background img
banner
banner

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Στους 30 πρώτους της χώρας σε επιδόματα – παροχές

ΤΟ 3% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΕΑ

Ωφελούμενοι των επιδομάτων του κράτους, είναι πολλοί Αιγιαλείς δικαιούχοι, φέρνοντας τον δήμο στους τριάντα πρώτους της χώρας, που κάνουν χρήση βασικών παροχών. Σε αυτό συντελούν δύο παράγοντες: Αφενός το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των κατοίκων της Αιγιάλειας ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αφετέρου ότι από τις Υπηρεσίες της Κοινωνικής Πρόνοιας παρέχεται κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε να λάβουν πολίτες ό,τι δικαιούνται.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στο protionline.gr  ο προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Αιγιαλείας, Δημήτρης Καΐτσας, ότι το 3% του πληθυσμού της Αιγιάλειας λαμβάνει Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ακόμη, τα άτομα με αναπηρίες που λαμβάνουν μέσω της Υπηρεσίας το επίδομα που δικαιούνται, ανέρχονται σε 600 με 650, τη στιγμή που κατά μέσο όρο σε κάθε δήμο το ποσοστό κυμαίνεται μόλις στο 0,5% του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Αιγιαλείας συμπεριλαμβάνεται στους 30 δήμους της χώρας με τις περισσότερες εγκεκριμένες αιτήσεις ΚΕΑ, με βάση τα στοιχεία της ΗΚΙΔΑ από το 2017-18. Πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων με 17.743. 7.219 αντιστοιχούν στον γειτονικό δήμο Πατρέων και 2.028 στον δήμο Αιγιαλείας. Ομοίως, και στην κατηγορία «νοικοκυριά στο ΚΕΑ με παιδιά, ο δήμος Αιγιαλείας «μετρά» 732, συμπεριλαμβανόμενος στους 30 πρώτους δήμους της χώρας. Τέλος, συμπεριλαμβάνεται στους 30 πρώτους δήμους, στην κατηγορία «μονοπρόσωπα νοικοκυριά στο ΚΕΑ», με 897.

Παροχές που δικαιούνται οι πολίτες με ελάχιστους πόρους διαβίωσης

Ποιες είναι όμως οι παροχές που δικαιούνται οι πολίτες λόγω ελάχιστων πόρων διαβίωσης;
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, Στεγαστική συνδρομή, Επίδομα στέγασης, Δωρεάν πρόσβαση των ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: πρόκειται για ένα πρόγραμμα της κοινωνικής πρόνοιας που απευθύνεται στα νοικοκυριά που ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας και συμπληρώνει τις πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρόγραμμα συνδυάζει εισοδηματική ενίσχυση (χρηματικές παροχές) και συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά για τα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια.

Στεγαστική συνδρομή: πρόκειται για επίδομα ενοικίου, το οποίο καταβάλλεται σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που μένουν μόνοι τους ή με τον/την σύζυγό τους και οι οποίοι:•στερούνται ιδιόκτητης στέγης και μένουν σε σπίτι για το οποίο καταβάλλουν ενοίκιο,•δεν διαθέτουν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή προερχόμενο από την Ελλάδα ή το εξωτερικό ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ικανά να τους παρέχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης των στεγαστικών δαπανών,•έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα κάτω των 4.320 ευρώ (ή 8.640 ευρώ σε περίπτωση ζευγαριού) και πληρούν ορισμένα πρόσθετα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αναφορικά με τα ανασφάλιστα ζεύγη θα πρέπει οι δυο σύζυγοι να είναι ανασφάλιστοι, και ο ένας τουλάχιστον να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

Επίδομα στέγασης: είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης εισοδήματος με στόχο να συνδράμει τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που ζουν σε ενοικιαζόμενες πρώτες κατοικίες ώστε να καλύψουν το κόστος του ενοικίου.

Δωρεάν πρόσβαση των ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας: χορηγείται στα ανασφάλιστα άτομα, στα άτομα που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, στα άτομα που δεν διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα αλλά χρήζουν νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης διότι ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (όπως ανήλικες, έγκυες γυναίκες, άτομα με αναπηρία κτλ.).
Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων: πρόκειται για ένα επίδομα που χορηγείται σε άτομα άνω των 67 ετών με χαμηλό εισόδημα που διαμένουν στην Ελλάδα και δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε άλλη παροχή της κοινωνικής ασφάλισης ή πρόνοιας στην Ελλάδα.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν

Προϋποθέσεις: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: χορηγείται στα νοικοκυριά, τα οποία πληρούν ταυτόχρονα όλες τις προϋποθέσεις εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων και διαμονής που ορίζει ο νόμος. Στεγαστική συνδρομή: αποτελεί μη ανταποδοτική παροχή που χορηγείται ύστερα από έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας και δεν έχουν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Επίδομα στέγασης: οι δικαιούχοι πρέπει να είναι νόμιμα μόνιμοι κάτοικοι της χώρας πέντε έτη πριν από την υποβολή της αίτησης και πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

Για τους υπηκόους τρίτων χωρών απαιτείται ελάχιστη διάρκεια νόμιμης και μόνιμης κατοικίας δώδεκα ετών. Δωρεάν πρόσβαση ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας: Ο δικαιούχος χρειάζεται να έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης- AMKA ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού – ΚΥΠΑ. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων: μη ανταποδοτική παροχή για άτομα άνω των 67 ετών, τα οποία διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για 15 συναπτά έτη και πληρούν ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: για μονοπρόσωπα νοικοκυριά: 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ανήλικο του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ το μήνα. Το ανώτατο όριο του εγγυημένου μηνιαίου ποσού είναι 900 ευρώ, ανεξαρτήτως της δομής του νοικοκυριού. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον ΟΠΕΚΑ. Στεγαστική συνδρομή: το επίδομα ανέρχεται έως του ποσού των 362 ευρώ τον μήνα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους δήμους. Για να αιτηθείτε τη χορήγηση του επιδόματος πρέπει να απευθυνθείτε στις αρχές του ΟΠΕΚΑ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίδομα στέγασης: η επιδότηση ενοικίου είναι 70 ευρώ το μήνα για μονομελή οικογένεια, ενώ για κάθε πρόσθετο μέλος (ενήλικο ή ανήλικο) αυτό το ποσό προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ το μήνα. Το συνολικό ποσό του επιδόματος ενοικίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 210 ευρώ το μήνα, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον ΟΠΕΚΑ. Δωρεάν πρόσβαση ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας: οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση σε νοσηλευτική και ιατρική περίθαλψη, καθώς και σε φαρμακευτικά προϊόντα. Μπορούν να απευθυνθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων: ανέρχεται σε 360 ευρώ, τα οποία χορηγούνται μηνιαίως από τον ΟΠΕΚΑ.

Τα επιδόματα

Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι Αιγιαλείς μέσω της Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Προνοιακά Αναπηρικά Επιδόματα, ΚΕΑ Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Γέννησης, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για ανασφάλιστους Υπερήλικες.

Αιτήσεις παροχές: Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, Μείωση Δημοτικών Τελών, Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση, Δια Βίου Εκπαίδευση, Εισαγωγή σε Ιδρύματα, Αίτηση Εξόδων Κηδείας Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Περιοδικές παροχές: Κοινωνική Ιματιοθήκη, Δεκατιανό (γάλα+σταφιδόψωμο) Δημοτικά Δήμου Αιγιαλείας, προσφορά παιδικών παπουτσιών από εταιρείες μία φορά τον χρόνο, τράπεζα τροφίμων, Κοινωνικό Φαρμακείο, προσφορά τροφίμων μέσω προγράμματος ΤΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση), Συμβουλευτική, Ψυχολογική Υποστήριξη.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι που εκμεταλλεύονται αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

    Γ.Γουμπούρος 17/12/2022 21:00

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr