background img
banner
banner

Κατάθεση εναλλακτικής πρότασης για τον προϋπολογισμό

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΤΟΥ – ΨΥΧΡΑΜΗ – ΑΠΟΨΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κοινή εναλλακτική πρόταση επί του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 του δήμου Αιγιαλείας κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου και «Ποιοτική Αιγιάλεια» της Βάσως Ψυχράμη, εν όψει της αποψινής (8.00) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με θέμα την κατάρτισή του. Είχε προηγηθεί η κατά πλειοψηφία απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η δημοτική αρχή.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή βάσει της εισήγησης της δημοτικής αρχής, είναι ισοσκελισμένος, με έσοδα της τάξεως 60.177.818,71 ευρώ όσες είναι και οι δαπάνες. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα και έλαβαν τα οικονομικά στοιχεία με τους δεσμευμένους κωδικούς έτσι ώστε να εξετάσουν κατά πόσο μπορούν να διαμορφώσουν έναν προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες δήμου και δημοτών που αυτές αξιολογούν και θέτουν σε προτεραιότητα.

Πλην όμως, και οι δύο επικεφαλής καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι κωδικοί ήταν δεσμευμένοι, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να καταθέσουν δική τους πρόταση με λιγοστές διαφοροποιήσεις, «στρέφοντας», στο μέτρο του δυνατού, μεγαλύτερα κονδύλια σε ανάγκες της κοινωνίας.

«Καυτηριάζουν» δε το γεγονός ότι ήδη διανύουμε τον Απρίλιο και ο δήμος παραμένει χωρίς προϋπολογισμό, καταλογίζοντας στον δήμαρχο εσκεμμένη καθυστέρηση, τονίζοντας πως «ροκανίζει τον χρόνο» έτσι ώστε η αντιπολίτευση να μην έχει στα χέρια της-σχεδόν το σύνολο των εξόδων του δήμου για το έτος 2022- δεσμευμένα στους ανάλογους κωδικούς αριθμούς και άρα να μην υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων.

Γούτος: ‘‘Μετακινείται ποσό 100.000 ευρώ με κοινωνικά κριτήρια’’

Μιλώντας στο protionline.gr ο κ. Γούτος τόνισε πως ΄΄ουσιαστικά δεν είχαμε περιθώρια για την κατάθεση μίας ουσιαστικής εναλλακτικής πρότασης από τη στιγμή που οι κωδικοί ήταν δεσμευμένοι. Διαπιστώνουμε έτσι πως ο κ. Καλογερόπουλος δεν αλλάζει.

Αντιθέτως λειτουργεί με τους ίδιους τρόπους δεσμεύοντας κωδικούς ώστε να μας «δέσει τα χέρια». Από αυτό και μόνο φαίνεται το σκεπτικό και η νοοτροπία της δημοτικής αρχής που είναι στην κατεύθυνση… για τα τσιμέντα και τα οικοδομικά υλικά του να τα κατατμήσει και να τα δίνει στους δικούς της. Αυτή τη νοοτροπία έχουν στη διοίκηση του τόπους μας, πράγμα που όχι μόνο μας βρίσκει αντίθετους αλλά θλίβει βαθιά και μας εξοργίζει΄΄.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της εναλλακτικής πρότασης που θα εξετάσει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είπε πως ΄΄στην ουσία μετακινείται ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά κριτήρια, δεδομένου ότι ο δήμος πρέπει να έχει κοινωνικό – ανθρώπινο πρόσωπο.

Για παράδειγμα μέσω της πρότασης προωθούμε την αγορά οικοπέδου για τη διαμόρφωση πλατείας στη συνοικία των Σταφιδαλώνων που δεν διαθέτει κανέναν χώρο για τους κατοίκους, ενώ δίνουμε έμφαση και στα πολιτιστικά σωματεία του δήμου μας΄΄.

Ψυχράμη: Επανέρχεται η διαδικασία των διαγωνισμών για προμήθειες υλικών

΄΄Σε κάθε συγκροτημένο δημόσιο και ιδιωτικό οργανισμό ο οικονομικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους καταρτίζεται πριν την εκπνοή του προηγούμενου χρόνου. Και οι λόγοι είναι προφανείς: στοχοθεσία, σχεδιασμός, οργάνωση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων για την συγκροτημένη και απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού, του δήμου μας εν προκειμένω, με όρους δίκαιης και ισότιμης διαχείρισης των δημοτών αλλά και όρους ανάπτυξης.

Κατόπιν τούτων, είναι καταφανές ότι η παρούσα δημοτική αρχή ουδόλως υπηρετεί τις προαναφερθείσες αρχές, αλλά περιορίζεται στην κατά το δοκούν αναχρονιστική διαχείριση των δημοτικών θεμάτων, με στοιχεία ανευθυνότητας και χωρίς σχεδιασμό΄΄, επισημαίνει η κ. Ψυχράμη, προσθέτοντας: ΄΄ Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης της δημοτικής αρχής συνιστά και η κατάργηση των διαγωνισμών για προμήθειες υλικών για τις ανάγκες του δήμου και «η κατάτμηση» αυτών, ώστε να κάνει ο δήμαρχος και σε αυτά απευθείας αναθέσεις.

Έτσι όμως χάνει ο δήμος και την παραμικρή δυνατότητα να επιτύχει εκπτώσεις στην προμήθεια των υλικών και του σκυροδέματος και κατά συνέπεια εξοικονόμηση πόρων.
Για τον λόγο αυτό, στην εναλλακτική μας πρόταση, επαναφέρουμε την διαδικασία των διαγωνισμών για τις συγκεκριμένες προμήθειες.

Πάγια τακτική της δημοτικής αρχής αποτελεί επίσης η απαξίωση των πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας και η « επιλεκτική ενίσχυση» κάποιων από αυτούς, μέσω συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων με την ΔΗΚΕΠΑ. Στην πρότασή μας αυξάνουμε τα χρήματα στον Κ.Α. της ενίσχυσης των πολιτιστικών φορέων΄΄.

Τέλος, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» σημείωσε στo protionline.gr: ΄΄Για άλλη μια χρονιά ο δήμαρχος επέλεξε την αυταρχική και αλαζονική διοίκηση, καθυστερώντας τον προϋπολογισμό με σκοπό να έχει δεσμεύσει όλους τους κωδικούς των εξόδων και να μας εμποδίσει από το να καταθέσουμε ουσιαστική εναλλακτική πρόταση. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό προοδευτικού ανδρός, αντιθέτως είναι χαρακτηριστικό αυταρχικού και οπισθοδρομικού ανδρός, το οποίο αποβαίνει επικίνδυνο. Λυπούμεθα, γιατί με αυτό τον τρόπο δεν εκφράζονται οι σύγχρονες κοινωνίες΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr