background img
banner
banner

Ακρίβεια και μετά το 2022 αναμένουν τα νοικοκυριά

Στη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία ζουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται να έχουν ήδη «ξεχάσει» την αμέσως προηγούμενη κρίση, αυτή του κορωνοϊού. Μάλιστα, η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και δη η ανησυχία για την ακρίβεια φαίνεται ότι θα είναι μεγάλης διάρκειας –όπως ίσως και οι ανατιμήσεις– με την πλειονότητα των νοικοκυριών να εκτιμά ότι η επίδραση του πολέμου θα επεκταθεί και πέραν του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας κυλιόμενης έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) από τις 5 έως τις 10 Απριλίου σε δείγμα 1.000 καταναλωτών, η πλειονότητα καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού (30%) και φόβου (26%) για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά με 14% και 19% αντιστοίχως. Το 19% των καταναλωτών νιώθει ανασφάλεια για τον πόλεμο, το 13% ανησυχία και το 15% άγχος. Μόλις το 8% αισθάνεται αδιαφορία. Και πάλι τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι χαμηλότερα, με το 19% μάλιστα να δηλώνει πλέον αδιάφορο για την ύπαρξη του κορωνοϊού. Στα θετικά καταγράφεται ότι μόλις το 2% του κοινού νιώθει πανικό. Αλλωστε το 39% δηλώνει ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι σημαντικότερη της πανδημίας COVID-19, ενώ μόλις το 17% δηλώνει το αντίθετο.

Το 81% εκτιμά ότι ο πόλεμος επηρεάζει την ελληνική αγορά, με το 67% να εκτιμά ότι η επίδραση θα διαρκέσει και μετά το 2022. Το 22% πιστεύει ότι οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, το 5% για 2-3 μήνες, ενώ υπάρχει κι ένα 5% που θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση. Το 72% πιστεύει ότι λόγω του πολέμου θα υπάρξουν ελλείψεις σε κάποια αγαθά, το 87% «βλέπει» αυξήσεις τιμών σε συγκεκριμένα είδη και το 85% θεωρεί ότι θα αυξηθεί –κάτι που ήδη έχει γίνει βεβαίως– το κόστος ενέργειας και μεταφορών.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr