background img
banner
banner

Αποδυναμώθηκαν ακόμα πιο πολύ

ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου έφερε τα… πάνω – κάτω, όχι μόνο στην ισχύουσα νομοθεσία περί των τοπικών κοινοτήτων και της αυτοδιοίκησης γενικότερα, αλλά επιπλέον διαμόρφωσε και θα διαμορφώνει υπό μία άλλη “έννοια” τους συγκριτικούς πίνακες και τα αποτελέσματα της απογραφής του ‘21 για τον μόνιμο πληθυσμό της Αιγιάλειας.

Ο καταγεγραμμένος πληθυσμός της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ. για τον δήμο έδειξε ότι έχει 46.990 κατοίκους, καταγράφοντας μία απόκλιση 2.880 ατόμων από την προηγούμενη, του 2011. Αυτό το γεγονός “αλλάζει” σε έναν βαθμό και τους εκλογικούς “χάρτες” αλλά και την “δύναμη” του κάθε χωριού, σε σχέση με την πληθυσμιακή πυκνότητά του.

Λιγότερο νεανικά και ισχυρά τα χωριά του δήμου

Αυτή η αποδυνάμωση που καταγράφτηκε σε όλη την ευρύτερη περιοχή στις τελευταίες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, επηρεάζει σαφώς και την λειτουργία του δήμου σε πολλά και διάφορα επίπεδα, αφού η μειωμένη πληθυσμιακή διάφορα δεν έφερε μόνο προβλήματα αποδυνάμωσης στο εργατικό δυναμικό ή στην σταθερότητα του αγροτικού εισοδήματος και των καλλιεργειών (που κατά μεγάλο ποσοστό ανήκει ο πληθυσμός του τόπου της Αιγιάλειας) αλλά κυρίως στην επιπλέον αποδυνάμωση και “γήρανση” διαφόρων γραφικών χωριών που παραδοσιακά, τις τελευταίες δεκαετίες θεωρούνταν ούτως ή αλλιώς αραιοκατοικημένα.

Για κάποιους που παρακολουθούσαν από κοντά την εξέλιξη της τελευταίας δεκαετίας σε τοπικό επίπεδο στο ζήτημα της μείωσης των πληθυσμών και της μετακίνησης αρκετών δημοτών της υπαίθρου προς αστικά κέντρα, ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη. Αυτή η μείωση μάλιστα (η αισθητή διαφορά των 2880 κατοίκων δηλαδή), αν μη τι άλλο ήδη φέρνει περαιτέρω επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ελαττώνει σε οικονομικό πλαίσιο διάφορες κρατικές επιχορηγήσεις, αλλάζει τις ισορροπίες σε χρηματοδοτικά εργαλεία, μειώνει τα κονδύλια σε επωφελούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης και κυρίως, θα αποδυναμώνει σε δημοτικούς συμβούλους τις κοινότητες στο απώτερο μέλλον.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους κατοίκους των περιοχών μέχρι 300 άτομα, έφερε επιπλέον ανακατατάξεις σε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της περιοχής. Στο σημερινό ρεπορτάζ το protionline.gr καταγράφει τις έξι κοινότητες, από τις έξι συνολικά Ενότητες που περιλαμβάνει ο δήμος, που βάσει της τελευταίας απογραφής καταγράφονται ως οι πιο μικρές σε όλο τον δήμο, προσπαθώντας να “σκιαγραφήσει” αφενός αυτές τις ανακατατάξεις που έγιναν μέσα σε μία δεκαετία από την προηγούμενη απογραφή, αφετέρου να βρει τους εξωγενείς παράγοντες της μείωσης αυτής. Όπως παραδείγματος χάριν αν οι λόγοι οφείλονται στην θνησιμότητα, στην πρόθεση της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερες κοινότητες, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών δεν απογράφηκαν ή λόγω απουσίας ή λόγω… αμέλειας, με αποτέλεσμα η δυναμική του χωριού σε κατοίκους να εμφανίζεται σε κάποιο βαθμό ή πλασματική ή μη ακριβής.

Οι μικρότερες κοινότητες ανά Δημοτική Ενότητα

Καταγράφοντας τις μικρότερες κοινότητες σε δυναμικό κατοίκων, συναντάμε στην Δημοτική Ενότητα Ερινεού την κοινότητα Δαμακινίου, στην οποία σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, 69 άτομα δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία το χωριό, σε αντίθεση με τα 79 που είχαν απογραφεί πριν από μία δεκαετία. Περίπου την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η κοινότητα Καθολικού, με την αύξηση του πληθυσμού μεν να είναι σε διπλάσια επίπεδα, (συνολικά 50 άτομα) άσχετα αν η παλαιότερη απογραφή έδειξε 29 μόνιμους κατοίκους, σε αντίθεση. Η εξήγηση είναι ότι στην απογραφή του ‘11 δεν υπήρχε ενδιαφέρον να συμμετέχουν όλοι στην διαδικασία απογραφής, παρ’ όλο που ήταν και τότε 50 άτομα!

Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ελλειπτικής πληθυσμιακής δυναμικής είναι το χωριό Περιθώρι, όπου στην πρόσφατη απογραφή βρέθηκαν να δηλώνονται 31 μόνιμοι κάτοικοι, σε αντίθεση με τους 91 της προηγούμενης απογραφής, γεγονός που το κατατάσσει ως μία από τις μικρότερες περιοχές του δήμου, σε άτομα . Τέλος, χαρακτηριστικά παραδείγματα μείωσης πληθυσμού είναι οι κοινότητες Δουκανεΐκων και Μεσορρουγίου, όπου η διαφορά των δηλωθέντων μονίμων κατοίκων είναι σαφώς αισθητή προς τα κάτω. Πώς όμως γίνεται αυτό; Τι συνέβη σε κάποιες μικρότερες κοινότητες της Αιγιάλειας και εμφανίζουν τελικά αυτή την εικόνα;

Στην κοινότητα Χατζή, οι δηλωμένοι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ανέρχονται στους 41. Πρόκειται για ένα γραφικό, άκρως παραγωγικό χωριό που ενώ βρίσκεται μόλις 15 λεπτά από την πόλη του Αιγίου, παρουσιάζει πληθυσμιακή ύφεση και καταγράφεται στις λίστες ως το μικρότερο της Δημοτικής Ενότητας Αιγίου. Εξηγώντας τους λόγους, ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Αναστασόπουλος, δήλωσε στo protionline.gr για την τελευταία γενική απογραφή: “Τις ημέρες που πραγματοποιήθηκε η απογραφή, αρκετός κόσμος από το χωριό έλειπε, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν και να μην καταγράφουν. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι μεγαλώνουν στην ηλικία… φεύγουν έπειτα… και δεν “ανανεώνονται” με άλλες νεότερες γενιές, νομίζω ότι αυτοί είναι οι δύο κύριοι λόγοι που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Το κυριότερο όμως είναι ότι αρκετοί αμέλησαν να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία…”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα λεγόμενα του προέδρου της κοινότητας Δουκανεΐκων Αρίστου Αναγνωστοπούλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως κύριο λόγο την αποχή από τη διαδικασία της απογραφής, στο να αποδυναμωθεί το χωριό του από τους 53 που ήταν πριν δέκα χρόνια, σε 38 κατοίκους σήμερα. Μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κοινότητα Μεσορρουγίου, όπου η “ψαλίδα” έδειξε 28 μονίμους αυτή τη στιγμή, έναντι 62 στην απογραφή του ‘11, με τον πρόεδρο της κοινότητας Κώστα Παπαγιαννόπουλο (φωτό) να το εξηγεί και να το αποδίδει, ως την μη συμμετοχή στη διαδικασία της απογραφής, λόγω απουσίας των ντόπιων ή για άλλους ουδέτερους λόγους.

Οι μικρότερες κοινότητες ανά Δημοτική Ενότητα, είναι οι εξής:
Δημοτική Ενότητα Αιγίου                   Κοινότητα Χατζή                  41 (51 το ‘11)
Δημοτική Ενότητα Ερινεού                Κοινότητα Δαμακινίου        69 (79 το ‘11)
Δημοτική Ενότητα Διακοπτού.          Κοινότητα Καθολικού          50 (29 το ‘11)
Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας      Κοινότητα Μάγειρα              37 (55 το ‘11)
Δημοτική Ενότητα Αιγείρας               Κοινότητα Περιθωρίου        31 (91 το ‘11)
Δημοτική Ενότητα Ακράτας              Κοινότητα Μεσορρουγίου    28 (62 το ‘11)
– Η μικρότερη πληθυσμιακά περιοχή της Αιγιάλειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr