background img
banner
banner

Η μουσική γιορτάζει σε όλο το Αίγιο, όλη την ημέρα!

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΟ 1o AIGIO MUSIC FESTIVAL ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ

Το πρώτο Φεστιβάλ Μουσικής «Aigio Music Festival» που διοργανώνει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ξεκινά σήμερα Παρασκευή 14 και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου. Περιλαμβάνει μουσικές συναντήσεις, μαθήματα master class από διακεκριμένους μουσικούς, μαθητικές συναυλίες διαφόρων μουσικών συνόλων, ημερίδες, αλλά και παρουσίαση – ανάδειξη του έργου από τον διαγωνισμό σύνθεσης που πραγματοποίησε το φεστιβάλ.

Πρόκειται για μία μεγάλη γιορτή της μουσικής, ένα φεστιβάλ με πολλούς καλλιτέχνες και μουσικούς που έχουν ένα κοινό θεματικό άξονα, την αγάπη για τη μουσική, πιο συγκεκριμένα από την κλασική περίοδο ως και τη σύγχρονη, τη μοντέρνα αλλά και τη τζαζ μουσική. Το στίγμα του Φεστιβάλ αλλά και το προσωπικό του, δίνει μιλώντας σήμερα στo Protionline.gr ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης, τονίζοντας πως ο στόχος όλων των συντελεστών είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μουσικής γιορτής στην πόλη του Αιγίου.

Ποιος είναι ο κ. Λεμπέσης

Έχει συνθέσει τα μουσικά έργα: «Ελλήνων Δείγμα», με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες «Αθήνα 2004», «Τα βρώμικα πινέλα του ΣύλβιοΛου», «Θήραμα» σύγχρονη δίπρακτη όπερα, «Ρέκβιεμ στο μεγάλο πόλεμο» είναι ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, «Μουσικοί θεατρικοί μονόλογοι» τη μουσική για μια σειρά από Θεατρικούς μονολόγους, «Πορτρέτα Γυναικών», (Κολάζ θεατρικών κειμένων) έργο για δύο ηθοποιούς και μία λυρική τραγουδίστρια, «Η σονάτα του σεληνόφωτος» (πρώτη παρουσίαση «Ελλάδα όλη πολιτισμός 2021», φεστιβάλ Δωδώνης) του Γιάννη Ρίτσου, για ηθοποιό και ορχήστρα, όπερα για παιδιά «Ο μικρός Ασίκης» σε λιμπρέτο Γιάννη Φίλια, (πρώτη παρουσίαση «Ελλάδα όλη πολιτισμός 2022»), όπως και διάφορα μουσικά έργα για σύνολα μουσικής δωματίου.

Επίσης, έχει γράψει μουσική για ταινίες μικρού μήκους, για το θέατρο και για χορόγραμμα. Έχει ενορχηστρώσει ολοκληρωμένα μουσικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών για διάφορα μουσικά σύνολα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Κρατική ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα σύγχρονης μουσικής ΕΡΤ, ορχήστρες δωματίου, μικρά σύνολα). Επίσης ενορχηστρώσεις του έχουν εκτελεστεί στο εξωτερικό (Παρίσι, Κουβέιτ κ.ά.), στο πλαίσιο συνεργασίας με διακεκριμένους σολίστες. Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες, έχοντας εμφανιστεί σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σε έργα δικά του ή άλλων συνθετών. Επί σειρά ετών έχει διδάξει θεωρία της μουσικής, ανώτερα και ανώτατα θεωρητικά αλλά και τρομπέτα, σε διάφορα ωδεία των Αθηνών. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ από το 1993 έως σήμερα, από το 2020 καλλιτεχνικός διευθυντής στο φεστιβάλ Δωδώνης, από το καλοκαίρι του 2023 καλλιτεχνικός διευθυντής στο φεστιβάλ Aigiomucicfestival (Διεθνές φεστιβάλ Αιγιαλείας) ενώ από το 2012 έως σήμερα διευθύνει την Ανδρική Χορωδία Λαυρίου

Έχετε δημιουργήσει μουσικές για ταινίες, για θεατρικές παραστάσεις, έχετε διδάξει την Τέχνη της Μουσικής. Ποιο είναι τελικά το ποιο δύσκολο από τα δύο; Το να διευθύνετε καλλιτεχνικά ένα Φεστιβάλ ή το έργο που εκπροσωπεί και αποδίδει ένας μουσικός;
-Πραγματικά είναι τόσο διαφορετικά αλλά και τόσο ίδια το να διευθύνεις να γράφεις μουσική και να οργανώνεις ένα φεστιβάλ όπως το φεστιβάλ μουσικής στο Αίγιο. Ο δρόμος στην αρχή είναι πιο μοναχικός, ενώ στην οργάνωση ενός φεστιβάλ υπάρχει και η ομαδική προσπάθεια μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει πιο δύσκολο, αλλά είναι δύο όμορφοι δρόμοι με ένα κοινό αποτέλεσμα τη μουσική.

Τι περιμένετε από το Aigio Mucic Festival; Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος γι’ αυτό το Φεστιβάλ;
-Το φεστιβάλ οργανώνεται από τη ΔΗΚΕΠΑ με πρόεδρο την κυρία Μαρία Τσουκαλά και μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων με όρεξη για τον πολιτισμό από την πόλη του Αιγίου.
Το μαγικό συστατικό είναι να συναντώνται οι στόχοι όλων αυτών των ανθρώπων και εδώ πραγματικά υπάρχει αυτή η μαγική συνταγή.
Ο στόχος όλων και ο δικός μου είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μουσικής γιορτής στην πόλη του Αιγίου. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια σειρά σπουδαίων καλλιτεχνικών συναντήσεων, να δίνουμε ευκαιρία στη μουσική διδασκαλία για νέους μουσικούς και τελικά όλη αυτή η γιορτή να υπάρχει ως καλοκαιρινός στόχος στην πόλη του Αιγίου.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και έχετε προσφέρει σε πολλά Φεστιβάλ. Ποια διαφοροποίηση θα υπάρχει στο μουσικό ύφος του Aigio Mucic Festival, από άλλες μουσικές διοργανώσεις;
-Στο Aigio music festival θα δείτε με μια πρώτη ματιά το πλήρες σχέδιο στο βαθύ πυρήνα της μουσικής. Δημιουργούμε μουσική, παρουσιάζουμε πρωτότυπα μουσικά έργα, δίνουμε βήμα σε νέους μουσικούς και σύνθετες. Γιορτάζουμε σε όλη την πόλη όλη την ημέρα. Μαθήματα, συναυλίες, σεμινάρια, δημιουργικές συζητήσεις, μουσικοί σολίστ εγνωσμένης αξίας και άλλα πολλά. Νομίζω πως έχουμε μια πολύ δημιουργική πρόταση ανά την Ελλάδα σε σχέση με φεστιβάλ μουσικής.

Στην Ελλάδα του 2023 η μουσική βιομηχανία απαιτεί νέα ακούσματα και μουσικές καινοτομίες. Αυτό που θα παρουσιαστεί στους δημότες και τους επισκέπτες της Αιγιάλειας, “φωτογραφίζει” κάτι τέτοιο; Τι πρέπει να περιμένει να ακούσει το κοινό;
-Η Μουσική είναι ενιαία και αδιαίρετη ανά τους αιώνες με πολλές διαφορετικές προοπτικές και προκλήσεις. Θα έλεγα ότι από τον αρχικό μας σχεδιασμό μία πρώτη προτεραιότητά μας είναι η δυνατότητα προοπτικής μέσα από τους νέους. Για αυτό άλλωστε δημιουργήσαμε το διαγωνισμό σύνθεσης για νέους και νέες τη δυνατότητα μαθημάτων μουσικής από εξαίρετους καθηγητές.
Σας περιμένουμε λοιπόν στην πόλη του Αιγίου να γιορτάσουμε μαζί μέσα από τη μουσική να ανταλλάξουμε ιδέες προτάσεις για ένα φεστιβάλ, που Θέλουμε να μείνει να πρωτοστατεί στα μουσικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr