροσαρμογής), χωρίς όμως να ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα.

Σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερέψει εξαιτίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και ακόμη δεν έχει φανεί όλο το μέγεθος και το βάθος αυτών των επιπτώσεων στην ζωή μας. Ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης είναι υπαρκτός αν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι χρειάζεται συνεχής αγώνας, οργάνωση και δυνάμωμα του Αγροτικού Συλλόγου μαζικές κινητοποιήσεις για να έχουμε κατακτήσεις, ποτέ ο αγώνας μας δεν ήταν «μια και έξω»΄΄.

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄η κυβέρνηση «μπουκώνει» με δισεκατομμύρια ευρώ και με προνόμια τους βιομηχάνους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες αλλά για τον πρωτογενή τομέα πετάει κάποια ψίχουλα που δεν λύνουν κανένα βασικό πρόβλημα΄΄.

«Μπορεί να βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας τον Σεπτέμβρη»

Αναφορικά με τη σταφίδα, υπογραμμίζει τα εξής: ΄΄Για την κορινθιακή σταφίδα δώσαμε αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα, με βασικό αίτημα όλων των κινητοποιήσεων και του μπλόκου, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών. Κάτω από την πίεση των αγροτικών συλλόγων των σταφιδικών περιοχών, το υπουργείο ανακοίνωσε στήριξη με 54€ ανά στρέμμα, που μεταφράζεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 20 λεπτά το κιλό. Σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει την περσινή τιμή του 1,60€ που είχε δώσει σαν αρχική υπόσχεση ο υπουργός, ούτε το 1,40 όπως αυτό προτάθηκε μετά την σύσκεψη στο υπουργείο με τους μεταποιητές στα μέσα του Δεκέμβρη.

Μοιράζουν λοιπόν ψίχουλα και πανηγυρίζουν για αυτό, κυβερνητικοί βουλευτές, τοπικοί παράγοντες, γνωρίζοντας ουσιαστικά πως δεν λύνουν το πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως μπορεί να το βρούμε μπροστά μας τον επόμενο Σεπτέμβρη. Για την ακρίβεια, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις τιμές στα λιπάσματα, τα καύσιμα, τα εφόδια, το ρεύμα, κανένα ουσιαστικό μέτρο. Κανένας σχεδιασμός σε μια χώρα που θα έπρεπε να είναι αυτάρκης σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, μπρος τον κίνδυνο επερχόμενης κρίσης, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που με ευαγγέλιο την ΚΑΠ της ΕΕ, προχώρησαν στη συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και στην κατεύθυνση αγοράς φθηνότερων αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr