background img
banner
banner

Ο δήμος θα καθαρίζει και θα επιβάλει πρόστιμα

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1Η ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορεί να αποτελέσουν εστία πρόκλησης πυρκαγιάς και οι οποίοι αδιαφορούν -παρά τις προειδοποιήσεις των Τοπικών αρχών- θα είναι αυτεπάγγελτη φέτος ενώ δεν θα απαιτείται καταγγελία ή εισαγγελική παραγγελία για τους δημάρχους που είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν απαρέγκλιτα το νόμο, με την έναρξης της νέας Αντιπυρικής Περιόδου από 1/5/2023.

Ήδη από τις Αντιδημαρχίες Καθαριότητας και τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές σε ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται εντός οικισμού, σε απόσταση έως και 100 μέτρων από τα όρια των οικισμών, όπου -κατά τα προηγούμενα- χρόνια είχαν γίνει σχετικές καταγγελίες ή υπάρχει η πληροφόρηση ότι ακίνητά τους έχουν μετατραπεί σε «ζούγκλα» και αποτελούν εστία μόλυνσης.

Σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια, πριν από την Πρωτομαγιά θα πρέπει να έχουν καθαριστεί τα ακίνητα, άλλως ο δήμος, εντός 10ημέρου από την ειδοποίηση, προχωρά αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό και χρεώνει με πρόστιμο 50 ευρώ/στρέμμα και ελάχιστο ποσό για κάθε ιδιοκτήτη τα διακόσια 200 ευρώ σύμφωνα με τη σχετική πυροσβεστική διάταξη υπ’ αριθμ. 20/2023 (ΦΕΚ 2549-19/42023, ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ).

Παράλληλες δράσεις

Οι καθαρισμός στα οικόπεδα ένα από τα μέτρα πρόληψης φονικών πυρκαγιών κατά την περίοδο που έρχεται, έως και τις 31/10/2023. Παράλληλα οι δήμοι, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο, προχωρούν στον καθαρισμό σε δημοτικά και δημόσια ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, διανοίξεις αγροτικών και δασικών δρόμων και καθαρισό στα πρανή του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες, προχωρά και η διαμόρφωση σχεδίου δασοπυρόσβεσης, με συντονιστή ανά κοινότητα και συγκρότηση ομάδων εθελοντών, ανά περιοχή, για την σύσταση συνεργείων περιπόλων με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Τέλος προχωρά  καθαρισμός σε όλους τους υπάρχοντες κρουνούς δασοπυρόσβεσης περιαστικά και μέσα στα δάση αλλά και η εγκατάσταση δεξαμενών νερού όπου δεν είναι διαθέσιμο δίκτυο ύδρευσης.

Ειδικότερα μάλιστα ο Δήμος Αιγιαλείας προχωρά από φέτος και σε σύστημα τηλεειδοποίησης όπως ο «112» το οποίο, μέσω έξυπνων συσκευών (κινητά-tablet),το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει τοπικά για τον χάρτη ημερήσιας Πρόβλεψης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών.

Στην περίπτωση που η περιοχή εμπίπτει στην κατηγορία αυξημένης επαγρύπνησης ή κινδύνου (κατηγορία «3» ή «4») του χάρτη που εκδίδεται καθημερινά, η υπηρεσία θα καλεί τους υπευθύνους για την λήψη των αναγκαίων μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται περιορισμός κυκλοφορίας, αύξηση στα περίπολα πυρασφάλειας, ημερήσια απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος ή ακόμη και εκκένωση.

Ν. Καραΐσκος: Δεν θα αφήσουμε τίποτε στην τύχη

«Φέτος θα δώσουμε έμφαση στους καθαρισμούς οικοπέδων από χόρτα και κλαδιά αλλά και τη διαχείριση υπολειμμάτων από κλαδέματα και άλλα εύφλεκτα υλικά. Στα ακίνητα του δήμου έχουμε ήδη ξεκινήσει τον καθαρισμό ενώ όσον αφορά ιδιώτες εντοπίζουμε πρώτα απ όλα οικόπεδα στα οποία υφίσταται πολυιδιοκτησία ή φέρονται να είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Με το που εντοπιστούν οι υπεύθυνοι θα αποσταλούν επιστολές σε όλους να σπεύσουν καθώς η πρόληψη πυρκαγιάς με τον καθαρισμό και την απομάκρυνση πιθανής καύσιμης ύλης είναι ζήτημα ζωής και ασφάλειας» σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας Νίκο Καραϊσκο.

Ο σχεδιασμός και η ανάληψη δράσης σε επίπεδο αντιπυρικής προστασίας θα είναι εμπροσθοβαρής φέτος για τη Δημοτική αρχή της Αιγιαλείας καθώς προχωρά το σχέδιο για καθαρισμούς, κλαδέματα και διανοίξεις δρόμων όπου μπορεί να κινηθούν Πυροσβεστικά και Υδροφόρες, κυρίως τους αγροτοδασικούς.

«Κινούμαστε πολύ πριν φτάσουμε στο καλοκαίρι, προχωρούμε σε έλεγχο λειτουργίας σε όλα τα υδροστόμια στους κρουνούς και θα γίνει εγκατάσταση δεξαμενών νερού σε καίρια σημεία, παρά το γεγονός ότι η επιχορήγηση στους δήμους για έργα πυροπροστασίας δεν θα έρθει πριν τις αρχές καλοκαιριού και δεν διαθέτουμε δημοτικό προϋπολογισμό για να καλύψουμε έκτακτες ανάγκες. Το πρώτο Συντονιστικό Πυροπροστασίας ενεργοποίησε και τη διαδικασία κινητοποίησης ομάδων εθελοντών ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η ενεργοποίηση των συντονιστικών στα Τοπικά Συμβούλια σε συνεργασία με Πυροσβεστική και Δασαρχείο. ‘Οπλίζουμε’ συντονιστικά και εθελοντές με σύστημα αυτόματης ειδοποίησης μέσω μηνυμάτων όταν θα υπάρχει πρόβλεψη κινδύνου από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, με δείκτη Κατηγορίας ‘3’ και ‘4. Με λίγη τύχη και σοβαρή δουλειά, θα είμαστε σε 24ωρη ετοιμότητα και άμεση κινητοποίησηκατάσβεσης σε κάθε εστία που θα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι» καταλήγει ο κ.Καραϊσκος.

Ζ. Ζησιμόπουλος: Στενεύουν τα περιθώρια ανοχής μας

Ο Δήμος Καλαβρύτων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας  για την αντιπυρική περίοδο 2023, κάλεσε ήδη ιδιοκτήτες οικοπέδων να  φροντίσουν για τον καθαρισμό τους, μέχρι 30 Απριλίου, αλλά και τη σωστή συντήρηση και διαχείριση στο πράσινο καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

«Για την περιοχή μας τα Καλάβρυτα, τις δεκάδες κοινότητες με τα πανέμορφα δάση, δεν νοείται να υπάρχει συνδημότης ο οποίος δεν προστατεύει συνειδητά τον τόπο του, δεν καθαρίζει και δεν φροντίζει για το νερό. Έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές προειδοποιήσεις και πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες να πράξουν το καθήκον τους, απέναντι στον τόπο τους. Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μας επικρατούν έως και τις αρχές καλοκαιριού χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούμε να επιδείξουμε μια σχετική ελαστικότητα στην επιβολή προστίμων, μετά βέβαια την πρώτη ενημέρωση καθώς πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται συνεχώς στον τόπο μας. Αναφερόμαστε σε ελαστικότητα σχετική και όχι σε ανοχή καθώς τα χωριά μας είναι ερημωμένα και είναι αδύνατο οι λιγοστοί και μεγάλης ηλικίας μόνιμοι κάτοικοι να επιμεριστούν καθήκοντα που σχετίζονται με την πυρασφάλεια και δασοπροστασία. Τα όπλα μας σε όλο το μήκος του αραιοκατοικημένου δήμου είναι η ύπαρξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με ισχυρές επίγειες δυνάμεις μέσα στα Καλάβρυτα καθώς και το κλιμάκιο της Π.Υ. κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κλειτορία.

Τις επόμενες μέρες, μέσα από το Τοπικό Συντονιστικό Πυροπροστασίας, ενεργοποιείται ο μηχανισμός πρόληψης στις Τοπικές Κοινότητες μέσω του οποίου θα γίνουν τοπικοί καθαρισμοί και διανοίξεις αγροτοδασικών δρόμων, θα εντοπιστούν ανάγκες για καθαρισμούς σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα και θα γίνουν επισημάνσεις οικοπέδων που ανήκουν σε παραθεριστές με καταγωγή από την περιοχή. Θα ειδοποιηθούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας ότι είναι κάτοχοι οικοπέδων στην περιοχή μας που έγιναν ‘ζούγκλα’ και τα οποία συσσωρεύουν προβλήματα και απειλές για τους δημότες» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καλαβρύτων Ζήσιμος Ζησιμόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr