background img
banner
banner

Ξύπνησε το φάντασμα της μεταφοράς απορριμμάτων

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ 1% ΕΚΠΤΩΣΗ

Η υπόθεση του 2020 που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και δικαίωσε την αντιπολίτευση στα ελεγκτικά όργανα, επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με παρέμβαση του Εισαγγελέα, κατόπιν της τότε καταγγελίας του δημοτικού συμβούλου Περικλή Παπαγιαννακόπουλου. Η ακυρωθείσα από το Ελεγκτικό Συνέδριο απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για έκπτωση μόλις 1% στο αντικείμενο της σύμβασης ύψους 4.722.230€ για τα απορρίμματα, αλλά και η επιμονή της δημοτικής αρχής ώστε να προχωρήσει, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο». Για τη Δευτέρα 20 Μαρτίου είχαν κληθεί για κατάθεση τα μέλη της Ο.Ε. τόσο αυτά που είχαν ψηφίσει υπέρ (5) όσο και αυτά που είχαν ψηφίσει κατά (4).

Στις 24 Νοεμβρίου του 2020 η Οικονομική Επιτροπή του δήμου είχε εγκρίνει την προσφορά της ΔΙΟΝ Α.Ε. ως τη μοναδική νόμιμη, με την εταιρεία να αναλαμβάνει τη μεταφορά 50.000 τόνων απορριμμάτων εκτός Αιγιάλειας για τρία χρόνια. Είχε προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός στον οποίο είχαν καταθέσει προσφορά τρεις εταιρείες. Η μία δεν είχε καταθέσει τα σωστά έγγραφα και συνέχισαν οι δύο. Όταν άνοιξαν οι προσφορές, η μία εταιρεία είχε δώσει έκπτωση 30% και η άλλη 1%. Επειδή ήταν τεράστια η διαφορά, με παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας ζητήθηκαν εξηγήσεις – διευκρινίσεις από την εταιρεία που έδωσε έκπτωση 30% ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να εκτελεστεί η υπηρεσία. Η εταιρεία αυτή ωστόσο δεν απάντησε, εξέπνευσε η προθεσμία και δεν έδωσε ποτέ διευκρινίσεις.

Τότε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής πρότεινε το έργο να κατοχυρωθεί στον δεύτερο ανάδοχο με την έκπτωση ύψους 1%. Τα τέσσερα προερχόμενα από την αντιπολίτευση μέλη της ζήτησαν να προχωρήσει ο δήμος σε νέο διαγωνισμό με την αιτιολογία ότι αυτός ήταν ασύμφορος και πως δεν μπορεί σε ένα τόσο μεγάλο έργο με πολύ υψηλό προϋπολογισμό να γίνεται δεκτή μία τόσο μικρή έκπτωση, τη στιγμή που ήδη είχε παρουσιαστεί εταιρεία που προσέφερε πολλαπλάσια, δηλαδή 30%. Καταψήφισαν έτσι τότε την εισήγηση, ωστόσο το 1% εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο των πέντε μελών της δημοτικής αρχής στην Ο.Ε.

Όπως ο νόμος προβλέπει κι επειδή το ποσό ήταν πολύ υψηλό, η απόφαση εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Εκεί απορρίφθηκε ως μη συμφέρουσα για τον δήμο. Η αντιπολίτευση επανήλθε ζητώντας από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό και δεδομένου ότι ο δήμος βρισκόταν για τα απορρίμματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι να διενεργηθεί ο διαγωνισμός, η μεταφορά να γίνεται τμηματικά με απευθείας αναθέσεις κάτι που προβλέπεται από τον νόμο.

Θα ήταν σίγουροι για την αποκομιδή

Η άποψη της δημοτικής αρχής ωστόσο ήταν αντίθετη, εκτιμώντας ότι έπρεπε να υλοποιηθεί η σύμβαση έστω και με 1% έκπτωση, καθώς θα έδινε τη σιγουριά ότι δεν θα ξαναπροέκυπτε κίνδυνος μη αποκομιδής των απορριμμάτων. Έτσι προσέφυγε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την προσφυγή της όμως να απορρίπτεται.

Η διαφορά αντιστοιχούσε σε 1 εκατ. ευρώ

Τότε το μέλος της Ο.Ε., δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, προσκομίζοντας όλες τις αποφάσεις, τόσο της Επιτροπής όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ολομέλειας, ζήτησε από τον Εισαγγελέα τη διερεύνηση της υπόθεσης, δεδομένου ότι επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο ποσό, λέγοντας τότε πως, η διαφορά από την έκπτωση του 30% της μίας εταιρείας και του 1% της άλλης, αντιστοιχούσε σε 1 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα επιβάρυναν τους δημότες.

Ως προς το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία από δικαστικής πλευράς, σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν οι εννέα, δεν αποκλείεται ωστόσο κάποιοι να ζητήσουν προθεσμία ώστε να έρθει εν γνώσει τους η δικογραφία και να κληθούν να καταθέσουν εκ νέου σε μία εβδομάδα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr