background img
banner
banner

Αρνητικές οι γνωματεύσεις, περιμένουν την απόφαση…

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Εν αναμονή των αποφάσεων που θα βάλουν «φρένο» στη διάνοιξη του δρόμου για τη διέλευση ανεμογεννητριών στις δασικές περιοχές Πτέρης- Πυργακίου, με ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής, βρίσκεται ο Φιλοδασικός Σύλλογος Φτέρης. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο επερώτησης του Αιγιώτη περιφερειακού συμβούλου και υποψηφίου δημάρχου Αιγιαλείας Κώστα Σπηλιόπουλου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απ’ όπου έλαβε δέσμευση για αρνητική γνωμάτευση της αρμόδιας υπηρεσίας.

Μιλώντας στo Protionline.gr ο κ. Σπηλιόπουλος, είπε: ΄΄Όπως μας έγινε γνωστό, δεν έχει φτάσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το θέμα αυτό, αλλά ακόμα κι αν έρθει, μας διαβεβαίωσαν πως η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει αρνητικά. Και η τοπική κοινωνία και οι φορείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Διότι και τα δύο Δασαρχεία Αιγίου και Καλαβρύτων έχουν παρατηρήσεις, ενστάσεις και σοβαρές αντιρρήσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για μία πυρόπληκτη αλλά και προστατευόμενη περιοχή και δεν μπορούν να γίνουν αυτά που η εταιρεία έχει σχεδιάσει΄΄. ΄΄Ελπίζουμε αυτή η γνωμοδότηση να βάλει «στοπ» στη διαδικασία ώστε να μην προχωρήσει η αλλαγή της μελέτης και των περιβαλλοντικών όρων για να προχωρήσει η διάνοιξη των δρόμων΄΄, κατέληξε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Η τροποποίηση για τις 11 ανεμογεννήτριες

Για την εξέλιξη του θέματος ρωτήθηκε από τo Protionline.gr και ο πρόεδρος του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης Βασίλης Κωστάρας, ο οποίος επισήμανε πως υπάρχουν οι αρνητικές γνωματεύσεις, πλην όμως, η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Σημειωτέον ότι ο προγραμματισμός της δημιουργίας του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της εταιρείας “ΓΟΥΙΝΤ ΣΕΙΠ Ε.Π.Ε.”, έχει γίνει από το 2010, συνολικής ισχύος 20,7 MW με τα συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση “Σκεπαστό” του Δήμου Καλαβρύτων, Π.Ε. Αχαΐας. Με την τροποποίηση, το έργο θα αποτελείται αντί για τις αδειοδοτημένες έντεκα ανεμογεννήτριες, από τέσσερις τύπου GE 158-5,5 ΜW (με περιορισμό της ισχύος) της εταιρείας General Electric.

Η διαφορά έτσι έχει να κάνει μόνο με το ύψος των τεσσάρων ανεμογεννητριών και τη διάμετρό τους που είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό ωστόσο συνεπάγεται και αδυναμία περάσματος του συγκεκριμένου συστήματος από τους υπάρχοντες δρόμους είτε αυτοί είναι από Διακοπτό – Καλάβρυτα είτε από Τρίπολη – Καλάβρυτα. Αποτέλεσμα αυτής της δυστοκίας είναι η εταιρεία να προγραμματίζει τη διάνοιξη παραποτάμιου στον Σελινούντα δρόμου πρόσβασης των ανεμογεννητριών, μέσω του δασικού δικτύου της Φτέρης… Μάλιστα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δρόμο πλάτους 15 μέτρων για να μπορούν να περάσουν οι μεγάλοι πυλώνες, που θα φτάνει μέχρι πάνω από το χωριό της Πτέρης, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων, της κοινότητας Φτέρης και του Φιλοδασικού Συλλόγου που έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η μελέτη

Τα έργα υποδομής και τα δομικά έργα για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα είναι τα ακόλουθα: α) Βελτίωση – παρέμβαση παράκαμψης οικισμών , εξωτερικής οδοποιίας πρόσβασης προς το Α/Π και διάνοιξη δρόμου πρόσβασης στο γήπεδο του Α/Π, καθώς και εσωτερικών δρόμων επικοινωνίας των Α/Γ β) Εκσκαφές θεμελίων Α /Γ. γ) Εκσκαφές καναλιών καλωδιώσεων Χαμηλής/ Μέσης Τάσεως και ασθενών ρευμάτων. δ) Διαμόρφωση πλατωμάτων γύρω από τις θέσεις των Α/Γων. ε) Κατασκευή οικίσκου ελέγχου. ζ) Κατασκευή υπόγειας γραμμής μεταφοράς Μ.Τ. για την διασύνδεση με του οικίσκου ελέγχου με τον Υ/Σ μήκους περίπου 20,976 km Οι Α/Γες του ΑΣΠΗΕ Σκεπαστό, θα εγκατασταθούν εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε Αχαΐας και ειδικότερα στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας και στο βόρειο τμήμα του Δ. Καλαβρύτων και αναπτύσσονται στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καλαβρύτων, ενώ τα συνοδά έργα και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αιγίου, ενώ το τελευταίο τμήμα μήκους 2.657,00μ. της διασύνδεσης έως τον αδειοδοτημένο σε άλλο ΑΣΠΗΕ Υ/Σ στο Δασαρχείο Πατρών.

Πού στηρίζει την αρνητική γνωμάτευση το Δασαρχείο Καλαβρύτων

Όπως τόνισε ο κ. Κωστάρας, τόσο το Δασαρχείο Καλαβρύτων όσο και το Δασαρχείο Αιγίου έχουν γνωματεύσει αρνητικά. Ειδικότερα, στη γνωμάτευσή του, το Δασαρχείο Καλαβρύτων παρατηρεί τα εξής: «Σύμφωνα με την ΜΠΕ η αναγκαία οδοποιία για την πρόσβαση στον ΑΣΠΗΕ και στις θέσεις των ανεμογεννητριών συνολικού μήκους 7+911,72 χλμ, αφορά κυρίως σε νέες διανοίξεις για την πρόσβαση στα πλατώματα των ανεμογεννητριών, περίπου 7+176,72 χλμ. και σε βελτίωση τμημάτων υφιστάμενων οδών, μήκους 0+735,00 χλμ. Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική οδοποιία πρόσβασης στην περιοχή του ΑΣΠΗΕ, που περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις και παρακάμψεις οικισμών, έχει συνολικό μήκος 5+829,80 χλμ., από τα οποία τα 2+454,30χλμ. αφορούν βελτιώσεις υφιστάμενων οδών και τα υπόλοιπα 3+375,50 χλμ. νέες διανοίξεις.

Η επέμβαση στους υπάρχοντες δρόμους καθώς και στους υπό διάνοιξη υποεκτιμάται αφού δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι οι δρόμοι που θα διανοιχτούν θα είναι μεγαλύτεροι του πλάτους των 5 μέτρων. Σύμφωνα και με το 135661/4400/16-9-2013 έγγραφο της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.Κ.Α., οι δασικοί δρόμοι που ανοίγονται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από το πλάτος των 5 μέτρων. Στις περιπτώσεις αυτές, που πρέπει να δικαιολογούνται με πλήρη τεκμηρίωση στην τεχνική έκθεση της μελέτης του έργου, μπορεί να εγκρίνεται στο άκρως δυνατό μέτρο η πέραν των 5μ πλάτους καταστρώματος διάνοιξη της δασικής οδού σε όποια σημεία του μήκους της απαιτείται, και κατ’ ανώτερο μέχρι 10μ, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών τεχνικών προδιαγραφών της δασικής οδοποιίας, αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση της χρήσης διέλευσης. Το επιπρόσθετο των μέτρων πλάτους καταστρώματος αποτελεί προσωρινού χαρακτήρα διάνοιξη και υφίσταται για το σκοπό της διέλευσης, μελετάται δε τεχνικά στην τεχνική μελέτη της οδοποιίας και προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια διατήρησής του, καθώς και οι προϋποθέσεις της διάνοιξης στην απόφαση έγκρισης της μελέτης οδοποιίας.

Ανάλογη αντιμετώπιση ακολουθείται και στις περιπτώσεις των ελιγμών, όταν απαιτηθεί επιπρόσθετη έκταση για την εξυπηρέτηση του ανωτέρω σκοπού. Στην παρούσα μελέτη όμως ενώ αναφέρεται η διάνοιξης μεγαλύτερου πλάτους δασικού δρόμου, στην ουσία ζητείται μονιμότητα (σελ 66 της ΜΠΕ)». Επιπλέον, παρατηρεί πως «για τις επιφάνειες αυτές δεν προτείνεται η φυτοτεχνική αποκατάσταση άμεσα μετά την κατασκευή του έργου, άλλα αμέσως με την παύση λειτουργίας του έργου και αποξήλωση του (εκτιμάται μετά 20ετιάς που λήγει και η άδεια λειτουργίας του)».

Σημειώνει ακόμη πως «όλα αυτά βέβαια συνεπάγονται και πολλαπλάσιους όγκους αποψιλώσεων, εκσκαφών, μεταφορών, μετέπειτα αποκατάστασης κ.λ.π. Επιπλέον ότι τμήμα της προτεινόμενης διάνοιξης βρίσκεται σε εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες και πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.

«Όχι» και από το Δασαρχείο Αιγίου

Τέλος, στη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αιγίου αναφέρονται και τα εξής: «Με την προτεινόμενη στη ΜΠΕ ως κύρια λύση για τη χάραξη οδοποιίας, εντός της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας μας, για την πρόσβαση στον χώρο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου θα επηρεαστεί αρνητικά η αναγέννηση του δάσους, καθότι η προτεινόμενη χάραξη θα διέρχεται μέσω δασικών εκτάσεων που έχουν καεί από την πυρκαγιά του έτους 2007 και έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες με την με αριθ. 3488/24-08-2007 Απόφαση Γ.Γ.Π.Δ.Ε. (η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 432/11-09-2007, όπως διορθώθηκε με τα ΦΕΚ 478/5-10-2007, 583/15- 11-2007 και 655/11-12-2007, τεύχος Δ΄) συντελώντας στον κατακερματισμό της αναδασωτέας περιοχής, με όλες τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από την αποψίλωση της υπό αναγέννηση βλάστησης, τη διάβρωση των εδαφών, και γενικότερα το αρνητικό αποτύπωμα στην πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου. Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε περαιτέρω ότι τα τμήματα παράκαμψης οικισμών (Πυργακίου και Πτέρης ) που αφορούν στην νέα διάνοιξη και την υφιστάμενη, διέρχονται εντός περιοχής ΕΖΔ Natura 2000 GR 23200005 «Όρη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα» και ΖΕΠ GR2350010 «Όρη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα» και σημαντικές περιοχές για τα Πουλιά GR094 «Όρη Μπάρμπας, Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr