background img
banner
banner

Μέτρα για να μην πούμε το νερό… νεράκι

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Οριακά λειτουργεί σε πολλά σημεία το δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να… στερέψουν οι βρύσες, στην «καρδιά» του καλοκαιρινού και εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών. Η υπερκατανάλωση, σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση, ο καύσωνας, η λειψυδρία από φυσικούς πόρους, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση από την υπερφόρτωση του δικτύου και η φωτιά, δημιουργούν μία επισφαλή κατάσταση, με την ΔΕΥΑΑ να ζητά κατανάλωση με φειδώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν αυστηρά μέτρα…

Ανάθεση στο έργο της Τράπεζας εντός της εβδομάδας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην κοινότητα της Τράπεζας η οποία επλήγη από τη φωτιά της 23ης Ιουλίου. Εκεί προκλήθηκε εκτεταμένη ζημιά στον αγωγό ύδρευσης, με αποτέλεσμα η υδροδότηση να καθίσταται προβληματική, με τη ΔΕΥΑΑ να δρομολογεί προσωρινές λύσεις που όμως απαιτούν την κατασκευή νέου αγωγού. ΄΄Πράγματι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κοινότητα Τράπεζας, κινούμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την κατασκευή νέου αγωγού. Αυτές τις ημέρες λαμβάνουμε προσφορές και εντός της εβδομάδας θα έχουμε ανάδοχο του έργου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα΄΄, είπε στo Protionline.gr ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, Γιώργος Ντίνος.

Προβλήματα ωστόσο παρατηρούνται στην ύδρευση αλλά και στην άρδευση κι άλλων κοινοτήτων, όπως είναι η Φτέρη (οικισμός Πυργάκι) καθώς και ο οικισμός Μυρτιάς. Επίσης, μεγάλη υπερκατανάλωση παρατηρείται στον Νέο Ερινεό και τη Ζήρια, ενώ σε ό,τι αφορά την άρδευση υπάρχει πρόβλημα κυρίως στην Ανατολική Αιγιάλεια, σε Χρυσάνθιο και Αμπελόκηπους.

Υπερκατανάλωση και μείωση φυσικών πόρων οι κυριότερες αιτίες

Ο κ. Ντίνος μίλησε για μία εξαιρετικά δύσκολη θερινή περίοδο, σημειώνοντας: ΄΄Η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη. Αρχίζουν να εξαντλούνται τα αποθέματα του νερού και οι παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς, η υπερκατανάλωση από τον κόσμο και η αλόγιστη χρήση, ξοδεύοντας κυβικά πόσιμου νερού στην άρδευση. Επίσης, αρνητικό αντίκτυπο έχει το ότι τον χειμώνα και την άνοιξη δεν είχαμε χιόνια και βροχές, δεν εμπλουτίστηκαν οι ταμιευτήρες νερού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, φτάνοντας στο τέλος Ιουλίου, να μην έχουμε τα προσδοκώμενα αποθέματα΄΄.

Λήψη μέτρων ενάντια στην αλόγιστη χρήση

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, ανέφερε: ΄΄Η περίοδος τέλος Ιουλίου έως αρχές Σεπτεμβρίου είναι πάρα πολύ κρίσιμη και σαν Δημοτική Επιχείρηση αρχικά προχωράμε σε συστάσεις και στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση θα προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων για να προφυλαχθούν οι οικιακοί καταναλωτές. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε άλλο αυτή την αλόγιστη χρήση νερού που παρατηρείται. Υπάρχουν ασυνείδητοι καταναλωτές που με το νερό της βρύσης πλένουν τα αυτοκίνητά τους τη στιγμή που άλλοι ευσυνείδητοι, δεν έχουν να πιουν΄΄.

Τέλος, ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Ντίνος είπε: ΄΄Αν δεν εισακουστούν οι συστάσεις στις οποίες προβαίνουμε, θα προχωρήσουμε σε διακοπές νερού. Δεν γίνεται να δουλεύουν οι γεωτρήσεις μέρα – νύχτα όλο το εικοσιτετράωρο, είναι επόμενο να μειώνεται η ποσότητα όταν δουλεύουν αδιάκοπα.
Είμαστε στη θέση στη ΔΕΥΑΑ να παρακολουθούμε on line πόσα κυβικά αντλούνται βλέπουμε ανά περιοχή. Τότε προβαίνουμε σε ανακοινώσεις ενημερώνοντας τους κατοίκους να περιορίζουν την κατανάλωση στα απαραίτητα έτσι ώστε να «ξεκουράζονται» οι γεωτρήσεις και να γεμίζουν οι δεξαμενές.
Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ευσυνειδησία και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε κατασταλτικά μέτρα όπως είναι η μείωση της ροής και οι προκαθορισμένες διακοπές για να μην ξεμείνουμε΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr