background img
banner
banner

‘‘Αποσυμπίεση’’ των κρουσμάτων και του ιικού φορτίου στην Αιγιάλεια

“ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ” ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ 10Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

“Καταλαγιάζει” κατά πως φαίνεται η έξαρση της νέας μετάλλαξης “Όμικρον” του κορωνοϊού που είχε υπερισχύει σε κάθε επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες στην Αιγιάλεια. Η καταγραφή των ενεργών κρουσμάτων ημέρα με την ημέρα, τείνει και δείχνει χαμηλότερα ποσοστά και πλέον, είναι πολύ λιγότερα από τον μήνα Δεκέμβριο και μετά.

Παρατηρείται δε, σαφέστατη “αποσυμπίεση” και στο βεβαρυμμένο μέχρι πρότινος ιικό φορτίο αλλά και στο πλαίσιο των Rapid τεστ που διενεργούνται σε φαρμακεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής, αλλά και στο ιικό φορτίο που “πλανάται” πάνω από τον δήμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες και τον υγειονομικό κόσμο, η παραλλαγή του ιού η οποία έχει υπερισχύσει, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιφορτισμένης μετάλλαξης που ζει και η Αιγιάλεια. Τα συμπτώματα όσων νοσούν πιστοποιούν και στην υπερμεταδοτικότητα που υπάρχει αυτές τις μέρες σε όλες σχεδόν τις περιοχές.
Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα σε επίπεδο νομού δε, ήταν άλλη μια τρανή απόδειξη ότι ο κορωνοϊός μεν είναι εδώ… αλλά ο κόσμος δεν τον φοβάται πλέον όπως παλαιότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Πέμπτη 31 Μαρτίου, όταν τα νέα ενεργά κρούσματα που προέκυψαν ήταν 456 επί συνόλου 21.099 που καταγράφηκαν σε όλη την χώρα, αποδεικνύοντας έτσι το χαμηλό ιικό φορτίο που υπάρχει πλέον στην Αχαΐα και που τείνει να περιοριστεί ακόμα πιο πολύ τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, αυτό το χαμηλό φορτίο, επισφραγίζεται με την “υποχώρηση” του νόμου στην 10η θέση των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, όταν πριν από έναν μήνα ήταν πανηγυρικά στην τρίτη θέση και… ακλόνητα.

Οριστική άρση των υγειονομικών μέτρων και στην Αιγιάλεια

Παρ’ όλα αυτά και παρ’ όλο που τα κρούσματα έχουν μια κάποια… έξαρση, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πήρε το “πράσινο φως” από τους επιστήμονες ιατρούς να γενικευτεί η άρση των υγειονομικών μέτρων και στην οριστική κατάργησή τους.

Το χρονοδιάγραμμα έχει αποφασιστεί ήδη από την πολιτεία, η οποία προχωρά άμεσα στην 100% άρση των μέτρων που ισχύουν μέχρι στιγμής.
Έτσι και σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα όπως υπολογίζεται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση των ελέγχων εισόδου σε εμπορικά καταστήματα, σχολεία, επιχειρήσεις λιανεμπορίου, εστίαση και αναψυχή και ιερούς ναούς, καθώς πρόκειται να γίνει οριστική άρση της επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμών από την Τρίτη 3 Μαΐου και έπειτα.

Κατάργηση των υγειονομικών μέτρων μέχρι 31 Αυγούστου

Την ίδια ακριβώς λογική προτίθεται να ακολουθήσει και στις σχολικές μονάδες η κυβέρνηση, καθώς προσανατολίζεται στο να καταργηθούν εντελώς τα υποχρεωτικά Self Tests των μαθητών κάθε βαθμίδας, ενώ το ίδιο φαίνεται πως θα ισχύσει και τα καταστήματα τροφίμων, τα ξενοδοχεία και τους κλειστούς χώρους κάθε κλάδου της κοινωνικής ζωής.
Η “γραμμή” που αποτελεί πλέον πάγια τακτική για το υπουργείο και την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ό,τι η κατάργηση των υγειονομικών μέτρων θα ισχύσει μέχρι τις 31 Αυγούστου του ‘22, όποτε θα επανεξεταστεί τότε, το τι μέλλει γενέσθαι με το ιικό φορτίο και την μετάδοση του ιού, πώς να πηγαίνουν τα πράγματα σε πραγματικό χρόνο και σε πρακτικό επίπεδο, σύμφωνα με τα δεδομένα. Λέγεται μάλιστα, ότι το τελευταίο “αξεσουάρ” που φέρει ο κόσμος, που θα αφαιρεθεί και επίσημα στην “μετά κορωνοϊό εποχή” που ξεκινά σιγά – σιγά, θα είναι η προστατευτική μάσκα προσώπου, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Μαΐου να καταργηθεί πλήρως και αυτή, όπως όλα.

19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από covid-19

Στην γειτονική Πάτρα, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών στις δύο ΜΕΘ covid της πόλης και στις νέες εισαγωγές και νοσηλείες των νέων κρουσμάτων. Στο Π.Γ.Ν.Πατρών (Ρίο) οι ασθενείς που αυτή τη ώρα είναι στις κλινικές covid είναι 82 άτομα, ενώ 11 περιστατικά έχουν κριθεί ως περιστατικά ΜΕΘ. Από την άλλη πλευρά, στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 38 άτομα, ενώ από αυτούς οι 8 είναι στην κλινική ΜΕΘ.

Όλα τα περιστατικά είναι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί είτε με δύο είτε με τρεις δόσεις του ειδικού εμβολίου του ιού, ενώ το γεγονός αυτό από μόνο του, δημιουργεί απόλυτα μεγάλη αίσθηση. Μιλώντας για το ιικό φορτίο που μαίνεται, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα νούμερα των νέων μολύνσεων είναι η απόδειξη ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ. Υπάρχει μείζον υγειονομικό θέμα, τα ενεργά κρούσματα μόνο εφησυχασμό δεν μας προκαλούν” επισημαίνοντας ότι προχθές 9 Απριλίου ημέρα Σάββατο, τα νέα ενεργά θετικά ήταν 264 σε όλο τον νομό “ρίχνοντας” τα κρούσματα μέσα σε τέσσερις ημέρες περίπου 185 άτομα.

Το Κ.Υ. Ακράτας επανέρχεται σε προ κορωνοϊού συνθήκες

Στο Κέντρο Υγείας Ακράτας την εβδομάδα, συνεχίζονται οι καταδρομικοί εμβολιασμοί καθώς και οικιακοί εμβολιασμοί, αλλά σε πολύ μικρότερη ένταση σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο ή τον ενεργό Φλεβάρη. Στο Κέντρο δε, δεν τελούνται πλέον εμβολιασμοί παρά μόνο μία φορά την εβδομάδα, αφού τα κλεισμένα ραντεβού μετριούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της ανατολικής πλευράς του δήμου ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για νέα ραντεβού ή κινητοποίηση ατόμων που δεν έχουν προβεί στην αναμνηστική δόση τους, με την συμμετοχή να “κυλά” σε μηδενικά επίπεδα, κάνοντας τη διαδικασία των εμβολιασμών στις ηλικίες 18 έως 65 ετών, μια διαδικασία που δεν ακολουθείται ή προτιμάται από τον γενικό πληθυσμό.

Ιδιαίτερα μικρή η προσέλευση για Rapid Tests στο Κ.Υ. Αιγίου και μειώνεται από μέρα σε μέρα

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “Μάνα και Παιδί” που στεγάζεται το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από Δευτέρα έως Παρασκευή κάθε εβδομάδα και διενεργεί δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό στους δημότες, έχει παρατηρηθεί μια σαφέστατη “κλιμακωτή” μείωση του ενδιαφέροντος και της προσέλκυσης για Rapid Tests.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα της μικρής προσέλευσης που τελείται το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Αιγίου, είναι η αμέσως προηγούμενη περίοδος.
Πιο συγκεκριμένα, στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν, την προηγούμενη Δευτέρα έγιναν συνολικά 144 Rapid Tests με τα 30 από αυτά να βγαίνουν θετικά στην νέα μετάλλαξη. Τις επόμενες ήμερες, διενεργήθηκαν 68 και 82 Rapid Tests αντίστοιχα, με 12 από αυτά να είναι ενεργά και 18, αντίστοιχα. Τέλος τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, υπήρξε η χαμηλότερη προσέλευση κόσμου που έχει καταγραφεί από τότε που το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ χρησιμοποιεί την αίθουσα ¨Μάνα και Παιδί”.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr