background img
banner
banner

Προϋπολογισμός ή… δυσλειτουργία

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ – ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Καθοριστική για τη λειτουργία του δήμου Αιγιαλείας είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, καθώς για την Τετάρτη (3.00μ.μ.) έχει οριστεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση προϋπολογισμού, πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων οικονομικού έτους 2023 καθώς και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης.

Μετά την ψήφιση των δημοτικών τελών, όπου στο Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετήθηκε επί της ουσίας η πρόταση της αντιπολίτευσης (μειώσεις 11,5%) με κάποιες τροποποιήσεις, έρχεται τώρα, σχεδόν τρεις μήνες από την έλευση του νέου έτους, η ψήφιση του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, η στιγμή είναι οριακή δεδομένου ότι εάν την 1η Απριλίου δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, τότε ο δήμος δεν θα μπορέσει να στηριχθεί στα δεδομένα του περσινού και θα υπάρξει δυστοκία σε πληρωμές και δυσλειτουργία. Το σχέδιο προϋπολογισμού καταρτίστηκε από την Οικονομική Υπηρεσία, η εισήγηση της οποίας ετέθη προς ψήφιση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 24 Μαρτίου.

Για ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μίλησε ο δήμαρχος

Τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες ανέρχονται σε 63.644.750 ευρώ, με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο να αναφέρει στην «Π»: ΄΄Είναι ένας ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καταρτισμένος όπως ακριβώς πρέπει να είναι ώστε να λειτουργήσει ο δήμος μας΄΄. Ωστόσο, το σχέδιο καταψηφίστηκε από τα μέλη της αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Διαφωνεί σε συγκεκριμένα σημεία η αντιπολίτευση

Την πρόθεση της παράταξής του να καταψηφίσει το σχέδιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε στην «Π» ο Χρήστος Γούτος. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ΄΄μελετήσαμε το σχέδιο προϋπολογισμού και διαφωνούμε ριζικά σε κάποια σημεία του και σε συγκεκριμένους κωδικούς που αφορούν τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί σε επιμέρους τομείς. Πήραμε τα στοιχεία, θα τα μελετήσουμε και θα καταθέσουμε δική μας πρόταση με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία του δήμου μας ών΄΄. Και πρόσθεσε: ΄΄Παρότι υπάρχει η δυνατότητα των αναμορφώσεων, οι οποίες πλέον θα περνούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς στοχεύουμε σε έναν πιο δίκαιο προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών΄΄.

Περιλαμβάνεται και το Ο.Π.Δ.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το σχέδιο προϋπολογισμού και κυρίως για το γεγονός ότι σε αυτό περιλαμβάνονται και οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων. Όπως είπε, ΄΄περιλαμβάνεται ως «σκέλος β΄» η κατάρτιση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) 2023 του δήμου και ζητήσαμε να μάθουμε γιατί συμβαίνει αυτό κι αν έχει αλλάξει κάτι. Πιστεύουμε ωστόσο ότι αυτό έγινε εκ του πονηρού. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μόνο τον προϋπολογισμό και όχι το Ο.Π.Δ., διότι η εισήγηση θα τεθεί ως έχει προς ψήφιση΄΄.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Ο δήμαρχος έχει εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να εξυπηρετεί τους προεκλογικούς του σκοπούς΄΄

Την ίδια στιγμή, η κ. Ψυχράμη κατηγόρησε τον δήμαρχο για τα όσα δημοσίως ανέφερε περί εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα. ΄΄Όλα αυτά τα χρόνια που ο κ. Καλογερόπουλος είναι δήμαρχος, παρότι υπάρχει δυνατότητα να προσλάβουν οι δήμοι μόνιμο προσωπικό – μέσω ΑΣΕΠ- για την καθαριότητα, πληρώνοντάς το από τα ανταποδοτικά τέλη, δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειωτέον ότι σε όλη τη χώρα έγιναν 2.200 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα της Καθαριότητας με τον τρόπο αυτό, ενώ στον δήμο μας δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στην Καθαριότητα. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τις πραγματικές του προθέσεις για ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας. Η μοναδική μέριμνα του δημάρχου, ήταν και παραμένει η προσωρινή πλήρωση των θέσεων αυτών με προσωπικό της δικής του επιλογής, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί πολιτικά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές΄΄.
Και κατέληξε: ΄΄Αυτός ευθύνεται αποκλειστικά για το αδιέξοδο στην Υπηρεσία Καθαριότητας και την υποστελέχωσή της, διότι δεν έπραξε τα αυτονόητα που έπραξαν πολλοί δήμαρχοι στη χώρα μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr