background img
banner
banner

«Καίει» τη Φυσικοθεραπεία

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ – ΜΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΕΟΝ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μέσω νομικών κινήσεων θα πορευτεί πλέον ο δήμος Αιγιαλείας για τη διεκδίκηση της διατήρησης της έδρας της σχολής Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, τη στιγμή που όλες οι πολιτικές προσεγγίσεις βρήκαν τείχος, ενώ και οι όποιες προσπάθειες σε διοικητικό επίπεδο φαίνεται πως έπεσαν στο κενό, μετά και τη γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρεί πως μπορεί νόμιμα να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα που καταργεί το ΑΕΙ Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο και το μεταφέρει στην Πάτρα…

Η τελευταία αρνητική για το Αίγιο εξέλιξη, που περιήλθε σε γνώση του δήμου Αιγιαλείας την Πέμπτη 14 Απριλίου, ουσιαστικά βάζει «ταφόπλακα» στα όνειρα της τοπικής κοινωνίας για διατήρηση του Τμήματος, με τον δήμο, διαμέσου του νομικού εκπροσώπου του και προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, να προετοιμάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις του.

«Θυσία στον βωμό» του… εξορθολογισμού

Το θέμα εξετάστηκε από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 31 Μαρτίου και αφορούσε την επεξεργασία του σχεδίου προεδρικού διατάγματος «Ίδρυση, Κατάργηση, Συγχώνευση, Μετονομασία και Μεταβολή έδρας Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών». Όπως τονίζει, βάσει Π.Δ. ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Α.Ε.Ι. και μεταβάλλεται η έδρα τους, όταν: α) είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών, καλλιτεχνικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα, που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα Α.Ε.Ι. που λειτουργούν ή β) επιβάλλεται από τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά μέλος Δ.Ε.Π. σε ένα Α.Ε.Ι. ή γ) η λειτουργία μεμονωμένων Α.Ε.Ι. όχι μόνο δεν δικαιολογείται επιστημονικά αλλά, αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία ή δ) συνάδει με τις οικονομικές και κοινωνικές αναπτυξιακές ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας ή μιας συγκεκριμένης περιφέρειας.

Και μετά τα παραπάνω, είναι να απορεί κανείς με ποια κριτήρια ελήφθη τελικώς η απόφαση για μεταφορά στην Πάτρα, του Τμήματος που δημιουργήθηκε στο Αίγιο πριν 19 χρόνια…
Στη γνωμοδότηση τονίζεται μεταξύ άλλων πως «το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας λειτουργεί στην πόλη του Αιγίου, μακριά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και τα υπόλοιπα τμήματα της Σχολής που είναι στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας στο Κουκούλι. Προτείνεται η μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας. Η προφανής συνέργεια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με την Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι επ’ ωφελεία των φοιτητών. Η εξεύρεση σημαντικών χώρων λειτουργίας των εργαστηρίων του Τμήματος αυτού στην Πάτρα είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της προτεινόμενης μεταβολής. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά την υπ’ αρ. 184/22.3.2021 έκτακτη συνεδρίασή της, ενέκρινε το ως άνω Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του εν λόγω πανεπιστημίου. Ακολούθως, το Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο οποίο είχε διαβιβασθεί, με το 43128/Ζ1/14.4.2021 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, ενέκρινε ομόφωνα το ανωτέρω σχέδιο «ως μια τεκμηριωμένη πρόταση που λειτουργεί με γνώμονα τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων αδύναμων ακαδημαϊκών μονάδων, τη βιωσιμότητα του συνόλου των Σχολών και των Τμημάτων και την περαιτέρω βελτίωση και εξέλιξη του ΑΕΙ» (βλ. το 21426 ΕΞ/11.5.2021 έγγραφο του Προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε.)».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως, «όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το υπό επεξεργασία σχέδιο, οι προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν απώτερο στόχο τον εξορθολογισμό της ακαδημαϊκής δομής του Πανεπιστημίου Πατρών, επιφέροντας μεταβολές σε ακαδημαϊκές μονάδες που εντάχθηκαν στο Ίδρυμα με τις διατάξεις του ν. 4610/2019 (Α΄ 70) και παρουσιάζουν αδυναμίες ως προς τη γεωγραφική εγγύτητα, τη διαθεσιμότητα σε εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υποδομές και την αριθμητική επάρκεια του υφιστάμενου διδακτικού προσωπικού. Όπως ειδικότερα εκτίθεται στην εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε., η οποία επεξεργάστηκε και ενέκρινε με ακαδημαϊκά κριτήρια την πρόταση του πανεπιστημίου, η μεταβολή της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα είναι επιβεβλημένη, δεδομένης της γεωγραφικής απόστασης του Τμήματος από την Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η μεταφορά του Τμήματος στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης στο Ρίο θα επιτρέψει τις επιθυμητές συνέργειες του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με τις κατάλληλες Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επ’ ωφελεία του φοιτητικού πληθυσμού».

Αγνοήθηκαν συγκεκριμένα νομικά ζητήματα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μιλώντας στο protionline.gr γι’ αυτή την εξέλιξη, ο νομικός σύμβουλος του δήμου και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, εξέφρασε τη δυσφορία του για τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, τονίζοντας πως ΄΄το Ε΄ του Συμβουλίου της Επικρατείας, αγνόησε συγκεκριμένα νομικά ζητήματα και προέβη σε αυτή τη γνωμοδότηση χωρίς να εξετάσει τα προβλήματα που δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία΄΄.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Επ’ ουδενί δεν ελήφθη υπόψη η αυξημένη ζήτηση για σπουδές στο εν λόγω Τμήμα με τις υπάρχουσες συνθήκες αλλά και η σύνδεσή του με το Γενικό Νοσοκομείο Ανατ. Αχαΐας (Αιγίου). Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία στην απόφαση της Συγκλήτου και είναι απαράδεκτο κατά τον έλεγχο νομιμότητας να μην έχουν λάβει υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια΄΄.

Θα υποβληθεί αίτημα ακυρώσεως του Π.Δ. εφόσον εκδοθεί και αίτηση ανάκλησης της απόφασης

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Μπέσκος έκανε γνωστό πως όταν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, ο δήμος Αιγιαλείας θα υποβάλει αίτημα ακυρώσεως καθώς και αίτηση αναστολής της απόφασης, διαδικασία που θα ανατεθεί σε καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής. Επίσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την ενέργεια του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών που δεν έχει προχωρήσει στη Σύγκλητο το αίτημα της ανάκλησης της απόφασης που έχει καταθέσει ο δήμος Αιγιαλείας. ΄΄Θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος που συνίσταται στην παράλειψη οφειλομένης νομίμου ενέργειας΄΄, είπε ο κ. Μπέσκος.

Θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την αποζημίωση…

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως θα προχωρήσει άμεσα από πλευράς δήμου, η διαδικασία για αποζημίωση του δήμου από την αθέτηση των υποχρεώσεων αρχικά του ΤΕΙ και εν συνεχεία του Πανεπιστημίου Πατρών από τη σύμβασή του με τον δήμο Αιγιαλείας. Ο κ. Μπέσκος καυτηρίασε και τη στάση των βουλευτών Αχαΐας, λέγοντας: ΄΄Καταγγέλλω προσωπικά την αδιαφορία όλων των βουλευτών οι οποίοι δεν έχουν δείξει την παραμικρή πολιτική βούληση να παραμείνει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην πόλη και όλοι περιορίζονται σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την αίτηση ανάκλησης κανείς δεν την συνυπέγραψε παρότι είχαν υποσχεθεί το αντίθετο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Δυστυχώς, οι βουλευτές έλαμψαν δια της απουσίας τους σε κάθε ενέργεια για το θέμα και θα πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτό. Όμως, ακόμη και τώρα, αν θέλουν, πριν τη σύνταξη και έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, μπορούν να ασκήσουν πιέσεις καθώς η πρόοδός του εξαρτάται καθαρά από την υπουργό Παιδείας. Επιτέλους ας δείξουν λίγο ενδιαφέρον για την Αιγιάλεια΄΄.

Τέλος, να σημειωθεί πως την ερχόμενη Μ. Εβδομάδα θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να εγκριθούν οι επόμενες κινήσεις του δήμου, νομικής φύσεως.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr