background img
banner
banner

«Φουντώνουν» τον αγώνα για να προλάβουν αρνητικές εξελίξεις

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Απρεπείς προσωπικοί χαρακτηρισμοί και ακραίες διατυπώσεις από ορισμένους, αλλά στο τέλος μία ομόφωνη απόφαση υπέρ συντονισμένων κινητοποιήσεων, χαρακτηρίζουν τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, περί του θέματος της λήψης μέτρων για την παραμονή του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην πόλη του Αιγίου. Μολονότι ουδείς διαφώνησε στην πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, ο καταλογισμός ευθυνών στην αντιπολίτευση ότι θεωρεί τετελεσμένη την απώλεια του Τμήματος επηρεάζοντας αρνητικά την έκβαση του θέματος, πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα.

Τελικώς, έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του δημάρχου για διεύρυνση της συντονιστικής επιτροπής που απαρτίζεται από αντιδήμαρχο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προέδρους Εμπορικού Συλλόγου και Εργατικού Κέντρου, με τη συμμετοχή και των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων έτσι ώστε να συμμετάσχουν όλοι στη μεγάλη κινητοποίηση που προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα, με πιθανή ημερομηνία την Παρασκευή πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Μάλιστα, η συντονιστική θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες ώστε να οριστικοποιήσει την ημερομηνία αλλά και τη μορφή της κινητοποίησης. Κλίνουν δε οι φορείς, όπως είχε αποφασιστεί και στη σύσκεψη του δήμου με τους 22 εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων, σε αυτοκινητοπομπή, διανομή φυλλαδίων στα διόδια της νέας εθνικής οδού και συγκέντρωση στα Υψηλά Αλώνια.

Το «κατηγορώ» Τριανταφυλλόπουλου

Η εισήγηση του αντιδημάρχου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, περιελάμβανε «κατηγορώ» προς την αντιπολίτευση ότι προκειμένου να σαμποτάρει το έργο της δημοτικής αρχής λειτουργεί αρνητικά για το θέμα. ΄΄Ο κ. Γούτος έχει παίξει το παιχνίδι εις βάρος της πόλης και στη λογική αυτή προσχώρησαν μέλη κι άλλων παρατάξεων. Εσείς το πόρισμα το έχετε βγάλει, αναπαράγοντας μονίμως τη συκοφαντική άποψη για την πόλη, κάνατε ζημιά τα παιδιά που πέρασαν πέρυσι να πιστεύουν ότι η σχολή θα πάει στην Πάτρα και νοίκιασαν εκεί. Ο Καλογερόπουλος και ο Τριανταφυλλόπουλος θα την κρατήσουν τη Φυσικοθεραπεία στο Αίγιο. Δεν είμαστε μάντεις αλλά χρειάζεται να είμαστε το ίδιο σοβαροί με τη συνεισφορά και των εκπροσώπων των 22 φορέων της πόλης. Δεν είναι δυνατόν όταν από την περασμένη Τρίτη δημοσιεύεται από το υπουργείο Παιδείας το μηχανογραφικό που αναγράφει έδρα το Αίγιο να λέτε ότι το Τμήμα φεύγει΄΄, ανέφερε. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, ΄΄εκείνο που φοβόμαστε είναι μήπως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, το μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι δεν γράφει έδρα Αίγιο, εφόσον θα έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που να περιλαμβάνει μεταφορά της Σχολής. Για να μην γίνει αυτό, θα δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα΄΄.

Ο νόμος για μεταφορά έδρας καταργείται με σχέδιο νόμου

Παράλληλα, έδωσε και μία άλλη παράμετρο που, όπως φάνηκε, δημιουργεί μία αισιοδοξία στο δημοτικό επιτελείο, για παραμονή του Τμήματος. Όπως τόνισε, ΄΄η νομοθετική βάση του προσχεδίου του Π.Δ. που έστειλε το πανεπιστήμιο και ζητά να υπογραφεί από την υπουργό, είναι στον αέρα. Με τον νόμο που κατέθεσε η υπουργός, ακούγοντας τις ενστάσεις της πόλης, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταργεί τον νόμο 4485/17, τα άρθρα δηλαδή που επικαλείται το πανεπιστήμιο ζητώντας τη μεταφορά του Τμήματος.. Σήμερα δηλαδή η κυβέρνηση και η υπουργός, ακούγοντας όλα τα υπομνήματα και τις επισημάνσεις, λέει ρητά ότι ο νόμος καταργείται. Βεβαίως, ζούμε στην Ελλάδα άρα είμαστε «με το δάκτυλο στη σκανδάλη». Η Φυσικοθεραπεία δεν χάθηκε, θα κερδηθεί και θα μείνει στην πόλη. Στον νόμο υπάρχει προθεσμία μέχρι 12 Ιουνίου έχει τεθεί σε διαβούλευση και θα συμμετάσχουμε, διότι υπάρχουν άρθρα που αφορούν τη μεταφορά της έδρας. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα οριστεί η νέα συνεδρίαση της Συντονιστικής. Υπάρχει πλάνο κινητοποιήσεων για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, θέλω να παρακαλέσω την αντιπολίτευση να μην μας θέσει άλλο εμπόδιο. Μην ξαναδούμε ανακοίνωση ότι έφυγε η Φυσικοθεραπεία, στην προσπάθειά σας να βλάψετε τη δημοτική αρχή΄΄.

Ξεσηκώθηκε η αντιπολίτευση

Σκληρό λόγο εναντίον του κ. Τριανταφυλλόπουλου, χρησιμοποίησε ο Χρήστος Γούτος, επισημαίνοντας: ΄΄Ζήτησε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος να τους δείξουμε εμπιστοσύνη. Εδώ είσαστε για να γελάμε. Όταν σας βάζαμε τα θέματα αυτά, πριν ακόμη τεθεί θέμα μεταφοράς του Τμήματος στην Πάτρα, ήσασταν άφωνοι. Ως προς την τακτική σας διαφωνούσα, απολαμβάνατε ήσυχοι τον ύπνο του δικαίου. Και φτάσατε να λέτε ότι το κρατήσαμε το ΑΕΙ κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Συναντήσατε κ. Τριανταφυλλόπουλε την κ. Κεραμέως σε διάδρομο για το θέμα της πόλης; Άλλες περιοχές ενεργοποιούνται και πιέζουν κι εμείς τίποτα. Γιατί δεν πήγαμε στο υπουργείο να… κοιμηθούμε μέχρι να μας δει η κ. Κεραμέως; Εσείς καμαρώνετε σαν αντιδήμαρχος, θεσμικά όμως τι έχετε κάνει; Προσωπικά ήμουν στις κινητοποιήσεις, παρότι διαφωνούσα με τις τακτικές σας. Για το ΑΕΙ βάζουμε… πλάτη όσο δεν πάει. Με έκπληξη διαπιστώνω ότι θέλετε κονδύλι. Η ύστατη πολιτική κίνηση αυτή τη στιγμή είναι πάμε στο υπουργείο Παιδείας να κατασκηνώσουμε απέξω και στη Βουλή, ακόμη και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Είστε αντιπολιτική κίνηση, σοβαρευτείτε΄΄.

Η Βάσω Ψυχράμη ανέφερε τα εξής: ΄΄Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής πυλώνας είναι «έχετέ μας εμπιστοσύνη, μη μιλάτε, μην βγάζετε δελτία Τύπου». Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος παίρνει τον λόγο και ψεύδεται ασύστολα. Μας λέει για ένα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει κατάργηση κάποιων άρθρων. Είναι γεγονός ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και τη φοιτητική. Οδηγεί τα δημόσια πανεπιστήμια σε μία ιδιωτικοποίηση. Αυτό το σχέδιο νόμου επ’ ουδενί σχετίζεται με την παραμονή της Φυσικοθεραπείας. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και ο δήμαρχος, με την παρελκυστική τους πολιτική πηγαίνουν την κουβέντα εκεί που θέλουν. Η ουσία είναι ότι είμαστε εν αναμονή της υπογραφής Π.Δ. για άλλη μία φορά ο δήμαρχος αναλώνεται σε μία επικοινωνιακή πολιτική κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι λέει πως χάθηκε το ΑΕΙ, χωρίς εμείς να το έχουμε πει ποτέ. Αντιθέτως λέμε πως δεν έκανε κάτι, ούτε καν είδε την υπουργό. Θα πρέπει να κάνει τα πάντα γι’ αυτό και βεβαίως θα είμαστε μαζί του΄΄.

Το γεγονός ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για καπηλεία, και πως είναι ένα θέμα που πρέπει να βρίσκει τον δήμο ενωμένο, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος, σημειώνοντας: ΄΄Το θέμα είναι πολιτικό. Αν η πολιτική του υπουργείου έλεγε ότι πρέπει να διατηρηθεί το Τμήμα, θα άκουγε έναν πρύτανη; Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση αφού στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Δεν είναι θέμα να πείσουμε την υπουργό, αλλά να την πιέσουμε. Μόνο κάτω από την πίεση όλου του δήμου θα κάνει μία υποχώρηση που θα είναι μία δίκαιη απόφαση για το Τμήμα. Μόνο με κινητοποίηση με παλλαϊκή συμμετοχή και τη συμμετοχή των φοιτητών θα επιτύχουμε κάτι. Αυτές οι κινητοποιήσεις θα είναι ένα ισχυρό όπλο ότι η πόλη αντιδρά΄΄.

Η Αγγελική Κουρή επισήμανε πως ΄΄δεν κλήθηκαν ποτέ οι φοιτητές. Έχουν γίνει πειραματόζωα τόσα χρόνια με τις αλλαγές. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε οικονομία διδακτικού προσωπικού και υποδομών. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν πειραματόζωα ούτε σαν πελάτες. Οι φοιτητές είναι νέοι μορφωμένοι. Ζητούμε κανένα κλείσιμο σχολής, εξασφαλισμένη δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, εξασφαλισμένα επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που έστειλαν οι ίδιοι οι φοιτητές στις φοιτητικές εκλογές΄΄.

Οι απόψεις των δημοτικών συμβούλων

Ο Γιώργος Ντίνος ανέφερε πως το Τμήμα πρέπει να μείνει με αξιοκρατικά επιστημονικά κριτήρια όχι τοπικιστικά και πως «η ουσία πρέπει να είναι ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και ταυτισμένοι». Η κ. Τσουκαλά τόνισε πως το Πανεπιστήμιο το χάσαμε από τότε που το πήραμε το 2003 γιατί εφησυχάσαμε στις δάφνες μας. ΄΄Το αφήσαμε στη μοίρα του τόσα χρόνια. Δυστυχώς ο κόσμος της Αιγιάλειας δεν είναι στα συλλαλητήρια. Κάθε χρόνο που το σώζαμε επαναπαυόμασταν. Όσο συναγωνιζόμαστε εδώ ποιος είναι ο πιο πύρινος, αν δεν έχουμε εναλλακτικό σχέδιο, θα αποτύχουμε. Πρέπει να ξεκινήσουμε αγώνα αν θέλουμε να γίνει κέντρο επιστημονικό η πόλη΄΄, υπογράμμισε. Ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος είπε πως ΄΄ο κ. Τριανταφυλλόπουλος μιλάει με σιγουριά γιατί γνωρίζει ότι ο πρύτανης έχει έρθει σε ρήξη με την υπουργό. Πέσαμε από την Ακρόπολη και σταθήκαμε όρθιοι΄΄. Ο Γιώργος Κουβαράς σημείωσε πως ΄΄πρέπει να έχουμε μία ανάλυση και μία εκτίμηση σε σχέση με το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην παιδεία, ενώ ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος σχολίασε πως ΄΄στην παράταξη του δημάρχου υπάρχουν άνθρωποι που σε μεγάλα προβλήματα που ενώ πάμε να ομονοήσουμε, μόλις φαίνεται αχτίδα φωτός λένε «εγώ το έκανα κι εσείς είσαστε ενάντια στα συμφέροντα της πόλης».

Κρίσιμο το επόμενο εικοσαήμερο – Πιάνει δουλειά από σήμερα η ενισχυμένη συντονιστική

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, είπε: ΄΄Στην αρχή πήγαν για τέσσερα Τμήμα, βρήκα ένα Τμήμα και παλεύω να το διατηρήσω. Έχει γίνει σύγχυση. Δεν υπάρχει στον αέρα καμία πρόταση για πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή. Άρα είμαστε αναγκασμένοι για να κρατήσουμε αυτή τη σχολή. Και δεν θα μείνει γιατί τσακώθηκε ο πρύτανης με την υπουργό. Ο στόχος μας ήταν να αναβάλλεται συνέχεια ο χρόνος υπογραφής του Π.Δ. κι αυτό πετύχαμε. Δεν είναι θέμα προσωπικής φιλοδοξίας. Κάναμε ό,τι παραπάνω μπορούσαμε και μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει. Το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 20 ημέρες. Όμως αυτό το 20ήμερο εμείς πρέπει να δράσουμε, πραγματοποιώντας τη δράση που πρότεινε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος και έχουν συμφωνήσει οι φορείς της πόλης. Η λαϊκή δύναμη εκφρασμένη με τον απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η διανομή φυλλαδίων είναι καλή λύση. Μέχρι τώρα επιτύχαμε γιατί έχουμε αναδείξει το πρόβλημα. Οι φορείς είναι έτοιμοι, η επιτροπή έτοιμη, θέλουμε να «φουντώσει» το πράγμα για να προλάβουμε τυχόν αρνητικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι μπροστά. Προτείνω διαπαραταξιακή επιτροπή να δώσουμε εξουσιοδότηση στους αρχηγούς των παρατάξεων, αύριο το πρωί να γίνει ένας συντονισμός. Ας κάνουμε λάθος, αλλά τουλάχιστον δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια΄΄.
Τέλος, ο δήμαρχος έκανε αποδεκτή την πρόταση της Β. Ψυχράμη για επίσκεψη στην Αθήνα και το υπουργείο, ενώ σχολιάζοντας την αποδοχή από όλους, της πρότασής τους για κινητοποιήσεις, σχολίασε πως ΄΄αυτή η πρώτη νίκη της πόλεως΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr