background img
banner
banner

Η «ακρίβεια» χτυπάει το πασχαλινό τραπέζι

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Μικρότερα θα είναι φέτος τα οικογενειακά τραπέζια και στην Αιγιάλεια, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ανατιμήσεις φέρνουν αύξηση του καλαθιού κατά 9% το 2022 σε σχέση με το 2021, εξέλιξη αναμενόμενη με βάση την εικόνα των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες. Οι αναγνωριστικές βόλτες στα καταστήματα τροφίμων, η ενημέρωση για τις τιμές αλλά και οι παραγγελίες κυρίως σε μεγάλες αγορές όπως αυτή του οβελία, έχουν ήδη ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας στην τοπική αγορά, με τη μερίδα του λέοντος ωστόσο να πηγαίνει προς τα είδη σούπερ μάρκετ εκεί όπου οι ανατιμήσεις φέρνουν και στο Αίγιο, το πιο ακριβό ελληνικό Πάσχα…

Στα 45,35 ευρώ υπολογίζεται το μέσο τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι του 2022, για δυο άτομα, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μη συμπεριλαμβανομένων αμνοεριφίων, αυξημένο κατά 9% σε σχέση με το 2021 (41,70 ευρώ). Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα το Πάσχα 2022 που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

 

Αυξημένη κατά 1,00 ευρώ το κιλό η τιμή του οβελία στην Αιγιάλεια

Μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού για το πασχαλινό τραπέζι, καταλαμβάνει η προμήθεια κρεάτων. Τα αμνοερίφια στην Αιγιάλεια, τελικώς δεν θα κάνουν το τεράστιο «άλμα» που πολλοί φοβούνταν και οι τιμές θα είναι κατά μέσο όρο στα κρεοπωλεία της περιοχής, περίπου 1 ευρώ πάνω από πέρυσι. Έτσι, όπως ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιάλειας Παναγιώτης Βούλγαρης, ΄΄αρνιά και κατσίκια θα πωλούνται από 12 έως 13 ευρώ, με το κατσικάκι να είναι λίγο πιο ακριβό στις περισσότερες περιπτώσεις. Πέρυσι, οι τιμές ήταν από 11 έως 12 ευρώ το κιλό. Επίσης, αυτές τις ημέρες έχουν ζήτηση και τα έντερα που η τιμή φέτος φτάνει τα 7 ευρώ το κιλό΄΄. Αναφορικά με τις προμήθειες και τη ζήτηση που υπάρχει, ο κ. Βούλγαρης είπε ότι ΄΄υπάρχει ζήτηση από την προηγούμενη εβδομάδα και ο κόσμος ρωτά κυρίως για τις τιμές ενώ έχουμε και παραγγελίες. Οι παραλαβές ξεκίνησαν από χθες Σάββατο του Λαζάρου και από σήμερα ξεκινά η διάθεση των κρεάτων του Πάσχα΄΄.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των κρεοπωλών εστίασε και σε μία άλλη παράμετρο: ΄΄Όλοι κάναμε τις παραγγελίες μας όμως δεδομένης της ακρίβειας, προχωρήσαμε στην παραγγελία λιγότερων ποσοτήτων διότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα καταναλώσει ο κόσμος. Φοβούμενοι μήπως παραγγείλουμε μεγάλες ποσότητες που θα μείνουν αδιάθετες, κατά γενική ομολογία, ήμασταν φειδωλοί. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα μας φέρει προ εκπλήξεως και θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά ώστε να προμηθευτούν οι οικογένειές όσο κρέας επιθυμούν΄΄.

Εξαγωγές και καιρός επηρεάζει το κόστος των οπωρολαχανικών

Καθοριστικό για την τσέπη του καταναλωτή είναι και το… χρηματιστήριο των οπωρολαχανικών που διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξαγωγές και τις καιρικές συνθήκες. Όπως εξήγησε στην «Π» η ιδιοκτήτρια οπωροπωλείου Αθηνά Πίκουλα, ΄΄στις περιπτώσεις που μειώνονται οι ποσότητες φρούτων και λαχανικών στην εγχώρια αγορά λόγω ζήτησης και εξαγωγής προϊόντων στο εξωτερικό, παρατηρείται άνοδος των τιμών. Ομοίως και όταν έχουμε απώλειες λόγω κακοκαιρίας΄΄. Αναφορικά με τις φετινές τιμές, η κ. Πίκουλα είπε: ΄΄Για παράδειγμα, ενώ οι ντομάτες και τα αγγούρια που καταναλώνονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είχαν πτωτική τάξη στα μισά την περασμένης εβδομάδας, τώρα παρατηρείται άνοδος της τιμής λόγω εξαγωγών στη Βουλγαρία. Εκτιμούμε πως μόλις τελειώσουν οι γιορτές του Πάσχα θα πάνε στη μισή τιμή΄΄. Έτσι οι ντομάτες το Σάββατο είχαν οι ψιλές 1 ευρώ και οι υπόλοιπες από 1,30 έως 1,80 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα. Τα αγγούρια από 0,40 τώρα πωλούνται προς 0,60 ευρώ το ένα. Τα μαρούλια μέχρι τώρα ήταν δυσεύρετα και η τιμή τους ήταν στο 1,00 με 1,20 ωστόσο πλέον η τιμή έπεσε στα 0,50 ευρώ το ένα. Οι μελιτζάνες είναι στα 2,5 ευρώ το κιλό, οι πιπεριές στα 2,00 έως 3,00 ευρώ, οι άγριες αγκινάρες 0,30 έως 0,40 ευρώ η μία. Η τιμή της φράουλας ενώ πέρυσι άγγιζε τα 2,50 με 3,00 ευρώ το κιλό, φέτος έχει πέσει στο 1,00 ευρώ, καθώς λόγω του πολέμου δεν πραγματοποιούνται εξαγωγές στη Ρωσία και υπάρχει πληθώρα στην αγορά.

Πιέζουν προς τα πάνω οι τιμές στα πασχαλινά αρτοποιήματα

Με «νύχια και με δόντια» κρατούν τις τιμές οι αρτοποιοί, για τους οποίους οι ανατιμήσεις τείνουν να γίνουν… εφιάλτης. Όπως εξηγεί στο protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιαλείας Αρίστος Τηλιγάδης, ΄΄οι τιμές στα υλικά και κυρίως στα βούτυρα με καλά λιπαρά, έχουν φτάσει στον… Θεό. Πέρυσι αγοράζαμε 8,50 ευρώ τη συσκευασία και φέτος 13,00. Κρατάμε την τιμή του ψωμιού με μεγάλη δυσκολία στο 1,00 τη φραντζόλα όταν σε άλλες πόλεις έχει 1,10 και 1,20. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε τη μείωση στον ΦΠΑ όμως έγινε γνωστό πως θα ισχύσει για… ευάλωτα νοικοκυριά και δεν γνωρίζουμε αν θα επωφεληθούμε έτσι οι ανατιμήσεις είναι… αναγκαίο κακό΄΄.Έτσι φέτος τα τσουρέκια πωλούνται στα αρτοποιεία από 10,00 έως 12,00 ευρώ το κιλό, ενώ τα σοκολατένια αυγά «παίζουν» από 8,00 έως 16,00 ευρώ. Τα αυγοκούλουρα πωλούνται από 9,00 έως 11,00 ευρώ το κιλό ενώ τα ουζοκούλουρα περίπου στα 9,00 ευρώ το κιλό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr