background img
banner
banner

Το σενάριο «έδειξε» άριστο συντονισμό και επιχειρησιακή ετοιμότητα | ΦΩΤΟ

ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΙΓΙΟΥ ΣΤΟ 1Ο ΓΕΛ

«13 Απριλίου 2022, ώρα 11.00. Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνταράσσει το Αίγιο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο, 15km Β-ΒΑ του Αιγίου, στο δυτικό άκρο του Κορινθιακού Κόλπου. Βάθος του σεισμού: 10km, επιφανειακός. Διάρκεια: 10΄΄. Επιβεβαιώνονται μικρές ζημιές σε κατοικίες, τραυματισμοί πολιτών, πανικός σε διάφορες περιοχές του Αιγίου και μετασεισμική δραστηριότητα.

Ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αιγίου ειδοποιεί το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου για εκδήλωση πυρκαγιάς μετά τον σεισμό, σε χώρο ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του νοτίου τμήματος του κτιρίου της σχολικής μονάδας. Παράλληλα, δίνει πληροφορίες για κατάρρευση δομικών στοιχείων του σχολείου, με πιθανή ύπαρξη εγκλωβισμένων ατόμων ύστερα από την καταμέτρηση των μαθητών που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο, συνέπεια της σεισμικής δραστηριότητας».

Τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από το σενάριο της  άσκησης ετοιμότητας, διάσωσης, πυρόσβεσης, με την ονομασία «Ελίκη 2022», που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αιγίου, στο 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ετοιμότητας της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας. Κι ήταν τόσο καλός ο συντονισμός των υπηρεσιών και τόσο άμεση η δράση τους, που ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, πολύ δε περισσότερο αυτών που παρέστησαν και παρακολούθησαν την άσκηση από την αρχή ως το τέλος. Στάθηκε μάλιστα αρκετή για να δώσει στους παριστάμενους να αντιληφθούν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες σε τόσο σοβαρά συμβάντα.

Η Υπαρχιπυροσβέστρια Δήμητρα Μπαράκου περιέγραφε από το μικρόφωνο κάθε λεπτό από τη δράση, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, καθώς στο προαύλιο του σχολείου βρίσκονταν οι περίπου 330 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους, οι οποίοι είχαν εκκενώσει το σχολείο μετά το εικονικό σοβαρό συμβάν, ενώ άπαντες υποτίθεται πως αγωνιούσαν για τους εγκλωβισμένους.

Οι σκοποί της άσκησης – Ποιοι έλαβαν μέρος

Όπως αναφέρθηκε, σκοπός της άσκησης ετοιμότητας, ήταν η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου και η λειτουργία σχεδίου εκκένωσης του σχολείου σε περίπτωση συμβάντος. Ο στόχος ήταν η πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών – ενεργειών που προβλέπονται από αντίστοιχα σχέδια επέμβασης της Π.Υ. Αιγίου και των όμορων Υπηρεσιών που συνέδραμαν, καθώς επίσης και η βελτίωση του βαθμού συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των εμπλεκόμενων φορέων. Επιπλέον, η άσκηση αποσκοπούσε στον έλεγχο της ορθολογικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων, στον έλεγχο των δράσεων κινητοποιήσεων από το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Αιγίου, βελτίωση συντονισμού και επικοινωνίας, εξοικείωση και απόκτηση εμπειρίας, διαπίστωσης της καλής λειτουργίας και επάρκειας μέσων και εντοπισμός αδυναμιών και ελλείψεων για τη λήψη μέτρων εξάλειψης αυτών.

Το Επιτελείο της Άσκησης διεύθυνε ο έμπειρος διοικητής της Π.Υ. Αιγίου Γιώργος Κολοκοτσάς, με ομάδα σχεδιασμού αποτελούμενη από τους Πυραγό Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, Πυραγό Ανδρέα Μπονάτσο και Υποπυραγό Θεοφάνη Δαλιέτο. Επίσης, συμμετείχαν: ΠΕ.Κ.Ε. Δυτικής Ελλάδας «Όλυμπος», Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, 6η ΕΜΑΚ – Ομάδα Κ.Ο.Ε.Δ. (Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης), ΕΛ.ΑΣ. Τροχαία Αιγίου, ΕΚΑΒ, ΔΕΗ, Πολιτική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Εθελοντική Ομάδα Αχαιός, Εθελοντική Ομάδα Αχαΐας και 1ο Λύκειο Αιγίου. Έλαβαν μέρος 6 οχήματα της Π.Υ. κι ένα της 6ης ΕΜΑΚ.

Σβήσιμο της εικονικής φωτιάς στον πρώτο όροφο

Το πρώτο επεισόδιο της άσκησης περιελάμβανε άφιξη στον χώρο της εικονικής πυρκαγιάς, του Επιχειρησιακού Αξιωματικού της Π.Υ. Αιγίου και του Αξιωματικού Υπηρεσίας της Π.Υ. Αιγίου με τέσσερα οχήματα. Αμέσως ζητούν ενισχύσεις προκειμένου να αναζητηθούν δύο μαθητές κι ένας καθηγητής που έχουν αναφερθεί από τον διευθυντή του σχολείου ως εγκλωβισμένα άτομα, αλλά να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά μεγάλης έκτασης που… μαίνεται στον δεύτερο όροφο. Είναι η στιγμή στην άσκηση που από το καπνογόνο μέσα στην αίθουσα βγαίνει πυκνός καπνός από τα παράθυρα και οι πυροσβέστες επιχειρούν τόσο στο εσωτερικό όσο και εξωτερικά του κτιρίου. 25΄ αργότερα, γίνεται κατάσβεση της πυρκαγιάς με τη συνδρομή δύο εθελοντικών ομάδων. Παράλληλα, καταφθάνουν διασωστικά οχήματα της Π.Υ. Αιγίου και βοηθητικού οχήματος μεταφοράς προσωπικού που θα κάνουν ενέργειες για τον απεγκλωβισμό δύο μαθητών. Στον χώρο φτάνει τότε το κυνοφιλικό όχημα με τον διασωστικό σκύλο που φέρει το όνομα «Jordan» και τον συνοδό του που συνδράμουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης των τριών ατόμων.

Εντυπωσιακός απεγκλωβισμός τριών ανθρώπων

Δεν αργεί η ανεύρεση μαθητή στο ισόγειο του κτιρίου από τον ιχνηλάτη της 6ης ΕΜΑΚ. Μεταφέρεται έξω από το κτίριο σε ασφαλές σημείο από την 1η ομάδα έρευνας και διάσωσης της Π.Υ. Αιγίου με τη συνδρομή και την παροχή πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο μαθητές έχει τις αισθήσεις του είναι όμως τραυματισμένος στο αριστερό πόδι από πτώση δομικοί στοιχείου. Είκοσι λεπτά αργότερα θα εντοπιστεί και ο δεύτερος μαθητής στο ισόγειο όπου με τον ίδιο τρόπο μεταφέρεται, έχει τις αισθήσεις του όμως είναι τραυματισμένος έχοντας υποστεί εκδορές στο κεφάλι. Λίγη ώρα μετά εντοπίζεται στον πρώτο όροφο το βορείου τμήματος του κτιρίου της σχολικής μονάδας ο καθηγητής που έχει παγιδευτεί από τη μερική κατάρρευση του κεντρικού κλιμακοστασίου και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή ήταν η επέμβαση από τη 2η ομάδα έρευνας και διάσωσης της Π.Υ. Αιγίου και ο απεγκλωβισμός του με τη χρήση ειδικού ορειβατικού εξοπλισμού, ενώ άπαντες στο προαύλιο ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην άσκηση, ήταν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νήσων υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος, ο προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Νικόλαος Γυφτάκης, ο διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Στράτος Βαρδάκης και Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, η δημοτική σύμβουλος Γιώτα Γκρέμου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr