background img
banner
banner

Βιωματικές παρεμβάσεις και σεμινάρια πρώτων βοηθειών

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Στον χώρο του 1ου Γυμνασίου Αιγίου οργανώθηκαν και διεξήχθησαν δύο σεμινάρια τα οποία παρακολούθησαν οι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ τάξης του σχολείου. Οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της συνεργασίας της σχολικής κοινότητας με φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, στις 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις βιωματικές παρεμβάσεις, μία για κάθε τμήμα της Γ΄ τάξης του σχολείου, οι οποίες υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από παιχνίδια ρόλων, αλλά και άλλες βιωματικές δραστηριότητες, όχι μόνο να εκφράσουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους, αλλά και να αλληλεπιδράσουν με τρόπο αυθεντικό, ουσιαστικό και δημιουργικό, φυσικά, με την κατάλληλη καθοδήγηση των επιστημονικών στελεχών του Κέντρου, της Παναγιώτας Γεωργοπούλου, της Νίκης Θεοδωροπούλου, της Μαριλίνας Φαλτσέτα και της Σπυριδούλας Μπεκίρη. Κύριος στόχος ήταν η ενδυνάμωση των μαθητών σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, έτσι ώστε γνωρίζοντας τον εαυτό τους να μπορούν να αξιολογούν και να αξιοποιούν, ανάλογα, τις επιρροές που δέχονται από το εκάστοτε περιβάλλον, αλλά και να θωρακίζονται απέναντι σε οποιεσδήποτε εξωτερικές πιέσεις υφίστανται.

Στη συνέχεια στις 8 Μαρτίου διοργανώθηκε σεμινάριο με τίτλο «Πρώτες Βοήθειες» από τον Απόστολο Δεληγάκη, Πτυχιούχο Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, κάτοχο Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφιο Διδάκτορα Πανεπιστημίου Πατρών, με τιμητικές διακρίσεις αλλά και διδακτική και εργασιακή εμπειρία, ο οποίος εργάζεται στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Μαζί του ήταν επίσης και ο Χαράλαμπος Λεβέντης, πτυχιούχος ΑΤΕΙ Νοσηλευτικής Πατρών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. Και οι δύο είναι επιστημονικοί συνεργάτες του τμήματος Νοσηλευτικής Πατρών και Διευθυντές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

Οι μαθητές, μέσα από το σεμινάριο αυτό, είχαν τη δυνατότητα να λάβουν ουσιαστικές και επωφελείς πληροφορίες σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες, τις οποίες μπορούν να προσφέρουν σε ανθρώπους που υφίστανται μια ξαφνική αρρώστια ή έναν σοβαρό τραυματισμό. Στη συνέχεια, ακολούθησε πρακτική εξάσκηση όσων έμαθαν, μια διαδικασία ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως όλοι μας είμαστε ευάλωτοι κι εκτεθειμένοι καθημερινά σε κινδύνους και πως η γνώση και η ψυχραιμία αποτελούν δύναμη που κυριολεκτικά μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.

Σοβαρότητα και ωριμότητα από τους μαθητές

Και στα δύο σεμινάρια οι μαθητές επέδειξαν σοβαρότητα και ωριμότητα. Πρόθυμα, με πραγματικό ενδιαφέρον, αλλά και με τον αυθορμητισμό που ταιριάζει στην ηλικία τους, συμμετείχαν στις δράσεις, διατυπώνοντας τις σκέψεις τους κι εκφράζοντας τις απορίες τους.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες, οι οποίες ανέλαβαν την οργάνωση και πραγματοποίηση των δράσεων, η Γαλανοπούλου Μαρία, η Λαλιώτη Αναστασία, η Μάμαλη Κατερίνα και η Παπανικολάου Κωνσταντία, με ανακοίνωσή τους, ευχαριστούν θερμά τους προσκεκλημένους τους. Κατάφεραν με την υπευθυνότητα, τη συνέπεια, και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν να κινητοποιήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις αυτές. Επίσης ευχαριστούν τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου, Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα, καθώς και τον σύλλογο των διδασκόντων του σχολείου, με τη σύμφωνη γνώμη των οποίων προχώρησαν στην οργάνωση αυτών των δραστηριοτήτων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr