background img
banner
banner

Γιατροί με το ένα πόδι στην… έξοδο

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΓΝΑΑ – ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΩΝ

Δεν έχει τέλος κατά πως φαίνεται, η συχνή και με “τραγικές” συνέπειες αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Αιγιάλεια. Από χθες το πρωί, στο Περιφερειακό Ιατρείο Σελιανιτίκων “χήρεψε” μια ακόμα οργανική θέση με αποτέλεσμα αντί να ενισχύεται το σύστημα και να διευρύνεται η συνέπεια της λειτουργίας του τοπικού Ιατρείου εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, να αποδυναμώνεται πλήρως. Το Ιατρείο καλύπτει πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων όχι μόνο από το ίδιο το χωριό, αλλά πολύ περισσότερο από αρκετές όμορες περιοχές που όμως με τις υπάρχουσες συνθήκες, αυτό είναι αδύνατον.

“Παιδιά κατώτερου Θεού”

Τους τελευταίους μήνες από τις καθημερινές ανάγκες των εμβολιασμών και της αύξησης του ιικού φορτίου της μετάλλαξης “Όμικρον 2” του κορωνοϊού, είχαν παρατηρηθεί αυξημένες ανάγκες γιατρών, σε τέτοιο σημείο που πολλοί αναρωτιούνταν ποια ήταν η λογική να αποδυναμώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να αποσπώνται γιατροί στο Νοσοκομείο Αιγίου, απλά για να… βγαίνουν οι εφημερίες. Έπειτα από τη χθεσινή και ξαφνική παραίτηση της γιατρού, αυτομάτως έρχεται αμέσως στην “επιφάνεια” το ζήτημα της κάλυψης των κενών από ιατρούς των Κέντρων Υγείας, προκαλώντας νέες ελλείψεις στα κατά τόπους ιατρεία που στηρίζουν την ύπαιθρο της Αιγιάλειας και βεβαίως, αγανάκτηση, απελπισία και αλυσιδωτές αντιδράσεις από τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής που νιώθουν – και δικαίως – “παιδιά κατώτερου Θεού”.

Οι λόγοι της παραίτησης… γνωστοί

Σε μια εποχή η οποία χρειάζεται συντονισμένη και άμεση παρέμβαση του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η τεράστια ανάγκη για την κάλυψη των σοβαρών κενών που ήδη υπάρχουν και που όπως αποδεικνύει και η χθεσινή ξαφνική παραίτηση, εμποδίζει για τα… καλά την λειτουργία του όποιου Περιφερειακού Ιατρείου. Στην προκειμένη περίπτωση, η ιατρός που δήλωσε την παραίτηση έκανε γνωστό πως αδυνατεί να κάνει ταυτόχρονα εφημερίες αυξημένου χαρακτήρα στο ΓΝΑΑ (Αιγίου) την στιγμή που ήδη το πρόγραμμά της είναι τόσο βεβαρημένο. Μια κατάσταση δηλαδή αρκετά γνώριμη και… μόνιμης “τακτικής” των απαιτήσεων του ΕΣΥ από τους ιατρούς.

Καμία ενέργεια πρόσληψης σε αντικατάσταση παραιτηθέντων ιατρών από την 6η ΥΠΕ

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους δώδεκα συνολικά ιατρούς που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Ακράτας και πραγματοποιούν τις εφημερίες τους στο κέντρο, οι οκτώ από αυτούς κάνουν ταυτόχρονα και εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε καν τα βασικά τους ρεπό μέσα στον μήνα, γεγονός που αποδεικνύει πόσες ελλείψεις υπάρχουν και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε συνέπεια από την αρμόδια υπηρεσία της Υγειονομικής Περιφέρειας και φυσικά, από το ίδιο το υπουργείο Υγείας. Να επισημανθεί ότι, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια πρόσληψης σε αντικατάσταση άλλων παραιτηθέντων ή γιατρών που απουσιάζουν σε μακρόχρονες άδειες, ούτε έχει αποφασίσει προσωρινή αντικατάστασή τους με ιατρούς άλλων Κ.Υ. Έτσι, η εργασιακή εξουθένωση των ιατρών και περιστατικά όπως το χθεσινό με την οριστική παραίτηση, είναι μια εικόνα που μάλλον θα πρέπει να… συνηθίσουν πλέον να ζουν οι τοπικές κοινωνίες. Σημειώνεται πως το Ιατρείο Σελιανιτίκων έχει μείνει πλέον με μία ιατρό που το επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα αφού υποχρεούται να εφημερεύει στο Νοσοκομείο κι έτσι δεν καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής. Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι κάνουν λόγο ότι πολλές φορές δεν έρχεται ούτε καν και αυτή την μία φορά, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων.

Ρόζος: «Το Περιφερειακό Ιατρείο Σελιανιτίκων εξυπηρετεί τεράστιο όγκο κόσμου»

Μιλώντας στο protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Σελιανιτίκων Γ. Ρόζος και σχολιάζοντας την ξαφνική παραίτηση της ιατρού, τόνισε: «Η παραίτηση αυτή θα επηρεάσει το Πανόραμα, τον Λόγγο και πολλές άλλες περιοχές εκτός από τα Σελιανίτικα. Θα προτείνω στους προέδρους των τοπικών συλλόγων προκειμένου να κάνουμε παράσταση σε επίπεδο κράτους – πολιτείας. Κατανοώ την ανάγκη να στηριχθεί το ΓΝΑΑ (Αιγίου), αλλά να στηριχθεί με προσλήψεις, όχι με την εξουθένωση των ιατρών που εξυπηρετούν τα χωριά και εκατοντάδες κόσμο. Δεν μπορεί να διαλυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μόνο και μόνο να στηριχθεί το Νοσοκομείο Αιγίου.

Το Περιφερειακό Ιατρείο εξυπηρετεί και κόσμο από τον ορεινό και ημιορεινό όγκο. Τι θα γίνει τώρα; Πώς θα εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι αυτοί τώρα; Εμείς σαν κοινότητα θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι αυτό, θα κινηθώ δυναμικά είτε μόνος μου είτε και με την πολύτιμη συμβολή των άλλων προέδρων. Ο τόπος αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα και πρέπει να λυθεί άμεσα. Ο απλός κόσμος δεν φταίει σε τίποτα απολύτως…» δήλωσε φανερά προβληματισμένος ο πρόεδρος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr