background img
banner
banner

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΥΛΙΒΑΙΝΙΩΤΙΚΩΝ: Η σταθερή «αξία» της Αιγιάλειας

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Συνεχίζοντας την “χαρτογράφηση” όλων των προτιμητέων από τον κόσμο ακτών του δήμου Αιγιάλειας, των δημοφιλέστερων δηλαδή σημείων που ντόπιοι κάτοικοι αλλά και ξένοι και ημεδαποί τουρίστες εισρέουν αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή, το Protionline.gr επιχειρεί να παραθέσει την δυναμική του δεύτερου «σταθμού» του αφιερώματος των famous ακτών, με την παραλία Συλιβαινιωτίκων, την όμορφη ακτογραμμή στην ανατολική πλευρά του δήμου.

Η συγκεκριμένη ακτή φιλοξενεί χιλιάδες λουόμενους κάθε καλοκαίρι και τα τελευταία χρόνια, “ελκύει” επιπλέον επισκέπτες κάθε ηλικίας και καταγωγής, προσφέροντας πραγματικά πολλές παροχές. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη περιοχή αυτό το διάστημα αγγίζει τους 15.000 επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ οι συνθήκες που υπάρχουν, κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικές για έναν προορισμό που δεν συγκαταλέγεται στις πρώτες προτιμήσεις διακοπών ανά την χώρα.

Η μόνη ακτογραμμή που διαθέτει τρεις ναυαγοσώστες

Τα “δυνατά σημεία” και τα σημαντικότερα στοιχεία στα Συλιβαινιώτικα, είναι τα καθαρά νερά που διαθέτουν και οι λογικές τιμές που μπορεί να αντέξει η “τσέπη” ενός επισκέπτη, στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. “Αγκάθι” της συνολικής εικόνας, αποτελούν ελλείψεις που έχουν φανεί και είναι απολύτως ορατές λόγω της καθυστέρησης έγκρισης του προϋπολογισμού, καθυστερώντας έτσι τις όποιες διαδικασίες για την πλήρη οργάνωση της ακτογραμμής.

Η παραλία Συλιβαινιωτίκων είναι 1.230 μέτρα και κατά μήκος της ακτής υπάρχουν τρεις Πύργοι Ναυαγοσωστών που επανδρώνονται από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, επί καθημερινής βάσης. Στο τέλος της παραλιακής, επί της οδού Αιγαίου δηλαδή, έχει τοποθετηθεί ειδικός μηχανισμός Seatrac, ο οποίος εξυπηρετεί τους λουόμενους – επισκέπτες ΑΜΕΑ, αλλά και γενικότερα όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Στον αντίποδα, χώροι αποδυτηρίων για ΑΜΕΑ ή άλλες λειτουργικές παροχές που μπορεί να προσφέρει μια οργανωμένη παραλία για αυτή την μερίδα ατόμων, δεν υπάρχουν. Στο σημείο πλησίον του Seatrac υπάρχει ειδική διαγράμμιση και ορισμένες θέσεις στάθμευσης με το ειδικό σήμα για τους ΑΜΕΑ. Η τοποθέτηση ξύλινων ραμπών σε δεκάδες σημεία για καλύτερη πρόσβαση, αλλά και η δημιουργία χώρων αποδυτηρίων ΑΜΕΑ, είναι κάτι που χρειάζεται να πραγματοποιηθεί άμεσα και δυστυχώς, μέχρι στιγμής συγκαταλέγεται στα αρνητικά των παροχών της παραλίας.

Σε λογικά πλαίσια οι τιμές για την εποχή

Όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στην παραλία των Συλιβαινιωτίκων, κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όλοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για να φτιάξουν τους εξωτερικούς χώρους τους (εκτός της διακόσμησης) καθώς και τις εξέδρες που δικαιούνται έναντι των καταστημάτων τους.
Οι τιμές των προσφερομένων ειδών και υπηρεσιών κινούνται σε λογικά πλαίσια και η περιοχή συγκαταλέγεται στους τουριστικούς προορισμούς που μπορεί να ανταποκριθεί αρκετά καλά οικονομικά, ο μέσος επισκέπτης. Σε κανένα από τα καταστήματα που λειτουργούν στο σύνολο της ακτογραμμής της κοινότητας, δεν χρεώνονται οι ομπρέλες ή οι ξαπλώστρες, ενώ δεν υπάρχει χρονικό όριο παραμονής (αυτό έγκειται στη διάθεση και το “τακτ” του εκάστοτε πελάτη).

 

Ανεπάρκεια κάδων και με… προβλήματα

Η δυναμικότητα των κάδων απορριμμάτων είναι επαρκής μόνο για τους χειμερινούς μήνες. Το πρόβλημα ανεπάρκειας των κάδων αρχίζει να υφίσταται, τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται πάρα πολύ. Το ρεπορτάζ του Protionline.gr αναφέρει ότι η ανάγκη αντικατάστασης δεκάδων κάδων είναι επιτακτική, καθώς έχουν καταστεί προβληματικοί λόγω παλαιότητας και κακής χρήσης. Όσον αφορά τους κάδους ανακύκλωσης, αυτοί είναι τοποθετημένοι σε “γωνίες ανακύκλωσης” που έχουν φτιάξει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παναγιώτης Κρικέτος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας και τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας.

Τα δεκάδες καλαθάκια που έχουν τοποθετηθεί στο σύνολο της ακτογραμμής, θεωρούνται λειτουργικά και επαρκή για τις καθημερινές ανάγκες των λουομένων και αλλάζονται οι σακούλες τους επί καθημερινής βάσεως. Όποτε υπάρχει η δυνατότητα, πραγματοποιείται και περιοδικός καθαρισμός ή απολύμανση των καλαθιών απορριμμάτων.

 

Το παρκάρισμα…

Οι ελεύθεροι χώροι στάθμευσης στην παραλία Συλιβαινιωτίκων, είναι μόνο δύο. Ο ένας βρίσκεται στον δημοτικό χώρο (αλάνα) πολύ κοντά στην παιδική χαρά της παραλιακής ζώνης, ενώ ο άλλος βρίσκεται σε μισθωμένο οικόπεδο επί της οδού Νάξου. Δεδομένου ότι η επισκεψιμότητα έχει πολλαπλασιαστεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, οι θέσεις δεν επαρκούν επ’ ουδενί, παρ’ όλο που οι γύρω παράδρομοι αλλά και τα ιδιωτικά πάρκινγκ των επιχειρήσεων λειτουργούν ενισχυτικά, στο πού μπορεί να βρει χώρο στάθμευσης ο επισκέπτης.

Υποδομές και συγκοινωνία

Η παιδική χαρά της παραλίας συντηρήθηκε πρόσφατα από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αιγιαλείας, και τακτικά εξωραΐζεται από την παγία προκαταβολή του προέδρου της κοινότητας. Το beachvolley είναι ενεργό αλλά χρήζει ελέγχου και συντήρησης, καθώς έχουν διαπιστωθεί όχι μόνο ελλείψεις αλλά και θέματα πρακτικής λειτουργίας. Η παραλία στα Συλιβαινιώτικα δεν διαθέτει γαλάζια σημαία, όπως καμία άλλη παραλία στο δήμο Αιγιάλειας. Οι ντόπιοι κάτοικοι θεωρούν ότι όταν θα συνδεθούν όλα τα κτίρια της παραλίας στο αποχετευτικό δίκτυο, αυτομάτως θα είναι μια από τις παραλίες που θα πάρει αυτόν τον τιμητικό ευρωπαϊκό τίτλο. Όσο για τα καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δηλώνουν ότι έχουν πληρότητα 95% και ότι η τρέχουσα σεζόν θεωρείται μία από τις καλύτερες των τελευταίων 5 ετών, σε επίπεδο τουριστικής κίνησης και προτίμησης.

Αστική συγκοινωνία για να εξυπηρετεί το κοινό που να φτάνει μέχρι την παραλιακή ζώνη, δεν υπάρχει. Τα κόμιστρα των ταξί θεωρούνται πως είναι σε λογικά πλαίσια και για να μετακινηθεί κάποιος στις μικρές γενικά αποστάσεις που σχετικά υπάρχουν, είναι μία περιοχή σε κυκλική ακτίνα περίπου 8 χιλιομέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε “κούρσα” δεν θα ξεπεράσει τα 5 έως 8 ευρώ. Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί της άλλης μέρας ισχύει μονοδρόμηση της οδού Χελμού, που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, ενώ “μπελάς” για τους “ασύδοτους” οδηγούς αποτελεί το γεγονός ότι η αστυνόμευση της περιοχής από την Τροχαία είναι συχνή, με αποτέλεσμα πολλοί καθημερινοί έλεγχοι για παράνομη στάση ή παράνομη στάθμευση να είναι μία “άβολη” στιγμή για όλους, παρ’ όλο που οι άντρες του Σώματος πολλές φορές… “χαρίζονται” στους πολίτες και αποφεύγουν να κόψουν κλήση.

Νυχτερινή ζωή

Μέχρι την εποχή προτού εμφανιστεί ο κορωνοϊός, η παραλία Συλιβαινιωτίκων ήταν μία φημισμένη παραλία για prive νυχτερινά χάπενινγκς στην ακτή, για υπαίθριες “μαζώξεις” από παρεούλες με αλκοόλ – κιθάρα και νυχτερινό μπάνιο και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι τέτοιο (μέχρι στιγμής) δεν έχει καταγραφεί, παρ’ όλο που ο νεαρόκοσμος που κυκλοφορεί ή επισκέπτεται την περιοχή είναι το 15% και πλέον του γενικού πληθυσμού. Λίγα από τα ιδιωτικά καταστήματα της περιοχής, διοργανώνουν κάποιες φορές πάρτι ή μουσικές εκδηλώσεις κυρίως νυχτερινές ώρες, ενώ κάποια καταστήματα διοργανώνουν και μεγαλύτερης δυναμικής events. Κατόπιν αιτήματος της τοπικής κοινότητας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. διοργανώνουν στις 10 Αυγούστου υπαίθρια συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Σαββιδάκη στην πλατεία της παραλίας, όπου η είσοδος για το ευρύ κοινό θα είναι δωρεάν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr