background img
banner
banner

Αποζημίωση στα ΚΤΕΛ για την αύξηση του ενεργειακού κόστους

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΤΕΛ ΜΕ ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΧΡ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σε πολύ καλό κλίμα και με τη διαβεβαίωση ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους για όλα τα ΚΤΕΛ στη χώρα, ύψους 18,3 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση των Διοικήσεων των Αστικών ΚΤΕΛ Πάτρας και Αιγίου, καθώς και του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, την Αχαιή υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Μετά τις συναντήσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Η Πάτρα είναι μια πόλη με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες μετακίνησης και κομβικούς προορισμούς όπως το νοσοκομείο, το πανεπιστήμιο και το παραλιακό μέτωπο κατά τους θερινούς μήνες. Η μετακίνηση με λεωφορείο αποτελεί ζωτικό κομμάτι για την καθημερινότητά της. Αυτός είναι και ο λόγος που επισκεπτόμαστε σήμερα τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της πόλης, λίγες μέρες μετά το συνέδριο των αστικών ΚΤΕΛ στη Λαμία. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους για όλα τα ΚΤΕΛ στη χώρα, ύψους 18,3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προχωράμε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που σχετίζονται με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις οδικές επιβατικές μεταφορές, ο οποίος θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης ηλεκτρικών λεωφορείων συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε όλη την επικράτεια, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης».

Προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας, η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την προοπτική προσαρμογής τους στις νέες τεχνολογίες με ανανέωση του στόλου με λεωφορεία νέας τεχνολογίας, φιλικά προς το περιβάλλον και το επιβατικό κοινό και στοχεύουμε στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση της προμήθειας νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων». Στο πλαίσιο της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας, ο κ. Σταϊκούρας και η υφυπουργός Μεταφορών ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση για την πορεία ανανέωσης του στόλου λεωφορείων, με τα οποία η Πάτρα συνδέεται άμεσα και γρήγορα με όλη την Ελλάδα, καθώς και για την κατασκευή του νέου επιβατικού σταθμού εντός των πρώην Μύλων Αγίου Γεωργίου. Σχετικά, η κ. Αλεξοπούλου τόνισε: «Πρόκειται για μια επένδυση που γίνεται αποκλειστικά με δαπάνες του υπεραστικού ΚΤΕΛ και περιλαμβάνει νέες υποδομές εξυπηρέτησης και φιλοξενίας επιβατών, αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και υποδομές εμπορικού κέντρου με καταστήματα που θα τονώσουν την αγορά γύρω από το λιμάνι της Πάτρας».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, επισήμανε: «Η λειτουργία ενός ανεπτυγμένου συστήματος αστικών συγκοινωνιών είναι δείγμα πολιτισμού. Η περαιτέρω ανάπτυξή του σε πόλεις με χαρακτηριστικά όπως αυτά της Πάτρας, που βρισκόμαστε σήμερα, είναι απαραίτητη. Η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε να υλοποιείται στις οδικές επιβατικές μεταφορές με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν σημαντικά αυτή την προσπάθεια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας Ανδρέα Μανωλόπουλο, το ξεμπλοκάρισμα της κορονω-ενίσχυσης των 18,3 εκατ. στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας είναι μια θετική εξέλιξη καθώς «τα ΚΤΕΛ κράτησαν όρθιες της δημόσιες μεταφορές κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ενίσχυση τόσο για την απώλεια του μεταφορικού έργου, λόγω του Covid-19, όσο και για την αύξηση το κόστος των καυσίμων ενώ τα εισιτήρια παραμένουν σταθερά για τους πολίτες». Από τη διοίκηση του Υπεραστικού τέθηκε και χθες μετ επιτάσεως στον Υπουργό το θέμα της μεταφοράς του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα ο οποίος θα λύσει μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Σταθμού στον Κηφισό.

 

Πρόεδρος Αστικού ΚΤΕΛ Αιγίου: “Έγινε καταγραφή των αιτημάτων μας, θα είμαστε σε επικοινωνία”

Όπως μετέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αιγίου Χρήστος Κοσσαράς που εκπροσώπησε τον φορέα στη συνάντηση, ΄΄παραθέσαμε τις απόψεις μας καθώς και τους προβληματισμούς μας για συγκεκριμένα θέματα, ενώ εκφράσαμε και τα αιτήματά μας, τα οποία κατέγραψαν. Μας ανέφεραν πως δεν ήρθαν στην Αχαΐα για να μοιράσουν υποσχέσεις αλλά για να βρούμε μαζί λύσεις στα προβλήματα. Είναι θετικό το γεγονός ότι μας διαβεβαίωσαν πως η αποζημίωση των ΚΤΕΛ, ένεκα των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους, έχει δρομολογηθεί και θα αποδοθεί άμεσα. Ευελπιστούμε έτσι, τα χρήματα που εκκρεμούν από πέρυσι, να δοθούν ως το τέλος του μήνα΄΄. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εκφράστηκε το αίτημα των εκπροσώπων των Αστικών ΚΤΕΛ Αιγίου, Πάτρας αλλά και Ιωαννίνων, για νέα παράταση για το πρόγραμμα για τις υποδομές των ΚΤΕΛ. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Κοσσαράς, ΄΄το πρόγραμμα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του ’22, δόθηκε παράταση ως το τέλος Ιουνίου του ’23 όμως ζητήσαμε νέα παράταση καθώς θα εξυπηρετήσει για την κάλυψη δαπανών για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως π.χ. να φτιαχτεί αμαξοστάσιο. Το θέμα αυτό είχε εκφραστεί και διαμέσου της Ομοσπονδίας μας στη Λαμία την περασμένη εβδομάδα, αίτημα που μας είπαν πως θα εξετάσουν΄΄.

 

Η απελευθέρωση

Συζήτηση έγινε ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Κοσσαράς, και για το θέμα της απελευθέρωσης. Όπως είπε, ΄΄ως τώρα τα ΚΤΕΛ λειτουργούν βάσει του νόμου 2963/2001, ωστόσο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ νέος που θα προβλέπει απελευθέρωση του έργου τα απόμενα χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αστικά και υπεραστικά θα αναλαμβάνουν έργο μέσω διαγωνισμού. Η διάταξη αυτή έρχεται από την Ε.Ε. και είναι υποχρεωτική. Βεβαίως, στον διαγωνισμό που θα γίνει θα συμμετέχουν φορείς που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πολύ περισσότερο οι ανάδοχοι. Ίσως έτσι να είναι καλύτερα τα πράγματα όμως δεν θα είναι εύκολο για έναν φορέα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό΄΄.

΄΄Όπως και να έχει, θα παρακολουθούμε το θέμα και θα παρεμβαίνουμε. Είναι ευτύχημα που υφυπουργός είναι η κ. Αλεξοπούλου με την οποία μπορούμε να συζητούμε τα θέματα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε επικοινωνία΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr