background img
banner
banner

Μουσική, χορός, τραγούδια, ιστορική γνώση

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΜΑΡΩΝ «ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΡΥΠΕΣ»

«Τιμή και δόξα σε όσους φυλάνε Θερμοπύλες…» έγραφε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, τιμή και δόξα σε συλλόγους όπως ο Χορευτικός Όμιλος Καμαρών για την πολιτισμική προσφορά και δημιουργία, όταν παρουσιάζονται εξαίρετες παραστάσεις.

Αφορμή της εισαγωγής, η θεματική παράσταση «τραγούδια και χοροί με ιστορία…» που παρουσίασε ο Χορευτικός Όμιλος Καμαρών, την Κυριακή 26 Μάρτη, στην αίθουσα «Απόλλων» στις Καμάρες. Μια παράσταση αφιέρωμα στην επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας με ιστορικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, στρατιωτικές και πολιτικές αναφορές, προϊόν στοχευμένης έρευνας, ανασκόπησης αρχείων, μελέτης πολλών και διαφορετικών πηγών.

Δρώμενα επί σκηνής

Οι παρευρισκόμενοι θεατές έγιναν κοινωνοί της διασύνδεσης μουσικής, χορού και τραγουδιών με την ιστορική γνώση γεγονότων της προεπαναστατικής περιόδου, των μαχών και του ξεσηκωμού αλλά και των μετεπαναστατικών χρόνων και της αρχής του νεοελληνικού κράτους. Δασκαλογιάννης στην Κρήτη, καπετάν Ζαχαριάς στη Μάνη, Φεζοδερβέναγας στην Ήπειρο, σφαγή κατοίκων της Ιερισσού, μαχητές από τη Σαμαρίνα στην έξοδο Μεσολογγίου, καπετάν Ζιάκας στη Δυτική Μακεδονία, Μόσχω Τζαβέλλα, δολοφονία Ελένης Χαμέρη στην Αρκαδιά, Τούρκοι στο Τοκμάκι, ομιλία Κολοκοτρώνη στην Πνύκα ήταν μερικά από τα γνωστά και άγνωστα σημεία αναφοράς που εξιστορήθηκαν από τη λαϊκή μούσα ή/και ανώνυμους ποιητές και επί σκηνής έγιναν δρώμενα.

Στην παράσταση ακούστηκαν τραγούδια από την Πελοπόννησο (Αρκαδία, Ηλεία, Μεσσηνία), από την Ήπειρο (Μέτσοβο, Γιάννενα κ.ά.), από τη Μακεδονία (Γρεβενά, Χαλκιδική), από τη Θράκη ( ανατολική και δυτική) και από την Κρήτη (Χανιά και Ρέθυμνο).Με λιτό και δωρικό τρόπο, χορευτές και χορεύτριες από όλα τα τμήματα του Χ.Ο.Κ., απέδωσαν τα ιστορικά τραγούδια με αντίστοιχες φορεσιές (Φουστανέλλα, Τσακωνιά, Μπουράζανα, Ζαγόρι, Άλωνα, Ανταρτικό, Γιδά, Καβακλί,Τσούκνα, Μεταξάδες, Πετρωτό, Κρητική βράκα, Σφακιανή & Ανωγειανή). Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι χορευτές-τριες του εφηβικού τμήματος, η απόδοση των χορών της Κρήτης, η πολυχρωμία των φορεσιών, το ύφος των χορευτών/τριών σε τραγούδια μαχών και δυσάρεστων καταστάσεων.

Τεκμηριωμένα και στοχευμένα κείμενα

Η μετάβαση από περιοχή σε περιοχή και γεγονότα έγινε μέσα από τεκμηριωμένα και στοχευμένα κείμενα που απέδωσαν με εξαίρετο τρόπο οι αφηγητές/τριες Γιώτα Καμίτσα, Γεωργία Κοσμοπούλου και Νίκος Πετράκης. Τη σύνθεση-επιμέλεια της παράστασης είχε ο Γιώργος Σιακκής, την οργάνωση και παραγωγή το δραστήριο και ιδιαίτερα συνεργατικό διοικητικό συμβούλιο του Χορευτικού Ομίλου Καμαρών, την ηχητική/φωτιστική κάλυψη ο Νίκος Πετράκης. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του συλλόγου Κων/νος Τζίφας ευχαρίστησε για τη βοήθεια τον Π.Σ. Απόλλων Καμαρών, το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, το Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της συνεργασίας του Χορευτικού Ομίλου Καμαρών με την Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι του συλλόγου από την Αιγιάλεια και την Πάτρα, εκπρόσωποι και μέλη Δ.Σ. από συλλόγους της Αιγιάλειας, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ντίνος και ο π. πρόεδρος του Χ.Ο.Κ. και υποψήφιος βουλευτής Μαρίνος Σκανδάμης οι οποίοι εκθείασαν το έργο, την πολιτιστική προσφορά και τις παραστάσεις του Χορευτικού Ομίλου Καμαρών.

Έναρξη προετοιμασίας για νέες δράσεις

Αυτή την περίοδο, ενώ συνεχίζονται κανονικά τα μαθήματα σε όλα τα τμήματα του Χ.Ο.Κ. (νηπιακό/παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων), ξεκινά η προετοιμασία για δράσεις και εκδηλώσεις του επόμενου τρίμηνου με τη διοργάνωση γλεντιού, παιδική εκδήλωση και μια νέα θεματική παράσταση μέσα στο καλοκαίρι σε συνεργασία με παραδοσιακή ορχήστρα και κορυφαίους μουσικούς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr