background img
banner
banner

Χαμένοι στη μετάφραση δημοτικές αρχές και παρατάξεις

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ.. ΚΑΤΩ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Σημαντικές ανακατατάξεις έφερε στους δήμους της Αχαΐας η ψήφιση, τη Μ. Τρίτη 11 Απριλίου, του Νόμου 5043/2023 με τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Με βάση το Άρθρο 10 της νέας αυτής ρύθμισης, θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν οι συνθέσεις στα Τοπικά Συμβούλια κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων στα οποία έχει εκλεγεί ο πρόεδρος του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού στις εκλογές του 2019.

Η απόφαση έπιασε… εξ απήνης όλες τις Δημοτικές Αρχές εν μέσω μιας 15ημερης σχεδόν ανάπαυλας του Πάσχα. Διοικητικές και νομικές υπηρεσίες, οι οποίες υπολειτουργούν εδώ και 15 μέρες, καλούνται να βγάλουν άμεσα το φίδι από την τρύπα.

Την Τρίτη του Πάσχα «έφτασε» το ΦΕΚ

Με την επιστροφή, την Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου από τις ολιγοήμερες διακοπές τους, οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν υπηρεσιακά από το ΦΕΚ του νόμου και δέχθηκαν τις πρώτες εισηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία και με τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής στο Άρθρο 10 του Νόμου 5043/’23.

Είναι προφανές ότι οι διευθυντές ζήτησαν εύλογο χρόνο για να μελετήσουν τη ρύθμιση και να εισηγηθούν όμως, χρόνος δεν υπάρχει!

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες, στην πλειοψηφία τους, ζήτησαν προθεσμία έως και την Τρίτη 25 του μηνός για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Με βάση το νόμο όμως, έως και την επόμενη Παρασκευή 28 του μηνός η διαδικασία αλλαγής της σύνθεσης σε όλα τα Τοπικά Συμβούλια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Ο δήμος Αιγιαλείας αποφάσισε να στείλει επιστολή σε όλα τα Τοπικά Συμβούλια προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το πρακτικό εκλογής του 2019, για να κρίνει αν και που συντρέχουν οι λόγοι να προχωρήσει η αναμόρφωση της σύνθεσης.

Τι ζητά το ΥΠ.ΕΣ.

Σύμφωνα με το Άρθρο 10 του Ν. 5043 του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συμμόρφωση με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επανέρχονται σε ισχύ ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου, μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο πρόεδρος δεν εκλέχτηκε σε συνδυασμό που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας για να εκλεγεί εκ νέου ο πρόεδρός του.

«Πρακτικά αλλαγή σύνθεσης πρέπει να γίνει σε όλα τα Τοπικά Συμβούλια στα οποία δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος από το συνδυασμό του Δημάρχου με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος που εξελέγη το 2019 δεν προτάθηκε από συνδυασμό που έλαβε το 50% των ψήφων στην τοπική κάλπη. Επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες είναι αυτές οι Τοπικές Κοινότητες, καλούμε κάθε μία από αυτές να ενημερωθούν και να μας ενημερώσουν αν εμπίπτουν στο Άρθρο 10» επισημαίνει στο protionline.gr νομικός του Δήμου.

Ανατροπές ενόψει εκλογών…

Ο Νόμος 5043/2023, όπως έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ πρόσφατα, φέρνει τα πάνω –κάτω και στον τρόπο εκλογής των προεδρείων των Τοπικών Κοινοτήτων στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

# Με το Αρθρο 18 προβλέπεται ότι από τις επόμενες εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν όλες οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Πιο αναλυτικά, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας θα αποτελείται από 1/1/2024 από:
# τρία µέλη, σε κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,
# πέντε µέλη, σε κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,
# 11 µέλη, σε κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και
# 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.

Πρόεδρος στα τριμελή συμβούλια, σε κοινότητες από 201 έως 2.000 κατοίκους θα εκλέγεται αυτόματα ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α’ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Οι λοιπές έδρες των συμβούλων κατανέμονται αναλογικά στους.

Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2001 κατοίκους και άνω (πενταμελή, ενδεκαμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια) πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου. Οι έδρες των συμβούλων δεν κατανέμονται αναλογικά καθώς ο συνδυασμός του δημάρχου θα εκλέγει τα 3/5 του συμβουλίου αυτών των κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σε αυτές τις δημοτικές και εκλογές δεν θα υπάρχει χωριστή κάλπη για τα Τοπικά Συμβούλια αλλά οι ενδιαφερόμενοι, για να εκλεγούν, θα πρέπει να ανήκουν πρώτα απ όλα σε κάποιο από τους κεντρικούς συνδυασμούς και, το σημαντικότερο, θα πρέπει να έχουν επιλέξει τον πρώτο ή το δεύτερο, εν θελήσουν να επανεκλεγούν!

Σχόλια και αντιδράσεις αυτοδιοικητικών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αιγίου Γιώργο Γκιώνη, η ανάδειξη προέδρων και της πλειοψηφίας των συμβουλίων από 5-15 μέλη, από τον συνδυασμό του Δημάρχου αποκαθιστά μια δυσαρμονία του νόμου που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ο δήμαρχος, ο κάθε δήμαρχος, να ‘πριμοδοτεί’ με έργα και πόρους Τοπικά Συμβούλια τα οποία είναι φίλα προσκείμενα στη Δημοτική αρχή κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί λογικό. Αυτό όμως, θεωρητικά, θα αδικούσε όλα τα συμβούλια που είχαν εκλεγεί μεν πρώτα στο χωριό αλλά… τελευταία στην πόλη, δεν είχαν δηλαδή, θεωρητικά και πάλι λέω, στηρίξει την εκλογή του συγκεκριμένου δημάρχου. Στην πράξη βέβαια, με όποιον και αν έχει εκλεγεί ένα Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας, εφόσον είναι διεκδικητικό, μπορεί να λύσει τα προβλήματά του…» σχολιάζει ο κ. Γκιώνης.

Οσον αφορά τώρα τα τριμελή νέα Τοπικά Συμβούλια τα οποία θα εκλεγούν με βάση την απλή – όχι την ενισχυμένη αναλογική – θα παραμείνουν αδύναμα -σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων Σωτήρη Δουκλιά- ακόμη και αν ο πρόεδρος εκλεγεί με ποσοστό, όχι 50% που προβλέπει η νέα ρύθμιση, αλλά… ακόμη και 100%!

«Τοπικοί κοινοτάρχες, χωρίς εξουσίες και πόρους στη διάθεσή τους για να κάνουν έργο, δεν μπορεί να έχουν ισχύ με όποιο εκλογικό σύστημα και αν εκλεγούν. Στα Καλάβρυτα με τις δεκάδες κοινότητες πάνω από 201 κατοίκους, οι πρόεδροι, είτε εκλεγούν με το συνδυασμό του δημάρχου, είτε όχι, είναι εξαρτώμενοι από την πάγια αποζημίωση του δήμου αλλά και από την συνεργασία με την οικεία Δημοτική Ενότητα η οποία μπορεί να μην διαθέτει ούτε ένα μηχάνημα για να τους συνδράμει» σχολιάζει με νόημα ο κ.Δουλιάς.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr