background img
banner
banner

Από το «Τρίτσης» στο «Πράσινη Μετάβαση»

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Δ’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Σε έγκριση υποβολής πρότασης για τη μεταφορά της πράξης με τίτλο: «Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας», από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέσω του οποίου εκτελείται, στο πρόγραμμα «Πυλώνας Ανάκαμψης 1 “Πράσινη Μετάβαση”», προχώρησε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.

Ως γνωστόν, το έργο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2010» με το ποσό των 19.217.900,94€ και από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και μετέπειτα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με το ποσό των 5.000.000€. Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση των εσωτερικών Δικτύων αποχέτευσης – λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας, προϋπολογισμού 5.275.740,12€ Χωρίς ΦΠΑ, εκ των οποίων επιλέξιμη δημόσια δαπάνη καθίσταται το ποσό των 4.812.355,14€ (Μη επιλέξιμη δαπάνη το ποσό των 463.384,98€). Περιλαμβάνει την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Δ΄ προτεραιότητας και συγκεκριμένα τους οικισμούς Λαμπιρίου, Καμαρών, Πεύκων, Μπούκας, Ερινεού, Πανοράματος Ροδοδάφνης, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη ΕΕΛ Αιγίου.

Περιλαμβάνει ακόμη τη σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ Προϋπολογισμού Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης ποσού 799,63€ με ΦΠΑ, εκ των οποίων επιλέξιμη δημόσια δαπάνη είναι το ποσό των 644,86€ Χωρίς ΦΠΑ (Μη επιλέξιμη δαπάνη το ποσό των 154,77€ που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ). Ακόμη, περιλαμβάνει Αρχαιολογική Επίβλεψη – Προϋπολογισμού Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης ποσού 190.000€ με ΦΠΑ, εκ των οποίων επιλέξιμη δημόσια δαπάνη καθίσταται το ποσό των 187.000€ Χωρίς ΦΠΑ (Μη επιλέξιμη δαπάνη το ποσό των 3.000€ που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ).

Σε περίπτωση ένταξης θα αξιοποιηθούν διαφορετικά τα χρήματα που θα διέθετε η ΔΕΥΑΑ από το ταμείο της

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν καλύπτεται οικονομικά το σύνολο του έργου και δεδομένου ότι στην «Πράσινη Μετάβαση» προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στα έργα υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) και συγκεκριμένα σε έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας, μεταφοράς και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Δ΄ προτεραιότητας και στα έργα εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, κρίθηκε σκόπιμη η υποβολή της πρότασης για την χρηματοδότηση του έργου. Μάλιστα, τονίζεται πως δεν τίθεται περιορισμός στο ύψος της χρηματοδότησης και δύναται να χρηματοδοτηθεί το σύνολο του προϋπολογισμού ώστε η πράξη να είναι ολοκληρωμένη και λειτουργική, χωρίς την καταβολή της ιδίας συμμετοχής του ποσού των 463.384,98€ από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, τα οποία σε περίπτωση ένταξης και χρηματοδότησης της πράξης από το Ταμείο Ανάκαμψης, δύναται αξιοποιηθούν από την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας σε άλλα έργα υποδομής για την πλήρωση των αναπτυξιακών στόχων της Επιχείρησης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr