background img
banner
banner

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΟΓΓΟΥ: Το πέρασμα του Λόρδου Βύρωνα από τον Λόγγο το 1809

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης το 2008, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα λάτρη του Ελληνικού Πνεύματος, που έδωσε τη ζωή του πολεμώντας για την Εθνική Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η 19η Απριλίου είναι ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για τον Λόγγο, καθώς ο φιλέλληνας Λόρδος είχε αφήσει το αποτύπωμά του με το πέρασμά του, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο και το γεγονός πως ο Φιλοπροοδευτικός Όμιλος Λόγγου ονομάζεται «Ο Βύρων» προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα.

Τα παραπάνω γίνονται γνωστά από το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου που έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας σε συνάρτηση με σημαντικά πρόσωπα.

Όπως επισημαίνεται εκ μέρους του Μουσείου, ΄΄το πέρασμα του Λόρδου Βύρωνα από το Λόγγο, μαρτυρεί το παρακάτω δημοτικό τραγούδι που το τραγουδούσαν οι Λογγίσιοι καπεταναίοι και έμελλε να γίνει τραγούδι της «τάβλας», του «τραπεζιού», σε γάμους και πανηγύρια. Μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα, τραγουδιόταν από τους γεροντότερους. Το όνομά του έγινε οικογενειακό όνομα πολλών Ελλήνων και πηγή έμπνευσης για εθνικο-πολιτιστικούς σκοπούς΄΄.

Ο Λόρδος Βύρων πέρασε
στον όμορφο το Λόγγο,
ήβρε τις νιες να πλένουνε
στην άκρη στο ποτάμι.
Ήπιε νερό στον Άμπουλα,
μαύρο ψωμί σταρένιο
και το σπαθί του σταύρωσε
με τους αντρειωμένους
και ορκίστηκαν όλοι μαζί
ελευθερία για θάνατος.

*Σχινίτες: Κατά την τοπική παράδοση, από τον σχίνο που βρισκόταν σε αφθονία και χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των καλυβιών τους. Οι οικιστές κάτοικοι, έλαβαν το προσωνύμιο Σχινίτες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr