background img
banner
banner

Έγκριση της κοινής πρότασης των παρατάξεων Γούτου – Ψυχράμη για τα τέλη

ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ – ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Η κοινή πρόταση για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, των παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» και «Ποιοτική Αιγιάλεια» των Χρήστου Γούτου και Βάσως Ψυχράμη αντίστοιχα, υπερίσχυσε τελικώς, κατά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγαλείας. Προηγήθηκε η κατάθεση αναδιαμορφωμένη πρότασης από τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, η οποία επίσης τέθηκε σε ψηφοφορία, όπως και αυτή που κατέθεσε η παράταξη «Μπροστά». Από όλες ωστόσο, μόνο η νέα πρόταση του δημάρχου έφερε την έγκριση της Οικονομικής Υπηρεσίας…

Και οι τρεις προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία, λαμβάνοντας 13 ψήφους η κοινή πρόταση, 11 του δημάρχου και 6 της παράταξης με επικεφαλής τον Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο. Να σημειωθεί ότι υπέρ της τρίτης πρότασης ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, πλην της κ. Γκρέμου που ψήφισε παρούσα και στις τρεις και της Μαρία Ιατροπούλου που ψήφισε υπέρ της πρότασης του δημάρχου. Στη συνέχεια, σε ψηφοφορία τέθηκαν οι δύο προτάσεις που προκρίθηκαν, με την πρόταση των δύο παρατάξεων να λαμβάνει 19 ψήφους και αυτή του δημάρχου να παραμένει στις 11 ψήφους. Στη δεύτερη ψηφοφορία, υπέρ της κοινής πρότασης των δύο, ψήφισαν και οι σύμβουλοι της παράταξης «Μπροστά» και οι ανεξάρτητοι, πλην των κ. Γκρέμου και Ιατροπούλου που ψήφισαν όπως στην πρώτη ψηφοφορία. Και στις δύο ψηφοφορίες, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή, καταψήφισε όλες τις προτάσεις.

Ζήτησαν να αποσυρθεί η δέσμευση του ηλεκτροφωτισμού

Στην αρχή της συζήτησης του θέματος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, λαμβάνοντας υπόψη ανάλογες διαδικασίες προηγούμενων χρόνων, υπενθύμισε στους δημοτικούς συμβούλους ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί εισήγηση που πάσχει νομιμότητας, δεν θα καταστεί δυνατή η επικύρωσή της από τον ελεγκτή, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Γούτου που είπε: ΄΄Αυτό θα έπρεπε να το έχετε δει πολύ νωρίτερα όταν ζητούσαμε να έρθει το θέμα του ηλεκτροφωτισμού στο συμβούλιο΄΄. Σε γενικές γραμμές, το θέμα του έργου του ηλεκτροφωτισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αφού ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κάλεσε τον δήμαρχο να αφαιρέσει το ποσό των 1.046.000 ευρώ και να μην δεσμεύσει τον δήμο για μία αμφίβολη σύμβαση, καθιστώντας σαφές πως θα συμφωνήσει, πλην όμως, όπως εξήγησε και ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Μανέτας, εάν απορριφθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αφαιρεθεί στη συνέχεια, με την αντιπολίτευση να μην πείθεται.

Ακολούθως, έγινε γνωστό πως σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, οι δύο εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν, στερούνται νομιμότητας, ενώ ως σύννομη παρουσιάστηκε (και με τη διαβεβαίωση του κ. Μανέτα) η διαφοροποιημένη πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος, προτείνοντας μηδενικές αυξήσεις στις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους στη γενική κατηγορία. Πρότεινε ωστόσο αυξήσεις ανάλογες στις μεγάλες σε έκταση εταιρείες, τονίζοντας πως έτσι θα καλυφθεί η έλλειψη.

Ο κ. Γούτος κατηγόρησε τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας ότι δεν μπορούν να βάζουν «μαξιλαράκια» ασφαλείας χρεώνοντας παραπάνω τα απορρίμματα, με τον κ. Καλογερόπουλο να απαντά ωστόσο πως ήδη, κατόπιν προσπαθειών εξασφαλίστηκε παράταση για μεταφορά και εναπόθεση στην Ίλιδα ως το τέλος Ιανουαρίου ωστόσο μετά είναι άγνωστο αφού δεν υπάρχει συμφωνία. Επίσης, είπε πως η παράταση έγινε με αύξηση του κόστους μεταφοράς και εναπόθεσης, πράγμα που δικαιολογεί τα λεγόμενα «μαξιλάρια» αφού η κατάσταση είναι ρευστή.

Η κ. Ψυχράμη έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της σύμβασης για τον ηλεκτροφωτισμό, ρωτώντας εάν έχει ληφθεί απόφαση από το Σώμα εκχώρησης τελών, με βάση το περιεχόμενο του εγγράφου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επισήμανε ακόμη ότι ουδέποτε ελήφθη τέτοια απόφαση, ρωτώντας πώς είναι δυνατόν να κρίνεται μη σύννομη η κοινή πρόταση των δύο παρατάξεων για τα τέλη τη στιγμή που η απόφαση για τον ηλεκτροφωτισμό δεν ήρθε ποτέ στο σώμα για απόφαση, μολονότι δεσμεύει 1.046.000 ευρώ για δώδεκα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η κοινή πρόταση περιλαμβάνει μείωση 12% στις οικίες και μηδενική αύξηση στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος διαφώνησε ότι δεν μπορεί να σταλεί προς έλεγχο απόφαση που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας, θεωρώντας αδιανόητο να συζητά το συμβούλιο για μηδενικές αυξήσεις τη στιγμή που έχει συρρικνωθεί τόσο το εισόδημα του κόσμου. Ανέφερε ακόμη πως η πρόταση της παράταξής του είναι η πιο φιλολαϊκή πρόταση, περιλαμβάνοντας μείωση 14% για τις κατοικίες, μείωση 12% για τα καταστήματα και αυξήσεις κατά 20%, 18% και 15% για μεγάλες επιχειρήσεις ΔΕΚΟ κ.λπ. Τόνισε πως η πρόταση δεν είναι στον… αέρα αλλά είναι ισοσκελισμένη, επισημαίνοντας πως «ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Ελεγκτικού πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία και όχι να προχωρήσουμε διάτρητες συμβάσεις που βοά όλη η Ελλάδα».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων πόλις» Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, είπε πως ΄΄δεν πρέπει να επαναλάβουμε την περσινή γελοιότητα, να μην μπορούμε να ψηφίσουμε τέλη. Πίστεψα από την προσέγγιση του κ. Γούτου ότι θα υπάρξει σύγκλιση. Τα συμπιέσαμε και επανεισηγούμαστε μηδενικές αυξήσεις. Υπάρχει μία υπεύθυνη στάση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις παρατάξεις να κλείσει μία πληγή ώστε να προχωρήσουμε στην ψήφιση του προϋπολογισμού; Θέλετε να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας; Λυπάμαι πολύ για τον κ. Γούτο που έδειξε καλή διάθεση. Δεν μπορείτε να μπλοκάρετε έτσι τον δήμο΄΄.

Η κ. Κουρή, ανέφερε: ΄΄Οποιαδήποτε μηδενική αύξηση ή ακόμη και τα ποσοστά δεν μπορούν να εξισορροπήσουν την απώλεια του εισοδήματος των δημοτών στις σημερινές συνθήκες. Μιλάμε για ανταποδοτικά τέλη που υποτίθεται ότι θα ήταν το φάρμακο στην οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Όμως αποδεικνύεται φαρμάκι για τους δημότες. Αν θέλαμε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση θα μπορούσε η μείωση των τελών να είναι στα επίπεδα του 2019΄΄

Επιφύλαξη για το κατά πόσο ευσταθεί η πρόταση του δημάρχου

Έντονη επιφύλαξη για το κατά πόσο ευσταθεί οικονομικά η πρόταση του δημάρχου, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μπροστά» Γιώργος Κουβαράς λέγοντας πως η πρόταση που ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή παρουσίαζε έλλειμμα 630.000 ευρώ με αυξήσεις 15%.

Και ρώτησε πώς γίνεται με τη νέα πρόταση που περιλαμβάνει μηδενικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά, να καλύπτεται, εκτιμώντας ότι οι αυξήσεις στις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι 400%. Χαρακτήρισε δε την πρόταση του δημάρχου ως «πυροτέχνημα» τονίζοντας πως οι προτάσεις πρέπει να είναι κοστολογημένες και ισοσκελισμένες και όχι «στον αέρα». Τέλος τόνισε πως η πρόταση στερείται ηθικής νομιμότητας γιατί δεσμεύει ένα τόσο μεγάλο ποσό για τον ηλεκτροφωτισμό εις βάρος των πολιτών και πως στερείται πολιτικής νομιμότητας γιατί δεν έχει τη νομιμοποίηση των πολιτικών συσχετισμών, ζητώντας διευκρινίσεις από την Οικονομική Υπηρεσία.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γούτος τόνισε προς τον δήμαρχο για πέρυσι: ΄΄Δεν σας δυσκολέψαμε σε κανέναν κωδικό. Ό,τι ποσά αυξήσατε για λάμπες στους πρώην δήμους δεν το κόψαμε παρότι τις έχουμε αντικαταστήσει με led και δεν καίγονται. Αν την υπευθυνότητα της δικής μου δημοτικής ομάδας που δεν αφήσαμε τον δήμο να… πέσει στα βράχια τη μεταφράζετε ως αδυναμία, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς΄΄.

Το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν κατέστησε γνωστό το περιεχόμενο της διαφοροποιημένης πρότασής του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Ψυχράμη που ζητούσε τα οικονομικά στοιχεία. ΄΄Θεωρώ υποκρισία να επικαλείστε τη νομιμότητα όταν για το ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού αγνοείτε τη Νομική Υπηρεσία. Έχει στείλει τις απόψεις της στο Ελεγκτικό με επιχειρήματα και λέει ότι η σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού δεν υπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης. Από πέρυσι σας λέμε ότι οι δήμαρχοι που παρέλαβαν τέτοιες συμβάσεις έχουν τεράστια προβλήματα. Τα ετήσια έξοδα συντήρησης δεν ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ και με αντικατάσταση θα θέλουμε 1 εκατ. ευρώ; Γιατί δεν ζητήσατε χρηματοδότηση και γι’ αυτό; Κοροϊδεύετε τους δημότες λέγοντας πως δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος΄΄, είπε μεταξύ άλλων στη δευτερολογία της.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του δημάρχου

Αναλύοντας την πρόταση του δημάρχου, ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών, ανέφερε: ΄΄Στις οικίες και στους επαγγελματικούς χώρους στη γενική κατηγορία, προτείνονται μηδενικές αυξήσεις, δηλαδή ό,τι ίσχυε και το 2022. Οι επιχειρήσεις έχουν κατηγοριοποίηση με ειδικό τρόπο. Η τρίτη κατηγορία, αφορά τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα, όπου εκεί, από 11,85 ευρώ πάει στο 13,70 ευρώ. Εν συνεχεία, είναι οι τράπεζες και οι ΔΕΚΟ όπου και σε αυτή την περίπτωση από 11,85 πάει στο 13,70. Ο συντελεστής στις βιομηχανίες ακολουθεί μια κλιμακωτή πορεία, από 6,70 ευρώ πάει στο 13,70 ευρώ, ενώ στη δεύτερη από 6,15 πάει στα 11 ευρώ και η τρίτη από 3,80 γίνεται 10 ευρώ. Η τελευταία κατηγορία είναι οι συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις στις οποίες υπάρχουν δύο υποκατηγορίες, όπου και εκεί από το 1,65 πάει στα 11 και από το 3,75 πάει πάλι στο 11, δηλαδή αλλάζουν και αυτές συντελεστή΄΄.

Όσον αφορά για το θέμα του περιθωρίου των αυξήσεων, ο κ. Μανέτας είπε πως ο ανώτατος συντελεστής που μπορεί να υπάρξει είναι μέχρι και το δεκαπλάσιο του ανώτερου συντελεστή, στην κατηγορία στα οικιακά. Δηλαδή, 1,37 επί 10 και όχι το 10% όπως λανθασμένα λέχθηκε. Στα έξοδα, το σύνολο είναι 9.309.000 ευρώ μεικτό ενώ τα έσοδα είναι 7.841.000 ευρώ. Υπάρχουν επίσης, τα 531.000 ευρώ τα οποία πρόκειται να επιβεβαιωθούν από τις αλλαγές των τετραγωνικών μέτρων, ενώ το 10% θα είναι οι 784.000 συν οι 150.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Υπάρχει μια απόκλιση μόλις 800 ευρώ, τα οποία θεωρούνται ανεπαίσθητο πόσο, όταν μιλάμε για τέτοια τεράστια ποσά.

Κάλεσμα του δημάρχου να δουν την πρότασή του αλλά και αμφιβολία για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης

Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε: ΄΄Ζήτησα μία άλλη πρόταση που να περιέχει αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και μηδενικά τέλη στα σπίτια, ρώτησα αν είναι νόμιμο μου έφεραν τα στοιχεία σήμερα και ήλπιζα να γίνει δεκτή. Αν θέλετε να το δείτε ελάτε. Καταλαβαίνω όμως ότι δεν θέλετε το εργαλείο του προϋπολογισμού να είναι στα χέρια της δημοτικής αρχής. Είναι κακό να μπαίνουμε σε μία τέτοια διαδικασία ψήφισης ή μη, προϋπολογισμού. Δεν μπορούμε να εμποδίζουμε τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή αλλά συγχρόνως να συνεργαζόμαστε 15 και 16 άτομα το πρωί για να πάμε κόντρα στον δήμαρχο το απόγευμα. Πηγαίνετε στους άλλους δήμους της Αχαΐας, κανένας δεν έχει πλειοψηφία, οι αντιπολιτεύσεις όμως το αφήνουν στα χέρια του υπευθύνου. Αυτό έκανα κι εγώ ως αντιπολίτευση. Εσείς θέλετε να έχετε την επιλογή να επιβάλλετε με την αριθμητική υπεροχή΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως για τον ηλεκτροφωτισμό θα αποφασίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο διακρίνοντας… πανικό στην αντιπολίτευση και τόνισε πως τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει, λέγοντας: ΄΄Το ενεργειακό κόστος έχει διπλασιαστεί. Έχετε καταλάβει σε τι οικονομικό περιβάλλον ζούμε; Παρότι δεν έχω την πλειοψηφία είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτά που πρέπει. Το «μαξιλαράκι» που αναφέρατε είναι απαραίτητο, ήδη από την Ηλεία το κοστολόγιο για τα απορρίμματα είναι αυξημένο. Ελάτε να δείτε την πρότασή μου, ξέρω ότι κάποιοι δεν το επιθυμούν, ελάτε να το δούμε όλοι μαζί΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr